Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Νότια Εύβοια που οργάνωσαν οι Πολιτισμικοί και Περιβαλλοντικοί σύλλογοι, αλλά και φορείς της Περιφέρειας, ενάντια στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην Εύβοια. Αρχικά, οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ανακοινώσεις σε διερχόμενα αυτοκίνητα στην Επαρχιακή οδό Λεπούρων – Καρύστου.

Ads

image

image

Η ανακοίνωση των συλλόγων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι  «Στην Εύβοια και ειδικά στη Νότια Εύβοια εγκαταστάθηκαν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον με την εγκατάσταση τους, τους δρόμους, τις γραμμές μεταφοράς και τα συνοδά έργα», ενώ για την εγκατάσταση των νέων ανεμογεννητριών οι σύλλογοι επισημαίνουν ότι «Η όρεξη των Εταιρειών έχει ανοίξει και θεωρούν ότι η Εύβοια μπορεί να σηκώσει το βάρος της Ελλάδας σε Αιολική ενέργεια. Σχεδιάζουν και ζητούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού, με νομικό πλαίσιο ευνοϊκό για τον επενδυτή και αρνητικό για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες».

Ads

image

image

Στην συγκέντρωση έδωσαν το παρόν και απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης  Αποστόλου και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Στερεά Ελλάδα.

image

image

Επιπλέον, μίλησαν μέλη των Συλλόγων που οργάνωσαν την συγκέντρωση, όπου ενημέρωσαν τους πολίτες και τους κάλεσαν σε ενωτικό και διαρκή αγώνα, ωστέ να «προστατέψουν μαζί το περιβάλλον και τον άνθρωπο».

Η ανακοίνωση :

«Οι ανεμογεννήτριες ως τμήμα των Ανανεώσιμων Πηγών
Ενέργειας(ΑΠΕ) τοποθετούνται στη χώρα μας για περισσότερο από 2 δεκαετίες. Εγκαταστάθηκαν χωρίς σχεδιασμό, άναρχα με μόνο κριτήριο το απόλυτο συμφέρον των Εταιρειών και το υπερκέρδος. Η ενεργειακή τους απόδοση είναι χαμηλή και δυσανάλογη με τη ζημιά που προκαλούν.

Στην Εύβοια και ειδικά στη Νότια Εύβοια εγκαταστάθηκαν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον με την εγκατάσταση τους, τους δρόμους, τις γραμμές μεταφοράς και τα συνοδά έργα.

Τώρα πλέον οι νέες ανεμογεννήτριες πολλών MW, τεράστιων διαστάσεων, αποτελούν βαριά βιομηχανική εγκατάσταση και λειτουργία. Τοποθετούνται όπου συμφέρει τις εταιρείες, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, με γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησης, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, ελάχιστα συνεισφέροντας στο ενεργειακό μίγμα αλλοιώνοντας τις
περιοχές εγκατάστασης τους.

Συγκεκριμένα η τοποθέτηση τους σε περιοχές Natura, σε ιδιαίτερης ομορφιάς περιοχές, σε δασικές εκτάσεις, σε αρχαιολογικούς χώρους, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, επηρεάζει αρνητικά το φυσικό περιβάλλον, τη ποιότητα ζωής, την υγεία των ανθρώπων και άλλες δραστηριότητες όπως τον
τουρισμό και τον αθλητισμό, την αγροτο-κτηνοτροφία, την πολιτιστική κληρονομιά.

Η Εύβοια και ειδικά το Νότιο τμήμα του νησιού συνεισφέρει έως σήμερα περισσότερο από το 20% του Αιολικού φορτίου της χώρας, δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό, γι’ αυτό δεν πάει άλλο.

Η όρεξη των Εταιρειών έχει ανοίξει και θεωρούν ότι η Εύβοια μπορεί να σηκώσει το βάρος της Ελλάδας σε Αιολική ενέργεια.
Σχεδιάζουν και ζητούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού, με νομικό πλαίσιο ευνοϊκό για τον επενδυτή και αρνητικό για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Θα το επιτρέψουμε?

Η κορεσμένη περιοχή μας δεν αντέχει άλλες ανεμογεννήτριες.
Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας θα είναι ενωτικός και διαρκής, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή της περιοχής μας, να προστατέψουμε το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

ΟΧΙ άλλες ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, στην Σκύρο και στον Δήμο Κύμης –Αλιβερίου.

Οι Περιβαλλοντικοί, Πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής».

image