Την ώρα που πληθαίνουν τα σχολεία που κλείνουν λόγω κρουσμάτων κοροναϊού, λίγα 24ωρα μόλις μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί με το πρωτόκολλο και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Σημειώνεται ότι το tvxs.gr είχε επισημάνει με ρεπορτάζ έγκαιρα τα κενά και τα προβλήματα στο πρωτόκολλο που όχι μόνο παραμένει ακόμη ασαφές, αλλά και προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση.

Ads

Το υπουργείο Εσωτερικών δύο ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, στις 12 Σεπτεμβρίου, με εγκύκλιό του ενημέρωσε τους δημάρχους, πως αρμόδια για το κλείσιμο των μονάδων είναι αποκλειστικά τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, επισημαίνοντας πως «ειδικά για τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας λόγω κορονοϊού, διατάξεις που αποδίδουν αρμοδιότητα στους δημάρχους ή στους αντιπεριφερειάρχες για ολιγοήμερη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν εφαρμόζονται».

Την ημέρα έναρξης των σχολείων, στις 14 Σεπτεμβρίου, σε νόμο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη αρμοδιότητα περνάει στους διευθυντές Εκπαίδευσης, τονίζοντας πως  «η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και πάντοτε στη βάση του πρωτοκόλλου που έχουν δώσει οι ειδικοί επιστήμονες».

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους καταγγέλλουν ότι όλοι τούς λένε ότι είναι αναρμόδιοι και οι διευθυντές των σχολείων πως δεν έχουνε καμία ενημέρωση ως προς τι πρέπει να κάνουνε για τη διαχείριση των κρουσμάτων στα σχολεία.

Ads

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σε Γυμνάσιο στο Κερατσίνι, όπου μαθητής είχε παρουσιάσει πυρετό και υπεβλήθη σε τεστ κορονοϊού. Η οικογένεια ενημερώθηκε αρχικά πως το τεστ ήταν αρνητικό και έτσι το παιδί πήγε σχολείο και ήρθε σε επαφή με μαθητές και καθηγητές. Στην συνέχεια όμως η οικογένεια ενημερώθηκε πως τελικά τα αποτελέσματα ήταν άλλα και πως είχε γίνει λάθος.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κερατσινίου, Χρήστο Βρετάκο, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε πως το σχολείο θα παραμείνει ανοιχτό, αφού ο μαθητής δεν κυκλοφόρησε για πάνω από 48 ώρες σε αυτό. Ο διευθυντής του σχολείου δήλωσε πως «δεν έχουμε καμία ενημέρωση ως προς τι πρέπει να κάνουμε στην παρούσα φάση κι αν πρέπει να εφαρμόσουμε κάποια μέτρα. Μιλάμε συνεχώς με τον ΕΟΔΥ για το αν χρειαστεί κάτι και λειτουργούμε κανονικά. Ακόμα και για το αν θα χρειαστεί κάποια ιχνηλάτηση δεν έχουμε κάποια ενημέρωση».

Σε ακόμη σοβαρότερες καταγγελίες προχώρησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης που δήλωσε ότι «τα ιατρικά πρωτόκολλα έχουν γίνει λάστιχο, δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρα, οι οδηγίες που δίνονται είναι να συνεχίσουν σα να μην τρέχει τίποτα και μάλιστα ακούστηκε ότι δεν πρέπει να το αναφέρουν κιόλας οι καθηγητές του σχολείου. Δηλαδή, να συναινέσουν σε μια απαράδεκτη συγκάλυψη». 

Αντίστοιχη καταγγελία για τη διαχείριση των κρουσμάτων έγινε και από τον δήμαρχο Καισαριανής, με αφορμή το «λουκέτο» στο 2ο Λύκειο Καισαριανής έως τις 27 Σεπτεμβρίου μετά τα δυο θετικά κρούσματα κοροναϊού σε καθηγητή και στην διευθύντρια του σχολείου. «Η ιχνηλάτηση του ιού και του περιβάλλοντος είναι αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ. Μας ξεκαθάρισαν και το υπουργείο και ο ΕΟΔΥ ότι δεν είμαστε αρμόδιοι να κλείσουμε ή να μην κλείσουμε το σχολείο» δήλωσε ο δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος.

Παράλληλα κι ενώ η κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να ανοίξει τα σχολεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που άνοιξε τον Ιούνιο τα σύνορα για τον τουρισμό, δίχως περισσότερες αίθουσες, δίχως μείωση των μαθητών ανά αίθουσα, με σχεδόν 25.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρσι και με μόνο μέτρο την υποχρεωτική χρήση μάσκας, το υπουργείο Παιδείας προειδοποίησε τους εκπαιδευτικούς για την υποχρεωτικότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε περίπτωση κλεισίματος,  χωρίς ακριβείς οδηγίες, χωρίς δοκιμαστικά, χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό.