Συγκεντρώσεις και αντιφασιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ακολούθησε συναυλία στο Σύνταγμα το απόγευμα. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στα Χανιά, στην Πλατεία Αγοράς.

Ads

Χιλιάδες πολίτες, μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων και μετανάστες συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα.

«Η κοινωνία, ενωμένη, πρέπει να αντισταθεί απέναντι σ’ όλους αυτούς, που θέλουν να επενδύσουν στην ακροδεξιά ατζέντα, την ακροδεξιά πρακτική και ρητορική. Λέμε όχι στο ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία. Διεκδικούμε πολιτικές για την ενσωμάτωση των μεταναστών, διεκδικούμε πόλεις ανοιχτές με ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων στις γειτονιές της Αθήνας», δήλωσε από το συλλαλητήριο, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Μετά το συλλαλητήριο ακολούθησε συναυλία στο Σύνταγμα, με αστυνομικές δυνάμεις να παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος.

Ads

«Διαδηλώνουμε για να τελειώνουμε με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και τις ρατσιστικές επιθέσεις του Δένδια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.

image

Συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς (βόρεια του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου) και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν και στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες πολίτες τιμώντας με τη συμμετοχή τους την Παγκόσμια μέρα κατά του Ρατσισμού.

Με κεντρικό σύνθημα «Τσακίστε τώρα τους νεοναζί- ετούτη η κυβέρνηση να ανατραπεί» οι διαδηλωτές διέσχισαν τις κεντρικές οδούς της πόλης και κατέληξαν στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού, όπου επίσης ακολούθησε συναυλία. 

Η πρωτοβουλία για τις 22 Μαρτίου ξεκίνησε από την Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση στις 5-6 Οκτώβρη 2013 που φιλοξένησε η ΚΕΕΡΦΑ, αμέσως μετά τις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ανάμεσα στα συνδικάτα που καλούν είναι η ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Χανίων, Ηρακλείου, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΕΙΝΑΠ, η ΟΛΜΕ, η  ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΠΟΕ-ΔΟΥ,το Σωματείο εργαζόμενων Ιntracom, δημoτικά συμβούλια όπως της Αθήνας, της Ν.Ιωνίας, του Ν.Ηρακλείου, κοινότητες μεταναστών, σύλλογοι Ρομά, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές σχολείων, η κοινότητα LGTBQ. Καλούν επίσης η ΚΕΔΔΕ, η Πρωτοβουλία κατά του ευρώ και της ΕΕ.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια είναι η κραυγή όλων μας να μπει τέλος στην ασυλία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής που ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι παριστάνοντας το “νόμιμο πολιτικό κόμμα”». «Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, οι επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου που μαχαίρωσαν εκατοντάδες στις γειτονιές πρέπει να πάνε φυλακή τώρα», τονίζουν.

Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Δανίας, της Πολωνίας, της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Κύπρου, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

Από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, τη Λευκωσία, το Λονδίνο, το Κάρντιφ και τη Γλασκώβη, το Δουβλίνο, την Κοπεγχάγη, το Παρίσι, την Τουλούζη, τη Νάντη, την Γκρενόμπλ, τη Λυών, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, τη Λειψία, τη Βαρσοβία, το Βότσλαβ, τις Βρυξέλλες, την Αμβέρσα, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, το Μπιλμπάο, τη Μπαϊόνα, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Σάο Πάολο, απλώθηκε το κύμα των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών συλλαλητηρίων και εκδηλώσεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Κατάργηση των Ρατσιστικών Διακρίσεων είναι αφιερωμένη στα 69 θύματα της σφαγής στην πόλη Σαρπβίλ της Νοτίου Αφρικής, όταν αστυνομικοί του καθεστώτος του Απαρτχάιντ άνοιξαν πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά νόμων που περιόριζαν την κίνηση των μαύρων στις περιοχές όπου κατοικούσαν λευκοί.

«Καλώ όλους τους ανθρώπους, ειδικά τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, να καταδικάσουν τα μηνύματα και τις ιδέες που βασίζονται στον ρατσισμό, στη φυλετική ανωτερότητα ή στο μίσος, καθώς και εκείνων που υποκινούν τον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, την ξενοφοβία και της μισαλλοδοξία» αναφέρει στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Ωστόσο, οι περισσότερες εκδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες για το Σάββατο 22 Μαρτίου.