Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι διπλωματούχοι ξεναγοί διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψή τους από την κυβέρνηση μέσα στην περίοδο της πανδημίας, καθώς ενώ ο κλάδος παραμένει ανενεργός από πέρυσι τον Μάρτιο, η οικονομική ενίσχυση που έχουν λάβει είναι μηδαμινή με αποτέλεσμα να βρίσκονται αρκετοί από αυτούς στα πρόθυρα εγκατάλειψης του επαγγέλματος. Η εξέλιξη θα σημαίνει όπως υπογραμμίζουν «την εξαφάνιση ενός κλάδου που είναι συνδεδεμένος άρρηκτα με την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας και την εξασφάλιση της μοναδικής αξίας του τουρισμού μας από τη δεκαετία του 1950».

Ads

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, αντιπροσωπεία τους παρέδωσε ψήφισμα στη γ.γ Εργασίας Άννα Στρατινάκη με τα αιτήματά τους.

«Όλος ο κλάδος υποφέρει, οι σχεδόν 3.000 διπλωματούχοι ξεναγοί βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας εδώ και μήνες» υπογράμμισε στο avgi.gr ο πρόεδρος του σωματείου διπλωματούχων ξεναγών Κρίτων Πιπέρας. Όπως τόνισε, πρόκειται να ανοίξει ο τουρισμός χωρίς να έχει υπολογίσει η κυβέρνηση καθόλου τους ξεναγούς, στους οποίους υπάρχει 100% ανεργία. Θύμησε ότι τα περυσινά πρωτόκολλα ήταν ανεδαφικά, υπογράμμισε ότι οι διπλωματούχοι ξεναγοί πήραν ελάχιστη οικονομική στήριξη, ενώ σημείωσε ότι ο κλάδος τους δεν έχει ενταχθεί στους πληττόμενους από την πανδημία, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία διευκόλυνση ούτε σε θέματα δανείων, ούτε στο ενοίκιο.

Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών τονίζει ότι ναι μεν ο ελληνικός τουρισμός επανεκκινείται επίσημα στις 15 Μαΐου αλλά οι προοπτικές για περιηγήσεις- ξεναγήσεις είναι μηδαμινές κι αυτό οφείλεται στην υπερβολική καθυστέρηση ν’ ανακοινωθούν τα Πρωτόκολλα Ασφαλείας και στην ασάφειά τους όσον αφορά τις ξεναγήσεις, γεγονός που έχει αποτρέψει τα τουριστικά γραφεία να προγραμματίσουν έγκαιρα ταξίδια με περιήγηση στην χώρα μας.

Ads

Όπως τονίζουν οι ξεναγοί, από την αρχή της πανδημίας έχουν λάβει συνολικά λιγότερα από 3.000 ευρώ (μόλις 2.936), τη στιγμή που κάθε μισθωτός, όπως εκείνοι, δικαιούταν τουλάχιστον 534 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Με φόντο «αυτή την ακατανόητη και παράλογη πολιτική» οι ξεναγοί περιλαμβάνουν στα αιτήματά τους τα εξής:

  • Αναδρομική αποζημίωση για τους 6 μήνες του 2020 με ένσημα.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με ένσημα.
  • Κάλυψη των ενσήμων τους, καθώς το 2020 πήραν μόνο 50 ένσημα με αποτέλεσμα η περσινή χρονιά να χαθεί τελείως σε συνταξιοδοτικό επίπεδο. Με τα 50 ένσημα που πήραν επίσης δεν δικαιούνται καμία άλλη παροχή (όπως την τρίμηνη τακτική χειμερινή επιδότηση ΟΑΕΔ, ή το επίδομα μητρότητας, κλπ).
  • Ένταξη στην κατηγορία των κορονόπληκτων ώστε να δικαιούνται τις αντίστοιχες ελαφρύνσεις (όπως αναστολή δανειακών υποχρεώσεων και έκπτωση ενοικίου κλπ.)
  • Ρεαλιστικά και λειτουργικά Πρωτόκολλα για το 2021 για τις ομαδικές ξεναγήσεις.

Το παρών στην κινητοποίηση των ξεναγών έδωσαν η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και η τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου.