Την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων δέχτηκαν το βράδυ του Σαββάτου διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχτηκαν πολίτες το βράδυ της Παρασκευής σε δισκοπωλείο, όπου είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν τον νέο δίσκο των Radiohead.

Ads

Ειδικότερα το βράδυ της Παρασκευής, μια ομάδα ακραίων ισλαμιστών εισέβαλε στο δισκοπωλείο Velvet Indieground, ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης τούρκων και ξένων φίλων της μουσικής στην περιοχή Τζιχανγκίρ στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. «Τι κάνετε εσείς εδώ μέσα στο ραμαζάνι, φύγετε!», φώναζαν και επιτέθηκαν στους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν τον τελευταίο δίσκο του βρετανικού συγκροτήματος «A Moon Shaped Pool».

Ένας από τους εργαζόμενους του δισκοπωλείου ανέφερε πως η ομάδα των ακραίων ισλαμιστών επιτέθηκε για τη μουσική που έπαιζε το δισκοπωλείο όσο και γιατί οι θαμώνες έπιναν αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ισλαμιστές έφεραν πάνω τους εκτός των άλλων κλομπ. Εξύβρισαν και ξυλοκόπησαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο δισκοπωλείο. Δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί από την επίθεση. «Θα σας σκοτώσουμε μπάσταρδοι», φώναξε ένας από τους εισβολείς.

Σε ανακοίνωση τους στο διαδίκτυο, οι Radiohead καταδίκασαν την επίθεση. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται δίπλα σε όσους δέχθηκαν επίθεση στο Velvet Indieground στην Κωνσταντινούπολη. Ελπίζουμε κάποια μέρα να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας αντίστοιχες πράξεις βίας. Για την ώρα, προσφέρουμε στους οπαδούς μας στην Κωνσταντινούπολη την αγάπη και την υποστήριξη μας», υπογραμμίζουν.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου  στην Τζιχανγκίρ, η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να απομακρύνει τους διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα όπως, «όλοι μαζί ενάντια στον φασισμό», αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κλέφτη» και «δολοφόνο».