Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου και μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Αρναία πραγματοποίησαν κάτοικοι της Χαλκιδικής διαμαρτυρόμενοι για τα μεταλλεία χρυσού και ζητώντας την αποφυλάκιση των τεσσάρων συλληφθέντων. Ένταση σημειώθηκε στο Παλαιοχώρι μεταξύ διαδηλωτών ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού και εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Ακολούθησε επέμβαση της αστυνομία και εκτόνωση της κατάστασης. Ένα άτομο τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. 

 
Η πορεία μετά από τα δικαστήρια του Πολυγύρου πέρασε και από την αστυνομία, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε στην Αρναία έγινε αποκλεισμός του δρόμου για λίγη ώρα και διαμαρτυρία μπροστά από το δημαρχείο.
 
«Η καταστροφή της Χαλκιδικής έχει ήδη ξεκινήσει. Τα ξένα και ιδιωτικά συμφέροντα παρανομούν έχοντας την υποστήριξη της «Ελληνικής» κυβέρνησης, τη συστράτευση της «Ελληνικής» Αστυνομίας, και πρόσφατα τη συνεργασία της «Ελληνικής» δικαιοσύνης.
 
Τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιστέκονται, καταπατούνται ασύστολα με τις παράνομες λήψεις DNA, τους βάρβαρους ξυλοδαρμούς της ΕΛ.ΑΣ. και τις αντισυνταγματικές προφυλακίσεις των συναγωνιστών μας. Φτάνει πια αντιστεκόμαστε όλοι μαζί. Ζητάμε την απελευθέρωση των τεσσάρων συναγωνιστών μας και την απαγκίστρωση της Χαλκιδικής από τα νύχια των αρΠαχτικών»
, ανέφεραν στο κάλεσμά τους οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού.
 
Σημειώνεται πως τη Δευτέρα κατατέθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης των δύο κατοίκων της Ιερισσού που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ανακριτής για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.
 
Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων δημοσιεύει ένα βίντεο –περίπου δύο χρόνια πριν- από την ΕΡΤ στο οποίο παρουσιάζεται ο ένας από τους συλληφθέντες για την παρασκευή του μεγαλύτερου χειροποίητου κεφαλιού κατσικίσιου τυριού.
 

«Ο Γιάννης έχει μια πρωτοπόρα επιχείρηση, σημαντική για την οικονομική ζωή του τόπου,που παράγει υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, απασχολώντας 40 άτομα. Ο δεύτερος, νεότερος “τρομοκράτης” είναι τεχνίτης-ναυπηγός, από οικογένεια ναυπηγών, στα παραδοσιακά καρνάγια που είναι το σήμα κατατεθέν της Ιερισσού», αναφέρει μεταξύ άλλων το Παρατηρητήριο στο δημοσίευμα «Οι “τρομοκράτες” της Ιερισσού» και συνεχίζει:
 
«Από την αρχή δηλώσαμε ότι οι τέσσερις συνολικά προφυλακισμένοι συναγωνιστές μας είναι “πολιτικοί κρατούμενοι”, όχι λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων αλλά επειδή  κρατούνται ως όμηροι από το κράτος προκειμένου να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος “πολιτικός” στόχος: η υλοποίηση της “χρυσής επένδυσης” της Ελληνικός Χρυσός μέσω της κατάπνιξης του κινήματος διαμαρτυρίας, αλλά και η κατάπνιξη οποιασδήποτε ελεύθερης φωνής στη χώρα. Οι κατηγορίες εναντίον τους είναι εντελώς αστήρικτες και είμαστε βέβαιοι ότι θα καταπέσουν με  πάταγο στο δικαστήριο. Αλλά αυτό θα γίνει όταν φτάσουμε στη δίκη».

Ads