Θέμα στα περισσότερα από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ έγιναν οι χθεσινές συγκλονιστικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, με βασικό αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης.

Ads

Οι εικόνες με την μαζική συμμετοχή σχεδόν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας έκαναν τον γύρω του κόσμου, με τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύπτουν τις κινητοποιήσεις με ρεπορτάζ, βίντεο και φωτογραφίες.

Διαβάστε επίσης: Τέμπη / Οι φόβοι της κυβέρνησης και οι πρωτοβουλίες της προοδευτικής αντιπολίτευσης

Το Reuters αναφέρει πως «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν την Κυριακή έξω από το κοινοβούλιο στην Αθήνα για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τους 57 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους πριν από σχεδόν δύο χρόνια στη χειρότερη σιδηροδρομική καταστροφή της χώρας».

Ads

Και συνεχίζει: «Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν: “Δεν θα ξεχάσουμε” και “Δεν έχω οξυγόνο” – απηχώντας τα τελευταία λόγια μιας γυναίκας σε μια κλήση προς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα».

Το Reuters φιλοξενεί και δηλώσεις του Ηλία Παπαγγέλη, του οποίου η 18χρονη κόρη ήταν μεταξύ των θυμάτων, ο οποίος τονίζει πως «Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, κανείς δεν έχει τιμωρηθεί, κανείς δεν είναι στη φυλακή».

Διαβάστε επίσης: Liberation / Ογκώδης διαμαρτυρία για τα Τέμπη και πολιτικές επιπτώσεις

«Τεράστιο πλήθος στην Αθήνα ζητά δικαιοσύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2023», γράφει από την πλευρά του το BBC, το οποίο αναφέρεται και στην χρήση δακρυγόνων και χημικών από τα ΜΑΤ.

«”Δεν έχω οξυγόνο” είναι το κύριο σύνθημα των διαδηλώσεων – αναφερόμενο στη διαπίστωση ότι πολλοί σκοτώθηκαν όχι από την ίδια τη σύγκρουση, αλλά από τη φωτιά που προκλήθηκε από απαγορευμένες χημικές ουσίες στο φορτηγό τρένο», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: ΕΡΤ / Οργή εργαζομένων για την υποβάθμιση των συλλαλητηρίων για τα Τέμπη από τη Διοίκηση

Από την πλευρά του, το Al Jazeera αναφέρει για την κινητοποίηση στο Σύνταγμα πως «δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο στην Αθήνα για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τα θύματα της χειρότερης σιδηροδρομικής καταστροφής της χώρας πριν από σχεδόν δύο χρόνια».

«Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε δεκάδες άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τους συμμετέχοντες να διαδηλώνουν με το σύνθημα “Δεν έχω οξυγόνο”, το οποίο απηχούσε τα τελευταία λόγια μιας γυναίκας που κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το Politico, σε δημοσίευμά του, επισημαίνει πως «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους την Κυριακή για να ζητήσουν δικαιοσύνη για το δυστύχημα που προκάλεσε το θάνατο 57 ανθρώπων – το χειρότερο της χώρας».

«Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος της πρωτεύουσας μπροστά από το κοινοβούλιο, ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 100 πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», ενημερώνει.

Μάλιστα, τονίζει πως «Η κυβέρνηση της Ελλάδας απέρριψε την έκκληση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να αναλάβει δράση σχετικά με την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών μετά τη θανατηφόρα σύγκρουση τρένων που συγκλόνισε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απήγγειλε πριν από λίγο καιρό κατηγορίες σε 23 υπόπτους -μεταξύ των οποίων 18 δημόσιοι υπάλληλοι- για εγκλήματα που συνδέονται με την εκτέλεση συμβάσεων για συστήματα τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο δίκτυο, που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Σε επιστολή που απέστειλε η εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου στις 2 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές και την οποία είδε το POLITICO, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα «προέκυψαν υποψίες σχετικά με φερόμενα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν από πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης», αναφερόμενη στον Χρήστο Σπίρτζη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε δράσεις.

«Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έθαψε πολιτικά την υπόθεση, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής», γράφει το Politico.

Τις συγκεντρώσεις κάλυψε και το Euronews, το οποίο έγραψε μεταξύ άλλων πως «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τους 57 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην σιδηροδρομική καταστροφή στα Τέμπη.

»Ήταν η μεγαλύτερη διαμαρτυρία στην Ελλάδα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε περισσότερες από 100 άλλες πόλεις της χώρας».

«Η σύγκρουση προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα, με πολλούς ανθρώπους να λένε ότι η σύγκρουση δείχνει την πολυετή παραμέληση του σιδηροδρομικού δικτύου μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση», προσθέτει.

«Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους σε 110 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 13 τοποθεσιών στο εξωτερικό, για να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τα 57 θύματα της φονικότερης σιδηροδρομικής καταστροφής της χώρας το 2023», ενημερώνει το Associated Press.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει και ορισμένες ακόμη πληροφορίες σχετικά με τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη στο εξωτερικό:

«Στο Λονδίνο, περίπου 500 άτομα διαδήλωσαν έξω από την ελληνική πρεσβεία στη γειτονιά Holland Park. Περισσότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Άμστερνταμ, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, την Κολωνία, το Ελσίνκι, το Λονδίνο, τη Λευκωσία, το Ρέικιαβικ και τη Βαλέτα της Μάλτας».

Η Deutsche Welle, αναφέρεται στους διαδηλωτές, οι οποίοι «κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν “Δεν έχω οξυγόνο” – τα ανατριχιαστικά τελευταία λόγια της κόρης του Καρυστιάνου, η οποία είχε καλέσει τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για να αναφέρει το περιστατικό. Πολλοί από το πλήθος φώναζαν “Δολοφόνοι!”».

«Άλλα πανό έγραφαν: “Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε” και “Δικαιοσύνη, όχι λήθη”. Ορισμένοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έχει αίμα στα χέρια της», συνεχίζει το γερμανικό μέσο.

«Οι οικογένειες των θυμάτων και οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει στοιχεία και διεξάγει μια αδιαφανή έρευνα, ενώ προσπαθεί να φορτώσει την καταστροφή στον σταθμάρχη», επισημαίνει επίσης.

Θέμα φιλοξένησε και το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το οποίο μεταφέρει πως «περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή, ζητώντας δικαιοσύνη για τη σύγκρουση τρένων το 2023 στα Τέμπη, στην κεντρική Ελλάδα, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Η διαδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο οικογενειών των θυμάτων, υποστηρίχθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης και εργατικά συνδικάτα».

Τέλος, ένα ακόμη μέσο, το Barron’s, το οποίο έχει ως πηγή το πρακτορείο AFP, αναφέρει πως Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην Αθήνα και τη βόρεια πόλη της Θεσσαλονίκης, ζητώντας δικαιοσύνη για τις οικογένειες των 57 θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους σε σιδηροδρομικό δυστύχημα το 2023, το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας».


«Το ατύχημα αποδόθηκε σε ελαττωματικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο λάθος, και απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον επικεφαλής ενός κοντινού σταθμού.

»Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές αυτή την εβδομάδα από έκθεση εμπειρογνωμόνων που χρηματοδοτήθηκε από τις οικογένειες των θυμάτων, το τρένο μετέφερε παράνομο φορτίο εκρηκτικών χημικών ουσιών, γεγονός που συνέβαλε στον μεγάλο αριθμό των νεκρών», καταλήγει.