Ads

Δεκάδες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Το πρωί στην Αθήνα, μικροένταση σημειώθηκε στη διάρκεια της μαθητικής πορείας. Επεισόδια και προσαγωγές σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη. Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Εστίες έντασης στα Εξάρχεια μετά το τέλος των συλλαλητηρίων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η αστυνομία έχει προχωρήσει σε έξι συλλήψεις και 56 προσαγωγές.  

23:49 – Σύμφωνα με το Βήμα, τέσσερις πολίτες μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ, τραυματισμένοι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

23:23 – Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην περιοχή των Εξαρχείων. 

Ads

23:20- Την ίδια ώρα το in.gr μεταδίδει ότι σύμφωνα με πληροφορίες ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέμποδίστηκε από τα ΜΑΤ να παραλάβει τραυματία από τη Σπύρου Τρικούπη. 

23:13 – Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το left.gr, υπάρχει σοβαρά τραυματισμένος άνθρωπος, ο οποίος χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ ενώ ήταν μπρούμυτα και με τα χέρια δεμένα. Επιπλέον, υπάρχουν μαρτυρίες και για άλλους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από τα ΜΑΤ.

22:30 – Έξι συλλήψεις και 56 προσαγωγές από το πρωί, σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί από τους προσαχθέντες είναι ανήλικοι μαθητές.
 
21:45 – Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου. Μικροεπεισόδια και στην Πάτρα.

21:20 – Φωτογραφίες από τα επεισόδια

image
Του Παναγιώτη Τζάμαρου/FosPhotos

image
Του Μενέλαου Μυρίλλα/FosPhotos

21: 15 – Αποκλεισμένα τα Εξάρχεια από δυνάμεις των ΜΑΤ. Έχει γίνει ευρεία χρήση χημικών και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Η εστία της έντασης μεταφέρθηκε στην πλατεία καθώς και στην οδό Στουρνάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες η υδροφόρα της ΕΛ.ΑΣ. «Αίας» έκανε την εμφάνισή του στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Τζωρτζ.
 
21:14 – Ανοιχτοί είναι οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστημίου

20:43 – Φωτογραφίες και video από την πορεία στη Θεσσαλονίκη.

image

20:29 – Πανεπιστημίου και Ακαδημίας έχουν δοθεί στην κυκλοφορία. 

20:12 – Η ένταση επικεντρώνεται στην Εμμ.Μπενάκη. Στο δρόμο έχουν στηθεί οδοφράγματα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

image

@ailatank
 
20:00 – Ένταση στα στενά των Εξαρχείων από Σόλωνος έως Εμμ.Μπενάκη.
 
19:53 – Ένα μεγάλο μέρος της πορείας κατευθύνεται προς τα Εξάρχεια. Στις 9μμ προγραμματισμένο μνημόσυνο στο σημείο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

19:37 – Δυσανάλογη με τον αριθμό των διαδηλωτών είναι η παρουσία των ΜΑΤ στο Σύνταγμα σύμφωνα με χρήστες του twitter

image

@IrateGreek

19:30 – Τριάντα πέντε προσαγωγές έχουν γίνει από το πρωί από διάφορα σημεία των Αθήνας, ενώ τρία άτομα συνελήφθησαν.

19:12 Θεσσαλονίκη: Περίπου 1.000 άτομα κινούνται αυτήν την ώρα επί της Εγνατίας και πρόκειται να κατέβουν την Εθνικής Αμύνης. Στην περιοχή βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ πριν την έναρξη της πορείας έγιναν προληπτικοί έλεγχοι σε διαδηλωτές που κρατούσαν σακίδια. 

19:10 – Φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα

image
Του Παναγιώτη Τζάμαρου/FosPhotos

image
Του Μενέλαου Μυρίλλα/FosPhotos

image
Του Παναγιώτη Τζάμαρου/FosPhotos

19:07- Η πορεία έχει σταματήσει στη Σταδίου. Ισχυρές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της πόλης. 

image

@christina_la

18:57 – Λίγο πριν τις 18:30 υπήρξαν μικροεπεισόδια στα Προπύλαια, μπροστά στην είσοδο του Πανεπιστημίου, πάνω στον πεζόδρομο. Τα επεισόδια δεν έλαβαν μεγάλη έκταση και αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία. Το left.gr αναφέρει ότι έγιναν δυο προσαγωγές στις οποίες οι διαδηλωτές αντέδρασαν. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση κρότου – λάμψης. 

18:30 – Πορείες προς τη Βουλή, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματοποιούν η Νεολαία του Συνασπισμού η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Κλειστή λόγω της πορείας είναι η οδός Πανεπιστημίου. Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει στις 19:00 η Αντι-εξουσιαστική Κίνηση.

