Συγκροτήθηκε σε σώμα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση των υποβρυχίων. Οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής ξεκινούν το πρωί της Πέμπτης, με τις καταθέσεις έξι δημοσιογράφων, των κ.κ. Ν. Χατζηνικολάου, Μάκη Πολάτου, Τάσο Τέλλογλου, Γιάννας Παπαδάκου, Αριστέας Μπουγάτσου και Κώστα Αλατζά οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μ. Μπόλαρη, είχαν το βασικό ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ads

Η Προανακριτική Επιτροπή θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση της σύμβασης κατασκευής και παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό των υποβρυχίων τύπου 214. Σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης από τους υπόλοιπους υπουργούς Άμυνας, την έρευνα θα αναλάβει η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, η οποία θα ενισχυθεί με επιπλέον αρμοδιότητες, όπως αυτές που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την άρνηση των γερμανικών εταιρειών Τhyssen και HDW στο αίτημα των ελληνικών αρχών για παροχή στοιχείων σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων. Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας της Γερμανίας, Σόιμπλε και Ντε Μεζιερ, ζήτησε όπως επιληφθούν του θέματος.

Αντιθέτως, θετική ήταν, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η αντίδραση από το Άμπου Ντάμπι στο αίτημα των ελληνικών αρχών. Ο Έλληνας πρεσβευτής απευθύνθηκε επισήμως στο fund που ελέγχει το 60% της Ferrostaal και είναι πολύ πιθανή ακόμα και η οικειοθελής αποστολή των στοιχείων που ζήτησε η Ελλάδα.

Ads

Στην ίδια συνεδρίαση, συγκροτήθηκε σε σώμα η Επιτροπή, με πρόεδρο τον Μάρκο Μπόλαρη, αντιπρόεδρο τον Άγγελο Μανωλάκη και γραμματέα τον Αγγελο Τόλκα (όλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ).

Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, η ΝΔ ζήτησε να καθυστερήσει για μια εβδομάδα η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί για τη δικογραφία, αίτημα όμως που δεν έγινε δεκτό, λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει μέχρι τις 6 Ιουνίου για την κατάθεση του πορίσματος. Σε όλα τα μέλη της Επιτροπής έχει ήδη μοιραστεί η δικογραφία.