Tη γνωστή αντιθεσμική και πολυσυζητημένη πρακτική της κατάργησης μιας ανεξάρτητης αρχής, προκειμένου να απομακρύνει και τη διοίκησή της, εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας, στο πρώτο της νομοσχέδιο εδώ και 7 μήνες.

Ads

Όπως συνέβη με πολλές ανεξάρτητες αρχές, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας καταργεί την Ανώτατη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και την αντικαθιστά με μια νέα αρχή με άλλο τίτλο (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) αλλά ουσιαστικά τις ίδιες αρμοδιότητες, παρά το πρόσχημα της αναβάθμισής της.

Στο μεταξύ, όμως θα απαλλαγεί από τη διοίκηση της της ΑΔΙΠ, που είχε τοποθετηθεί μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο και δεν φαίνεται να είναι αρεστή στην κυβέρνηση.

Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου ενισχύουν τον εποπτικό ρόλο της υπουργού Παιδείας και υπονομεύουν την ανεξαρτησία της νέας αρχής, στοχεύοντας στο στενότερο έλεγχο της ΕΘΑΑΕ από την κυβέρνηση. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει αρμοδιότητες στη νέα αρχή, οι οποίες βαραίνουν την εκτελεστική εξουσία. Με πρόσχημα την ανεξαρτησία της αρχής, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να αποποιηθεί μέρος των ευθυνών του, καθώς και να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος των επικείμενων αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων για τα ΑΕΙ.

Ads

Πρώτα την μπλόκαρε και στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι δεν έχει δράση

Μάλιστα δεν περνά απαρατήρητο ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Αρχή δεν είχε ιδιαίτερη δράση για να δικαιολογήσει την κατάργησή της ενώ, προηγουμένως, είχε ήδη φροντίσει να την απαξιώσει και να μπλοκάρει κάθε απόφασή της: Επισημαίνεται ότι δεν έστειλε ποτέ στην ΑΔΙΠ τα αιτήματα των Πανεπιστημίων για να επιληφθεί, ακύρωσε τη διαδικασία γνωμάτευσης για τα Πολυτεχνικά Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δεν διαβίβασε άλλες προτάσεις των ΑΕΙ ενώ η Υπουργός δεν υπέγραψε το διορισμό νεοεκλεγέντος μέλους με αποτέλεσμα να μπλοκάρει έκτοτε όλες τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της ΑΔΙΠ.

Άλλωστε μέχρι σήμερα έχει αγνοηθεί πλήρως από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες δράσεις, ειδικά την επίσκεψη των Ευρωπαίων Ειδικών ενώ ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση επικοινωνούσε με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή, παρακάμπτοντας την εθνική. Τέλος, επισημαίνεται από διάφορες πλευρές ότι η δραστηριότητα της Αρχής, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται το Υπουργείο, ήταν αρκετά πλούσια όπως δείχνει ο απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος κος Κυπριανός.

Το ιστορικό της Αρχής

Η ΑΔΙΠ ιδρύθηκε το 2006 με νόμο της Μ. Γιαννάκου με αποστολή την διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, την υποστήριξη της Πολιτείας και των ΑΕΙ στη
διαμόρφωση και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση και την πιστοποίηση της ποιότητας λειτουργίας των ιδρυμάτων. Μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν είχε αλλάξει κάποια διοίκηση, όπως είναι αυτονόητο για ανεξάρτητη αρχή που συνέχιζε να λειτουργεί μεταξύ διαφορετικών κυβερνήσεων. Έτσι και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρήθηκαν όλες όπως και οι διοικήσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις που συμμετείχαν στελέχη και πρώην βουλευτές της ΝΔ, σε αντίθεση με τη νέα κυβέρνηση, που απομακρύνει όλους τους μη αρεστούς

Όπως σημειώνουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  μοναδικός στόχος του Υπουργείου είναι να ορίσει μια νέα Αρχή στη θέση της ΑΔΙΠ, με κρίσιμες αρμοδιότητες στην αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η οποία αλλάζει μάλιστα στο ίδιο νομοσχέδιο. Όπως αναφέρουν αντί να αυξήσει την ελευθερία του νέου φορέα και των ΑΕΙ,  η κυβέρνηση πριμοδοτεί το συγκεντρωτισμό, στραγγαλίζει οικονομικά τα ιδρύματα και μεθοδεύει τον πλήρη έλεγχό τους από την κεντρική εξουσία. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στη χρηματοδότηση, τη διοίκηση και την εσωτερική κουλτούρα διαχείρισης των δημόσιων πανεπιστημίων.