Απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εγκάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ, επειδή -όπως είπε- «παροτρύνει τους πολίτες στην ανομία». Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποκύπτει στα μεγάλα συμφέροντα, υπό το φόβο απώλειας της στήριξης των ΜΜΕ.

Ads

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έσπευσε να νομοθετήσει κατά του κινήματος «δεν πληρώνω» σπεύδοντας να κάνει πράξη τις επιθυμίες των εργολάβων. Έκανε λόγο για «νομικούς ακροβατισμούς», υποστηρίζοντας ότι η άρνηση καταβολής διοδίων δεν μπορεί να αποτελέσει παράβαση του ΚΟΚ, καθώς δεν παραβιάζει την εύρυθμη κυκλοφορία και την οδική ασφάλεια. Ανέφερε ότι σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, «διόδια δεν μπορούν να επιβληθούν σε δρόμους που δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές» ή για την κατασκευή άλλων οδών, ενώ έθεσε και ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης για την Αττική Οδό. Τέλος, ζήτησε από τον πρωθυπουργό κοινωνικό, μειωμένο, εισιτήριο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στην απάντησή του ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο παρελθόν, στα ελλείμματα που βρήκε η κυβέρνηση στις δημόσιες συγκοινωνίες και στις συμβάσεις της κυβέρνησης Καραμανλή για τα διόδια, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση. «Πρέπει να σώσουμε τα δημόσια μέσα μεταφοράς και αυτό περνά μέσα από τη μείωση των ελλειμμάτων και της σπατάλης, δυστυχώς και την αύξηση των εισιτηρίων», σημείωσε και ζήτησε από τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει εναλλακτικές λύσεις. «Αν παροτρύνουμε τους πολίτες να μην πληρώνουν εισιτήριο, δεν θα έχουμε δημόσιες συγκοινωνίες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα διόδια, χαρακτήρισε κακές τις συμβάσεις της Ν.Δ., πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτές πρέπει να διαχειριστούμε για να διασώσουμε τα έργα, εκτός αν δεν θέλουμε να γίνουν. Αλλά πείτε το», είπε ο κ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι συμβάσεις έχουν την υπογραφή του Δημοσίου και δεν μπορούν να ακυρωθούν χωρίς να κληθεί το κράτος να πληρώσει ρήτρες 2 δισ. ευρώ και χωρίς να πληγεί η αξιοπιστία του.

Ads

Για τα κινήματα «Δεν Πληρώνω», ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «δικαιολογημένες εν μέρει αντιδράσεις», αλλά εξέφρασε τη «θλίψη του» επειδή ένα κοινοβουλευτικό κόμμα προτρέπει τους πολίτες στην «αυτοδικία». «Νομίζετε ότι η ανομία είναι επαναστατική και βοηθά το λαό. Η ανομία είναι αυτό που σήμερα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αυτό θέλετε να συνεχίσετε; Ποιος κερδίζει σε αυτό το περιβάλλον;» διερωτήθηκε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως ο μέσος Έλληνας πολίτης μπορεί να κερδίσει πέντε ευρώ, αλλά χάνει εκατομμύρια από τους μεγαλοπαράγοντες.

Ο Γ. Παπανδρέου άσκησε κριτική και στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «κλείνει το μάτι σε όσους δεν πληρώνουν», παρά το γεγονός ότι εκείνη ευθύνεται για τις συμβάσεις.

Στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού χαρακτήρισε προκλητική την απάντηση του πρωθυπουργού, έκανε αναφορά στο σκάνδαλο της Siemens και σημείωσε ότι δεν είναι οι πολίτες εκείνοι που είναι άνομοι. Ο κ. Τσίπρας εκανε λόγο για κοινωνικό δικαίωμα ανυπακοής απέναντι στην αυθαιρεσία, ενώ χαρακτήρισε ληστρικές τις συμβάσεις και αποκάλεσε «τζαμπατζήδες» τους εργολάβους.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι και το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει ως αντιπολίτευση τις συμβάσεις, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι ψήφισε μόνο το άρθρο για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, ασκώντας κριτική για τις υπόλοιπες προβλέψεις του σχετικού νομοσχεδίου της τότε κυβέρνησης.

«Ψάξτε αλλού τις ευθύνες για την αδιαφάνεια στη χώρα, εμείς θέσαμε ζήτημα Siemens», σχολίασε ο Γ. Παπανδρέου και διευκρίνισε πως δεν κατηγόρησε τους πολίτες, αλλά το ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του και απέρριψε τις μομφές ότι υπέκυψε σε συμφέροντα. «Εντολές παίρνουμε μόνον από τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.