Ads

Στον απόηχο της χθεσινή έγκρισης του πολυνομοσχεδίου, επεισοδιακή είναι η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή, με συγκρούσεις “κορυφής” μεταξύ πρωθυπουργού και Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, αλλά και του προέδρου του ΣΥΝ. Εκτός αυτού, ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς για την ερχόμενη εβδομάδα και ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνα.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε κατά την τοποθέτησή του ότι το «πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας» και ο στόχος των ρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι αυτό ακριβώς. Στην καταγγελία της κ. Παπαρήγα, ότι «έχουμε να κάνουμε με την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι «επικίνδυνη είναι η κατάσταση που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση, της οποίας έλαχε ο κλήρος να αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει τη χώρα». Τα συμπτώματα, είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, αλλά μιας κατάστασης ετών. «Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας μία αντιπαραγωγική οικονομία, που δεν παράγει νέες θέσεις εργασίας, μια αποδυναμωμένη παραγωγική βάση, που αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα να τη, αντιστρέψουμε, η ύφεση θα μας τραβήξει πιο βαθιά κι αυτό είναι η αλήθεια. Και αυτή την αλήθεια πρέπει να τη λέμε στο λαό», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες και στο ΚΚΕ και τους συνδικαλιστικούς του φορείς, γιατί αποτρέπουν μέσα στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ τη σύνδεση των σπουδών με την παραγωγικότητα, αναφέροντας ότι «δεν επενδύσαμε στην ποιότητα και γι’ αυτό έχουμε συρθεί στη φτήνια κι αυτό είναι που πρέπει να ανατρέψουμε». Ο κ. Παπανδρέου, σημείωσε ότι υπάρχει και σήμερα εργασιακός μεσαίωνας και έκρινε ως υποκριτικό να παραβλέπεται, ενώ ένας από τους λόγους για τον οποίο ευθύνονται όλοι, είναι οι διαφορετικής ποιότητας συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις. Ούτε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καταργούνται, ούτε ο κατώτερος μισθός και γενικότερα οι μισθοί, απλώς εισάγονται οι επιχειρησιακές συμβάσεις με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πορεία μετάβασης δεν θα είναι εύκολη. Εξέφρασε, όμως, την πεποίθηση ότι το 2011, θα είναι το τελευταίο έτος της ύφεσης, για να μπούμε εκ νέου στην ανάπτυξη.

Ads

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κ. Παπαρήγα κατηγορώντας την ότι και στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ, τον 90.2 και την Τυποεκδοτική και απολύσεις έγιναν και μειώσεις μισθών: «Το κάνατε γιατί μειώθηκε ο κύκλος εργασιών. Αυτό είπατε, αλλά δεν δίνετε σε κανέναν άλλο το δικαίωμα να κάνει κι αυτός νοικοκύρεμα. Εμείς πάντως θα νοικοκυρέψουμε τη χώρα προς όφελος των πολιτών και με την πρόνοια να μη χαθούν θέσεις εργασίας».

Η Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για τις νέες εργασιακές σχέσεις και θα το ψηφίσει με διαδικασίες fast track, μία ημέρα πριν τη γενική απεργία της Τετάρτης, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αξία οι απεργίες. «Έχουμε να κάνουμε με μία επικίνδυνη κυβέρνηση που σας έτυχε ο κλήρος να φέρετε βάρβαρα μέτρα και να γράψετε το λαό στα παλιά σας τα παπούτσια». Όπως είπε η κ. Παπαρήγα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μηδενίζει τα πάντα από το 1974 ως σήμερα, προκειμένου να δικαιολογήσει όσα θα γίνουν από εδώ και πέρα. Πάμε σε γενική ισοπέδωση είπε η κ. Παπαρήγα με τις συλλογικές συμβάσεις να πέφτουν προς τα κάτω, «αν δεν αντεπιτεθεί ο λαός και δεν σας πάρουν με τις πέτρες με την πολιτική έννοια», γιατί αυτό θέλουν οι βιομήχανοι. Πάντως, συμπλήρωσε, για τη σημερινή κατάσταση δεν φταίνε ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι συνδικαλιστές. Χαρακτήρισε μικροπρεπή, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τις κομματικές επιχειρήσεις του ΚΚΕ, ενώ διέψευσε και είπε ότι ακριβώς στο πλαίσιο της σύνδεσης εκπαίδευσης και παραγωγικότητας εργάζονται η φοιτητική και η νεολαιίστικη οργάνωση του κόμματος.

Ανταπαντώντας, στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος μας είναι μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον με μονοπώλια και αθέμιτο ανταγωνισμό, να αντιμετωπίσουμε μία πραγματικότητα και κατηγόρησε ακριβώς το ΚΚΕ για συντηρητισμό, στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας αυτής που είναι το φάσμα της ανεργίας για τους νέους ανθρώπους. Εξέφρασε την θετική έκπληξη του από τη θέση τη κ. Παπαρήγα, για τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγικότητα και τόνισε ότι όταν μεθαύριο έλθουν ιδιωτικοί ερευνητικοί φορείς στα πανεπιστήμιά μας, να μην αντιταχθεί το ΚΚΕ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας

Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αναθεώρησης της συνθήκης της Λισαβόνας, απαντώντας στην σχετική πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού στους χαρακτηρισμούς εναντίον του, για «τζάμπα μάγκα» και στις κατηγορίες ότι «η κυβέρνηση νομιμοποιεί την πιο βάρβαρη και πιο ταξική πολιτική και θα πρέπει να φύγει όσο πιο γρήγορα να φύγει».

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αντέτεινε ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα διακατέχεται από την ψυχολογία της καταστροφολογίας και δε θέλει να συμβάλλει στη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, για να φύγει η χώρα από τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται. Επεσήμανε δε ότι αν σήμερα δεν σύρεται ακόμα η χώρα και υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης, είναι γιατί η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της.

«Δίνουμε μάχη, με τις θυσίες του ελληνικού λαού, για να μην είμαστε με δάνειες δυνάμεις και υπό επιτήρηση. Και δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τη χώρα δύο φορές υπό επιτήρηση, αλλά η ΝΔ. Εσείς όμως δεν μιλάτε για τα αίτια, γιατί η σκοπιμότητα σας είναι να χτυπήσετε το ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως έχουμε την αξιοπιστία για να την βγάλουμε», πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη Βουλή, επιτέθηκε και στην υπουργό εργασίας, Λούκα Κατσέλη. «Χτες προσπαθούσατε να δείξετε ότι διαπραγματεύεστε για κάτι που είχε αποφασιστεί. Αν κάποιος διαφωνεί και δεν παραιτείται αυτοεξευτελίζεται. Αλλά αυτό θέλει θάρρος που δεν περισσεύει στην παράταξή σας», τόνισε.

«Δεν θα ήμουν εδώ τώρα αν δεν πίστευα ότι αυτή η ρύθμιση είναι καλή για το δημόσιο συμφέρον. Κανένα μέλι υπουργικού θώκου δεν θα με ενδιέφερε», απάντησε η Λούκα Κατσέλη.