«Είναι φρικτό να βλέπεις ανθρώπους, και µάλιστα παιδιά, να πνίγονται µπροστά σου. ∆υστυχώς, το έχουµε ζήσει πολλές φορές». Ο αυτοδύτης Νίκος Τσουµάκης µιλά στο «Εθνος» για µία από τις δυσκολότερες νύχτες που βίωσε µαζί µε συναδέλφους του και λιµενικούς ανοικτά της Σάµου, στην επιχείρηση-θρίλερ για τη διάσωση 12 προσφύγων στα ανατολικά του νησιού.
Ο τραγικός απολογισµός είναι τρεις νεκροί (δύο αδελφάκια που ήταν δίδυµα, ηλικίας 4,5 ετών, και ο πατέρας τους), ενώ άλλα εννέα άτοµα διασώθηκαν. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάµου περιγράφει πώς σώθηκαν την τελευταία στιγµή ένα άλλο παιδί 3,5 ετών και οι γονείς του την ώρα που έπιναν νερό και ετοιµάζονταν να βυθιστούν, ενώ η φωνή του «σπάει» όταν αναφέρεται στο ένα από τα δίδυµα αδελφάκια, το οποίο δεν πρόλαβε να σώσει, καθώς ήταν ήδη νεκρό όταν του παραδόθηκε από τους λιµενικούς για να το µεταφέρει στο νοσοκοµείο του νησιού.
Ο Σύλλογος δέχτηκε κλήση για συνδροµή στην έρευνα στις 11.30 τη νύχτα της Τετάρτης. Επιβαίνοντες σε φουσκωτή λέµβο είχαν εκπέµψει σήµα κινδύνου στα ανατολικά του ακρωτηρίου Γάτος στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στα σύνορα µε την Τουρκία. Εκεί βρίσκονταν ήδη τέσσερα σκάφη του Λιµενικού Σώµατος, ένα της FRONTEX, ενώ έσπευδαν και άλλα ιδιωτικά. Παράλληλα, από αέρος συνέδραµε ελικόπτερο του Πολεµικού Ναυτικού.
«Αρχίσαµε την έρευνα υπό δύσκολες συνθήκες. ∆εν είχε πολλή θάλασσα, αλλά λόγω σκότους δεν υπήρχε ορατότητα. Κάποια στιγµή κατά τη 1.00 µετά τα µεσάνυχτα ακούµε τους λιµενικούς να φωνάζουν “ελάτε εδώ”. Είχαν βρει τη βάρκα και τους ανθρώπους στη θάλασσα που φώναζαν “βοήθεια”» λέει ο κ. Τσουµάκης και προσθέτει: «Βρήκαµε ένα παιδάκι 3,5 ετών από το Αφγανιστάν και τους γονείς του, και τους ανασύραµε. Εκείνη την ώρα έπιναν νερό, δεν θα άντεχαν για πολύ. Ντύσαµε το παιδί µετα δικά µας ρούχα και προσπαθήσαµε να το ζεστάνουµε, όπως και τους γονείς του. Απ’ ό,τι µας είπαν, η βάρκα τους έβαλε νερά και βυθίστηκε µέσα σε λίγα λεπτά».
Επειτα από λίγο οι λιµενικοί τούς φώναξαν για να παραλάβουν ένα παιδί που ήταν σε ηµιλιπόθυµη κατάσταση, προκειµένου να το µεταφέρουν άµεσα στο νοσοκοµείο. «Σπεύσαµε ταχύτατα, αλλά, δυστυχώς, όταν το παραλάβαµε, ήταν ήδη νεκρό» τονίζει στο «Εθνος» ο κ. Τσουµάκης, µην µπορώντας να κρύψει την οδύνη του. Στη διάρκεια της επιχείρησης ανασύρθηκαν από τη θάλασσα 11 άτοµα, µεταξύ των οποίων εννέα διασωθέντες και τα δύο νεκρά αδέλφια.
Με βάση τις µαρτυρίες των διασωθέντων, στο σκάφος επέβαιναν 12 άτοµα. Ετσι, οι έρευνες συνεχίστηκαν για την αναζήτηση ενός ακόµη αγνοούµενου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός µε το πρώτο φως της ηµέρας. Ηταν ο πατέρας των δύο παιδιών που πνίγηκαν. Λίγες ώρες µετά σήµανε ξανά συναγερµός στο Κέντρο Επιχειρήσεων έπειτα από κλήση στο «112» από άτοµα τα οποία επέβαιναν σε λέµβο στη θαλάσσια περιοχή Κοκκάρι της Σάµου. Η λέµβος εντοπίστηκε από λιµενικούς, και οι 46 επιβαίνοντές της µεταφέρθηκαν µε ασφάλεια στη στεριά.
Ο εφιάλτης στο γαλάζιο
Ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάµου έχει συµµετάσχει σε περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις ανοικτά του νησιού, έχει διασώσει χιλιάδες ανθρώπους και, δυστυχώς, έχει ανασύρει 48 νεκρούς από τη θάλασσα. Το περιστατικό που έχει στοιχειώσει τη µνήµη των µελών του είναι το ναυάγιο του πλαστικού σκάφους «Kusadasi Ilgun», στις 30 Οκτωβρίου 2015, το οποίο έγινε υγρός τάφος για πέντε γυναίκες και έξι παιδιά στη βραχώδη ακτή Γαλάζιο όταν για άγνωστο λόγο φράκαρε η πόρτα της καµπίνας.
Πηγή: ethnos.gr
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >