Επεισόδια σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» μεταξύ κτηνοτρόφων και αστυνομικών δυνάμεων, όταν οι πρώτοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο αντιδρώντας στην καθυστέρηση εξόφλησής τους. Οι κτηνοτρόφοι σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες.

Ads

 
Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, να επικρατήσει πανικός και ένας κτηνοτρόφος να χάσει τις αισθήσεις του. Σύμφωνα με το epiruspost τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν το μεγαλύτερο μέρος των συγκεντρωμένων είχε αποχωρήσει δίνοντας ραντεβού στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.
 
Οι κτηνοτρόφοι είχαν συγκεντρωθεί από τις 11 το πρωί έξω από το εργοστάσιο διεκδικώντας να εξοφληθούν για το γάλα που έχουν παραδώσει. Ο διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας τους ενημέρωσε πως δέσμευση της εταιρείας είναι ο μήνας Απρίλιος να εξοφληθεί τον Αύγουστο και ο Μάιος τον Σεπτέμβριο.
 
Οι κτηνοτρόφοι σε ανακοίνωσή τους πριν από μια εβδομάδα ανέφεραν: «Απαιτούμε μέχρι την Τετάρτη 24/7 την εξόφληση ΟΛΩΝ των παραγωγών για το γάλα που έχουν παραδώσει μέχρι σήμερα. Απαιτούμε τις προκαταβολές και την εκκαθάριση όπως γίνονταν από το 1963 μέχρι και την ιδιωτικοποίηση της “Δωδώνης”».
 
Υπενθυμίζεται πως η «Δωδώνη» έχει ιδιωτικοποιηθεί και πέρασε στον έλεγχο ενός ρωσικού Fund. Σε πρόσφατη ανακοίνωση η επιχείρηση αναφέρει: «Εξ αρχής δηλώσαμε και δεσμευτήκαμε ότι κανείς παραγωγός – συνεργάτης μας δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα ευρώ.
 
Εξηγήσαμε με σαφήνεια και καθαρότητα, ότι οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους κομιστές γάλακτος, οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της καθυστέρησης στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων πελατών μας προς τη “Δωδώνη”. Ως διοίκηση, καταβάλλουμε επίσης κάθε προσπάθεια, ώστε να αρθούν και τα εμπόδια που υπάρχουν από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να καταβάλλουμε τα οφειλόμενα προς τους παραγωγούς μας».
 
Μετά τα επεισόδια η εταιρεία ανέφερε πως «προκλήθηκαν ζημιές από τους συγκεντρωμένους εις βάρος της εταιρίας». «Οι φθορές αυτές και οι ζημιές έχουν καταγραφεί στα συστήματα ασφαλείας της εταιρίας μας, που επιφυλάσσεται για την άσκηση των δικαιωμάτων της», τονίζει σε ανακοίνωσή της, ενώ ο αντιπρόεδρο της Δωδώνης, Ιωάννης Βιτάλης, σύμφωνα με το epiruspost κάνει λόγο για «πολιτική υποκίνηση των κτηνοτρόφων».
 
Η ίδια πηγή αναφέρει πως νωρίτερα οι συγκεντρωμένοι κτηνοτρόφοι αποδοκίμασαν έντονα τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή και δεν του επέτρεψαν να πάρει το λόγο με αποτέλεσμα να αποχωρήσει. Το απόγευμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με γραπτή του δήλωση επέρριψε ευθύνες τόσο στον κ. Μιχάλη Τζίμα, εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων όσο και στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τους οποίους παρότρυνε να ασχοληθούν με την ενόργανη γυμναστική.