Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν περίπου 500 ένστολοι αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες ενάντια στις αλλαγές του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού τους συστήματος, που προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Η συγκέντρωση διαλύθηκε μετά από δύο ώρες και αφού αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών επέδωσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής.

Ads

«Στοπ στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού» και «Οχι στην εξαθλίωση» ήταν τα δύο κεντρικά συνθήματα των ένστολων, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην «αιφνιδιαστική», όπως την χαρακτήρισαν, τακτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές «χωρίς προηγούμενη διαβούλευση όπως είχε υποσχεθεί».

Στη συγκέντρωση μίλησαν οι πρόεδροι των έξι Πανελλήνιων Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας Χρήστος Φωτόπουλος, (αστυνομικοί υπάλληλοι), Δ. Γεωργατζής (αξιωματικοί ΕΛΑΣ), Γιώργος Πυλούρας (υπάλληλοι Πυροσβεστικού Σώματος), Φίλιππος Παντελάκος (αξιωματικοί ΠΣ) Γιώργος Δριβάκος (υπάλληλοι ΛΣ) και Γιώργος Μανωλαδάκης (αξιωματικοί ΛΣ).

Οι ομιλητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια με 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας (από 25+5 πλασματικά), στην ένταξη των νεοεισερχόμενων στα Σώματα Ασφαλείας στο ΙΚΑ από το 2011, στη μείωση του μισθού (με την κατάργηση των επιδομάτων 13ου και 14ου μισθού).

Ads

Όπως τόνισαν στις ομιλίες τους θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ώστε «να αποκρουστεί η άδικη επίθεση στον κλάδο τους ενώ τα ταμεία οδηγούνται σε διάλυση αντί να επιστρέψει το κράτος τις οφειλές του στα αποθεματικά, να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή και να διασφαλιστούν νέοι κοινωνικοί πόροι».

Η συγκέντρωση διαλύθηκε μετά από δύο ώρες και αφού αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών επέδωσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος,
αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των Σωμάτων Ασφαλείας, τόνισε ότι ο ίδιος εναρμονίζεται με τις αρχές του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, «λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις προφανείς ιδιομορφίες του στρατιωτικού επαγγέλματος». Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ανοιχτός οι αυτές οι ιδιομορφίες να επανορθωθούν εάν διαπιστωθούν στην πορεία ότι έχουν γίνει επιμέρους λάθη.