Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας που κατέθεσε η ΝΔ για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ συγκρούστηκαν με εκατέρωθεν κατηγορίες.

Ads

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, εισηγητής της ΝΔ, έκανε λόγο για «τραυματισμό» του πανεπιστημιακού χώρου από «τρομοκράτες, μαφιόζικες συμμορίες και εμπόρους ναρκωτικών, που εκμεταλλεύονται το καθεστώς του ασύλου» και πρόσθεσε πως «το άσυλο δεν ισοδυναμεί με άβατο».

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία «απλώς δημιουργείται μια άστοχη αντιπαράθεση σε λάθος χρονική στιγμή και εκτροχιάζει την συζήτηση από τα ουσιαστικά θέματα για τα πανεπιστήμια», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος.«Εμείς πιστεύουμε πως υποχρέωσή μας είναι να είμαστε νηφάλιοι και να μείνουμε προσηλωμένοι στον ουσιαστικό στόχο, της ριζικής αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των πανεπιστημίων (…). Δεν είναι δυνατόν να μην αποτελεί η κοινωνική λογοδοσία σε όλη της την έκταση, κυρίαρχο στοιχείο του τρόπου λειτουργίας για την διοίκηση του πανεπιστημίου και να αποτελεί μονάχα η αναφορά στο εσωτερικό», ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας, αμφισβητώντας παράλληλα το επιχείρημα πολλών πανεπιστημιακών πως ο πρύτανης βάζει το δημόσιο συμφέρον πάνω από το νόμο. «Ποιος έχει αναθέσει στον πρύτανη να αποφασίζει ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον;», αναρωτήθηκε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, είπε πως «οι αντιεξουσιαστές είναι κράτος εν κράτει» και πως «η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε κράτος της ανοχής, με τους λαθρομετανάστες να έρχονται στην Ελλάδα προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα υγείας, με ασθένειες που απειλούν σε επίπεδα επιδημίας και με τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα διακίνησης ιδεών της δεξιάς, από την αριστερά».

Ads

«Ο ΛΑΟΣ έχει λάβει διαζύγιο από τον ορθό λόγο και καλλιεργεί τις πλέον μισαλλόδοξες ιδέες», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Ο κ. Βορίδης που ήταν στα τηλεοπτικά παράθυρα προχθές υπερασπιζόμενος το νόμο, την τάξη και το αδιασάλευτο της ειρήνης στα πανεπιστήμια, ξέχασε πως ο ίδιος το 1986 εισέβαλε στην Νομική με τσεκούρια και με μαχαίρια και δεν έχει λογοδοτήσει γι’ αυτήν του την πράξη», πρόσθεσε ο ΑλΕξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε και τη Νέα Δημοκρατία στο πρόσωπο του Κώστα Τζαβάρα, για «συγκάλυψη του μεγαλύτερου διαχρονικού σκανδάλου, της Siemens» και το ΠΑΣΟΚ για «προσπάθεια αναζωπύρωσης των πλέον αντιδραστικών ανακλαστικών στην κοινωνία, προκειμένου να συνταγματοποιηθεί το Μνημόνιο».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνέστησε «σοβαρότητα» και σημείωσε πως «εάν δεν ενταχθούν οι μετανάστες στον κοινωνικό ιστό, θα επικρατήσουν επικίνδυνα φαινόμενα».

«Δεν ανεχόμαστε να μοιράζει πιστοποιητικά σοβαρότητας ο κ. Τσίπρας», παρενέβη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο Κώστας Τζαβάρας εκπρόσωπος της ΝΔ, χαρακτήρισε «πολιτικό τυχοδιώκτη» τον Αλέξη Τσίπρα και έκανε λόγο για «μεθοδευμένη στοχοποίηση της Νέας Δημοκρατίας από τους κ.κ. Τσίπρα και Παπαδημούλη για την υπόθεση Siemens, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσείσει δικές του ευθύνες σε μια σειρά από θέματα».

«Η κρίση μου υπήρξε απολύτως πολιτική, με βάση το αποτέλεσμα της Εξεταστικής για τη Siemens, στην οποία ήσασταν επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δημιουργώ προφανώς έντονο ψυχολογικό πρόβλημα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης. «Αναπόλησε κατά την κρίση του περιστατικά προ 25ετίας. Αυτοί όμως που “κτίζουν” καθηγητές στα πανεπιστήμια, είναι ο Βορίδης και οι οπαδοί του ΛΑΟΣ, ή οι άνθρωποι της αριστεράς και της άκρας αριστεράς εδώ και 30 χρόνια; Οι κάτοικοι στον Άγιο Παντελεήμονα αποφάσισαν να αυτοοργανωθούν αφού εδάρησαν από την Αριστερά και εκλάπησαν από τους μετανάστες».

«Αν άκουγε κανείς τη συζήτηση σήμερα, θα νόμιζε πως ζούμε στο ’50, όπου μιλούσαν για την Αριστερά που κρατά κονσερβοκούτια» παρατήρησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμένα που με λέτε φορέα μισαλλόδοξων απόψεων, μου καίνε το βιβλιοπωλείο και σεις το υπερασπίζεστε αυτό», παρενέβη ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Μου έχουν γράψει απ’ έξω, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς. Είστε εγκαλούμενοι εγκληματίες κύριοι». Ο Άδωνης Γεωργιάδης, δεσμεύτηκε επίσης να ανακαλέσει όλες του τις κριτικές προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, «εάν η Ολομέλειά του δικαιώσει το δίκαιο του αίματος στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και σώσει την πατρίδα από την είσοδο των μεταναστών».

«Πρώτη φορά έχω ακούσει από το βήμα να εκστομίζονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί, και έπρεπε να εξεγερθούν οι πάντες», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Αυτό που άκουσα για το αίμα, ξεπερνά κάθε όριο. Θα κάνουμε όλοι εξετάσεις αίματος και θα δείχνουμε τα χρωματοσώματα του αίματός μας;»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «διχασμό προσωπικότητας που χρήζει ψυχίατρο». «Ξυπνάω το πρωί και είμαι υπέρ του Συντάγματος. Το βράδυ όμως, ω το θαύματος, είμαι κατά, γιατί έτσι με συμφέρει πολιτικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

«Η συζήτηση που γίνεται για το άσυλο δεν γίνεται κυρίως γι’ αυτό. Έχει ανοίξει γενικότερα η συζήτηση για το τι είναι νόμιμο, δημοκρατικό και παράνομο, με στόχο να αντιδραστικοποιηθεί ακόμα περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να τσακίσει το λαϊκό κίνημα», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, μέλος της «Δημοκρατικής Αριστεράς», παρατήρησε πως «όποιος θέτει θέμα ασύλου αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που το θέτει, ουσιαστικά συζητά εκτός συνταγματικού πλαισίου, το οποίο ορίζει το πανεπιστημιακό άσυλο ως βασικό στοιχείο της πλήρους αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων».