Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής ομάδα ατόμων έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, αντιδρώντας στη θανάτωση του χιμπατζή, ο οποίος το έσκασε από το κλουβί του το Σάββατο.

Ads

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, έξω από το πάρκο, βρέθηκαν περίπου 50 άτομα.

«Ενάντια στη φρίκη του εγκλεισμού στους ζωολογικούς κήπους» γράφει ένα πανό, όπως και «Όχι σφαγές των ζώων», «Ήθελε να ζήσει ελεύθερος», «Ενάντια στη φρίκη του αποκλεισμού στους ζωολογικούς κήπους». Κάποιοι μάλιστα φοράνε και μπλουζάκια που γράφουν: «Prison» (φυλακή), «Κολαστήριο ζώων, θανΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ», «Δεν ήταν εξόντωση, ήταν δολοφονία – θανΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ».

Μάλιστα, υπήρξε και μικρής έντασης διένεξη μεταξύ μερικών συγκεντρωμένων και των αστυνομικών δυνάμεων, που βρίσκονται στην εξωτερική πόρτα του πάρκου.

Το χρονικό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πάρκου, μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, ο μεγαλύτερος κατάφερε να περάσει τον ηλεκτροφόρο φράκτη και την τάφρο περιμετρικά του κλουβιού του, βγαίνοντας στον περιβάλλοντα χώρο. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο του Πάρκου για ανάλογες περιπτώσεις.

Ads

«Ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αττικό Πάρκο.

Οι εξηγήσεις ωστόσο περί ασφάλειας του κοινού δεν βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους σχετικά με την απόφαση θανάτωσης του ζώου και όχι νάρκωσής του, αλλά και γενικότεαρ για τη λειτουργία τέτοιων χώρων εγκλεισμού και βασανισμού ζώων.

Κυβερνητική παρέμβαση

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση για την θανάτωση του χιμπατζή. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε επίσης εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Αμυράς, ζητά από Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ενημέρωση για τα εξής:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή  των ζώων στον χώρο των επισκεπτών
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Επίσης, ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

  • για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.