«Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω είναι η ΝΔ» είναι η φράση, με την οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έδειξε ως υπεύθυνο για τη διόγκωση των χρεών της ΔΕΠΑ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απέδωσε, δε, την ανάδειξη του θέματος ως σκάνδαλο εκ μέρους της ΝΔ, σε «ζωτική ανάγκη της να πάει στις εκλογές με μια λίστα σκανδάλων, διότι πρέπει να δημιουργηθεί μια αντίρροπη εικόνα».

Ads

Στη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE, που κράτησε τέσσερις ώρες, η αξιωματική αντιπολίτευση επιφύλαξε στην κυβέρνηση μείζονα μομφή, ένα βαρύ κατηγορητήριο με τίτλο «σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη», που απολήγει στο ότι «το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, είχε ισχυρή αντιπροσώπευση στη Βουλή, με τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη, και τους υπουργούς, Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιώργο Σταθάκη και Μιχάλη Καλογήρου, ενώ η ΝΔ επέλεξε να αναπτύξει την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE με τους δύο αντιπροέδρους της, Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Μάκη Βορίδη και Νίκο Δένδια, τους αρμόδιους τομεάρχες και βουλευτές που προσυπέγραφαν τη σχετική επερώτηση.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία παρέλαβε χρέος της ΔΕΠΑ ύψους 108 εκατ. ευρώ από τη ΝΔ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για «σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη», προανήγγειλε ειδικό δικαστήριο και προέβλεψε ότι «υπουργοί θα πάνε φυλακή και θα τους κοπούν τα γελάκια».

Ads

«Ο κόσμος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, του τριπλασιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης, της Siemens έρχεται να μας μιλήσει για το σκάνδαλο ELFE-ΔΕΠΑ» σχολίασε ο κ. Σταθάκης.

Απαντώντας στα βασικά ερωτήματα που έθεσε η ΝΔ, ο υπουργός παρατήρησε ότι παρεμβάσεις για την αυστηροποίηση του τρόπου πληρωμής των χρεών της ELFE ακυρώθηκαν από το δικαστήριο και κατέθεσε έγγραφα, από τα οποία καταδεικνύεται ότι ούτε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε προχωρήσει σε διακοπή παροχής φυσικού αερίου προς την εταιρεία. «Για πολλούς λόγους δεν ήταν κάτι εύκολο» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην καταγγελία της ΝΔ για σκάνδαλο ανταλλαγής ακινήτων, τα οποία και υπερκοστολογήθηκαν αλλά και ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έκανε λόγο για «φαντασιακό σκάνδαλο», καθώς «αυτό το σχέδιο δεν προχώρησε ποτέ» και συμπλήρωσε ότι ήταν μία «βραχύβια, άνευ αντικειμένου περιπέτεια».

«Στο μεγάλο σκάνδαλο, παραλάβαμε 108 εκατ. χρέος και δημιουργήσαμε ένα επιπρόσθετο 12 εκατ. Άρα το ποιός αύξησε το χρέος είναι δεδομένο» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τα σχετικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, είπε ότι το 2011 το χρέος ήταν 40 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 όταν παρέλαβε ο κ. Κιτσάκος με τους τόκους υπερημερίας έγιναν 96 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2018 έγιναν 110.

«Η υπόθεση είναι μια τρύπα στο νερό» υποστήριξε και τόνισε ότι μόλις ήρθε το έγγραφο από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου χρήματος «πάγωσε κάθε συζήτηση». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Θεόδωρος Κιτσάκος, «απελύθη» γιατί συνολικά δεν έκανε καλά τη δουλειά του και όχι για την υπόθεση της ELFE.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, καταλόγισε στη ΝΔ ότι ξεπέρασε τα όρια της θεσμικής ευπρέπειας, καθώς έφερε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο ανοιχτή υπόθεση στη Δικαιοσύνη, για την οποία δεν είναι δυνατό να γνωρίζει ουδείς στοιχειοθέτηση της όποιας ζημίας, ούτε τι αναφέρει ο κατηγορούμενος πρώην διευθύνων σύμβουλος ούτε τι λέει η δικογραφία.

«Ο κ. Κιτσάκος είναι κατηγορούμενος. Εσείς έχετε θέσει ως δεδομένο το ζητούμενο. Η Δικαιοσύνη διερευνά αν ο κ. Κιτσάκος έχει διαπράξει απιστία. Εσείς λέτε ότι είναι σκάνδαλο, ενώ ακόμα η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Για τη Νέα Δημοκρατία ο κατηγορούμενος είναι αναξιόπιστος για την απιστία αλλά αξιόπιστος σε όσα λέει για την κυβέρνηση» επισήμανε ο κ. Καλογήρου.

ΝΔ: Καραμπινάτο σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη

«Το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη δεν είναι ένα εικαζόμενο, αλλά ένα καραμπινάτο σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο, για το οποίο έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις. Η κυβέρνηση καλείται να απολογηθεί και οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τους μηχανισμούς της επεδίωξε να χαρίσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία, ενώ παρουσιάζεται ως ο εκφραστής του νέου και κήρυκας εναντίον της διαπλοκής».

Οι βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι διόρισε γενικό διευθυντή στη ΔΕΠΑ πρώην υπάλληλο του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, τον κ. Κιτσάκο, δηλαδή πρόσωπο που είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της εταιρίας ELFE, η οποία έχει τα μεγαλύτερα χρέη στη ΔΕΠΑ. Σήμερα, όπως επισήμαναν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ. Κιτσάκος διώκεται από τη Δικαιοσύνη για κακουργηματική απιστία για τις μεθοδεύσεις του, καθώς επιχειρήθηκε παράνομη ανταλλαγή ακινήτων που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα χρήματος και διότι τα ακίνητα αυτά κοστολογήθηκαν 10 φορές πάνω από την αξία τους, από 9 εκατομμύρια 90, με προφανή οφέλη για την πλευρά Λαυρεντιάδη».

Στη συζήτηση, οι βουλευτές της ΝΔ έκαναν εκτενή αναφορά στις δημόσιες δηλώσεις του κ. Κιτσάκου, σύμφωνα με τις οποίες όσες αποφάσεις έλαβε από την επιτελική θέση του στη ΔΕΠΑ, ήταν στη βάση υπουργικών εντολών.