18:29 – Πορεία πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη. 

18:28 – Πορεία στο Μεσολόγγι: Πορεία προς την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας πραγματοποίησαν πριν από λίγο οι μαθητές σχολείων του Μεσολογγίου, λόγω της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι μαθητές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών και φθάνοντας έξω από το κτίριο της αστυνομίας έκλεισαν για λίγο συμβολικά το δρόμο.

18:15 – Δεκάδες ξεχωριστά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται την Πέμπτη κατά της αστυνομικής και παρακρατικής βίας, καθώς και κατά της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

image

18:00 – Έχει ξεκινήσει από τις 17:00 η προσυγκέντρωση για το κάλεσμα σε συλλαλητήριο από τη Νεολαία του Συνασπισμού την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Σε διαδήλωση στις 19:00 από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση. Στις 21:00 θα γίνει συγκέντρωση στα Εξάρχεια στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.
 
Οι πρωινές διαδηλώσεις

Στην Αθήνα, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα. Ακολούθως, το συλλαλητήριο κατευθύνθηκε και πάλι προς την Πανεπιστημίου για να κατέβει προς τα Προπύλαια και έφτασε τελικά στην Ομόνοια, όπου επικράτησε ένταση, όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να προσαγάγουν έναν μαθητή. Τελικά, μαθητές και σπουδαστές διασκορπίστηκαν προς την Αγ.Κωνσταντίνου, την Πειραιώς και τους γύρω δρόμους. 

Κατά τις πρωινές διαδηλώσεις η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τρεις συλλήψεις και 19 προσαγωγές.

Γύρω στις 14:00 το μεσημέρι και αφού η πορεία είχε ολοκληρωθεί, επικράτησε ένταση και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους. Οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.
 
Στη Θεσσαλονίκη, ένταση επικράτησε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, κατά τη διάρκεια της μαθητικής πορείας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν κάποιοι από τους συμμετέχοντες άρχισαν να πετούν πέτρες προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρουρούσαν το κτίριο. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης ενώ έγιναν και προσαγωγές.


 

Νωρίτερα, μαθητές κατά τη διάρκεια της πορείας πέταξαν νεράντζια έξω από το αστυνομικό τμήμα Λ. Πύργου.
 
Συγκεντρώσεις κατά της αστυνομικής και παρακρατικής βίας, καθώς και κατά της φτώχειας και της εξαθλίωσης, πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα στο Αγρίνιο, στην Πάτρα, στη Χίο, στην Ορεστιάδα, τη Λάρισα, τη Λιβαδειά, τη Λαμία, τα Γιάννενα, τη Φλώρινα, την Καρδίτσα, την Καλαμάτα, την Πρέβεζα και την Κοζάνη.

Mαθητές διαδήλωσαν και στη Μπολόνια στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
 
«Πόλεμος ανακοινώσεων» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
 
Εν τω μεταξύ, με αφορμή ανακοίνωση της Νεολαίας του Συνασπισμού με τίτλο «Ήρθε οι ώρα για τις δικές μας ημέρες», ξέσπασε άγρια κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Απαντώντας στην ανακοίνωση, η ΝΔ εξαπέλυσε απίστευτη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πέμπτη» φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ με «εμπροσθοφυλακή τη νεολαία του». «Βγάζουν τις μάσκες, φορούν τις κουκούλες και εξοπλίζονται με μολότοφ, με σκοπό να κάψουν για μια ακόμη φορά την Αθήνα και να λεηλατήσουν τις περιουσίες των πολιτών», σημείωσε η ΝΔ.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανταπαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «εμφυλιοπολεμικά, μισαλλόδοξα και τρομοκρατικά κηρύγματα».
 
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και στη Βουλή, με διαμάχη στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης, η οποία κατέληξε σε αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση, προειδοποιώντας το κυβερνών κόμμα ότι «παίζει με τη φωτιά».

Κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άσκησε το πρωί της Πέμπτης η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως «σήμερα, που δίνουμε καθημερινά τον αγώνα κατά του εκφασισμού της κοινωνίας μας και κατά της βίας ως μορφή πολιτικού αγώνα, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία όλα τα κόμματα, ο πολιτικός και πνευματικός κόσμος να μην πυροδοτούν με δηλώσεις και με πράξεις το ήδη τεταμένο κλίμα».
 
Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζουν απλά πινγκ πονγκ δηλώσεων, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων», αλλά «παίζουν με τη φωτιά». «Ας το καταλάβουν και ας αποσύρουν και οι δυο τις εμπρηστικές τους δηλώσεις», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε επίσης