Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα στελέχη της πολυεθνικής Σουέζ (Suez) – πρόκειται για μια από τις δυο εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της ΕΥΑΘ* – βρέθηκαν στη συμπρωτεύουσα για να συναντηθούν με το ΔΣ της εταιρείας. Η συνάντηση έγινε εν μέσω καταγγελιών ότι η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ που βρίσκεται στη διαδικασία της καθαρογραφής.

Ads

 
Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ και του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων SOSτε το ΝΕΡΟ. Διαμαρτυρήθηκαν με πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Το «παρών» στη διαμαρτυρία έδωσαν και οι εργαζόμενοι της Coca-Cola, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.
 
Στο σημείο επίσης βρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Χρήστος Ελευθεριάδης, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννης Αμανατίδης. «Την ίδια ώρα που παρουσιάζουν τη ‘νύφη’ στους μνηστήρες, εμείς στέλνουμε το δικό μας μήνυμα στους αγοραστές και στην κυβέρνηση. Αυτός ο γάμος δεν πρόκειται να γίνει! Το νερό της Θεσσαλονίκης να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο!» τονίζουν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας.

image

image

Ads

image

image
 
Η συνάντηση γίνεται εν μέσω καταγγελιών ότι η κυβέρνηση σπεύδει να προλάβει αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ που βρίσκεται στη διαδικασία της καθαρογραφής.
 
«Έχει πλέον διαρρεύσει στον τύπο ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει ότι είναι παράνομη η μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η απόφαση βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογραφής, μιας διαδικασίας που παίρνει κάποιο χρόνο στο ΣτΕ. Φέρεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει άρον – άρον την εταιρεία πριν βγει αυτή η απόφαση που καθιστά την διαδικασία παράνομη» δήλωνε στο tvxs.gr, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.
 

Διαβάστε επίσης:
«Προίκα» στον αγοραστή της ΕΥΑΘ έργα υποδομής 100 εκ. ευρώ

 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαρίσει «προίκα» ύψους 100 εκ. ευρώ στον αγοραστή της ΕΥΑΘ. Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής από δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια τα οφέλη των οποίων θα καρπωθεί ο μελλοντικός αγοραστής.
 
«Στον υποψήφιο αγοραστή δεν δίνεται μόνο η διαχείριση του νερού αλλά στην ουσία παρέχεται η χρήση όλων των υποδομών της ΕΥΑΘ. Παρόλο που τα κόστη συντήρησης και επέκτασης των υποδομών δικτύων παραμένουν στο δημόσιο, η αποκλειστική χρήση παραχωρείται στην εταιρεία. Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά σε αυτές τις υποδομές μέχρι το 2016 το ελληνικό δημόσιο μαζί με την ΕΕ επενδύει άλλα 100 εκ. ευρώ» τονίζει ο Κρίτων Αρσένης και καταλήγει: «η προίκα που παίρνει ο μελλοντικός ιδιώτης είναι τεράστια. Αγοράζει μια εταιρεία πολύ φθηνά ενώ το δημόσιο χάνει ένα πολύ μεγάλο έσοδο στον προϋπολογισμό το οποίο δεν γνωρίζουμε πως θα αντικατασταθεί».
 
* Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2013 δυο επενδυτικά σχήματα εγκρίθηκαν να συνεχίσουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της εταιρείας. Πρόκειται για: 1. SUEZ Environment SAS – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε 2. MEKOROT Development and Enterprise Ltd – Γ. Αποστολόπουλος A.E. Συμμετοχών- MIYA Water Projects Netherlands BV – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ABETE