Ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων κατέθεσαν σήμερα οι τρεις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αλλοίωσης της «λίστας Λαγκάρντ». Όπως υποστήριξαν, οι καταθέσεις ήταν απολύτως δικαιολογημένες από τα εισοδήματά τους. Την ίδια ώρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν στη Βουλή την πρότασή τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής προς διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους Παπανδρέου, Παπαδήμο, Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου. Έρευνα και για τους Παπανδρέου και Παπαδήμο θέλει και το ΚΚΕ, το οποίο όμως θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα. Νέα κόντρα σε υψηλούς τόνους μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Τα τρία πρόσωπα, που κλήθηκαν ως ύποπτοι ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων για τη διάπραξη τεσσάρων κακουργημάτων και ενός πλημμελήματος, παρέδωσαν στους εισαγγελείς υπομνήματα με τις θέσεις τους. Σύμφωνα με τον συνήγορό τους, Γιώργο Στεφανάκη, οι τρεις κληθέντες έδωσαν απαντήσεις «για την έλλειψη οποιασδήποτε σχέσης με τη νόθευση της λίστας». «Δεν μας αφορά καθόλου το ζήτημα. Βεβαίως και δικαιολογούνται τα χρήματα. Το «όχι» (σσ. για την εμπλοκή τους στην υπόθεση) είναι «όχι”».
 
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, ο λογαριασμός στο όνομα του συζύγου της έτερης εξαδέλφης του υπουργού, Ανδρέα Ροσώνη, άνοιξε επτά ή οκτώ χρόνια πριν το 2005, είχε χρήματα και υπήρχαν κινήσεις και έκλεισε το 2005, οπότε και τα κεφάλαια επαναπατρίσθηκαν.

image
 
Η εξαδέλφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με «το πολιτικό παιχνίδι, που παίζεται γύρω από αυτή την υπόθεση» και ότι ενημερώθηκε για την απαλοιφή των ονομάτων τους από τη λίστα, από τον εξάδερφό της στις 28 Δεκεμβρίου. Τόνισε πως οι καταθέσεις ήταν απολύτως δικαιολογημένες από τα εισοδήματά τους.
 
Κατατέθηκε η πρόταση των ΑΝΕΛ για προανακριτική
 
Ενώ ολοκληρωνόταν η κατάθεση των τριών υπόπτων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεταν στη Βουλή, την πρότασή τους, με τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής προς διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και των πρώην υπουργών Οικονομικών Ε. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
 
Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφορά στα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή.
 
Την πρόταση που συνυπογράφουν συνολικά 37 βουλευτές -οι 18 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 της Χρυσής Αυγής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος- παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η πρόταση θα συζητηθεί την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου.

Ads

image
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Καμμένος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανακοίνωση της ΚΟ του ΚΚΕ που τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης των ποινικών ευθυνών των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, αλλά και των ευθυνών των κ.κ. Παπανδρέου και Παπαδήμου, που «ως πρωθυπουργοί είχαν την πρώτη τουλάχιστον πολιτική ευθύνη».

Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου να στηρίξουν την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που όπως είπε, αποτελεί απαίτηση του ελληνικού λαού.
 
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, εμφανίστηκε ενοχλημένος από την κριτική που δέχτηκε το κόμμα, ότι η Χρυσή Αυγή συμπορεύεται με την πρότασή του, να στηθούν κάλπες στη Βουλή και για τον Γ. Παπανδρέου. «Τέτοια δηλαδή ενόχληση και στενοχώρια, που μπαίνει κάλπη για τον Παπανδρέου; Διότι αντιλαμβάνομαι ότι η ενόχληση υπήρχε και στα κόμματα εκείνα, στα οποία προσωπικά απευθύνθηκε με τηλεφώνημα ο κ. Καμμένος και του είπαν «όχι». Λέω και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για το ΚΚΕ», δήλωσε ο κ. Κουίκ στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ.
 
Και πρόσθεσε: «Αν αυτήν τη λίστα τη γνώριζαν οι Έλληνες στις δύο προεκλογικές περιόδους τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, θα είχαμε άλλο αποτέλεσμα. Ο κόσμος ζητά πλέον την κάθαρση και έχει βγει στα κάγκελα, βλέπει ότι γίνονται προσπάθειες συγκαλύψεων, βλέπει ότι ο κόρακας δεν βγάζει το μάτι του κοράκου και αναφέρομαι στην περίπτωση Σαμαρά για Βενιζέλο».

Νέα κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ
 
Στην κριτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε το μισό χρόνο της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ (Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου), ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Κάποιοι θέλουν να καθηλώσουν τη χώρα στη μιζέρια τους, καλλιεργούν ενσυνείδητα για μικροκομματικούς λόγους τον διχασμό, την πόλωση και την οξύτητα», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδια τη φύση του επένδυσε στο θάνατο της χώρας» σημειώνοντας ότι «ωστόσο έχασε δύο φορές».
 
«Τώρα», προσέθεσε, «αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα, να οργανώσει ένα πολιτικό ρεσάλτο βασισμένο στη θεσμική βαρβαρότητα, με δύο άξονες: Την ενθουσιώδη επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη λεγόμενη αντισυστημική συμπεριφορά και στη λίστα Λαγκάρντ» την οποία «θέλει να καταστήσει μοχλό» εναντίον του ΠΑΣΟΚ, του ίδιου και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
 
Αφού υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί το νέο εκλογικό και πολιτικό του μέγεθος, είπε πως η επίθεση γίνεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής της σταθερότητας και της προοπτικής της χώρας και πως η αντοχή του απέτρεψε την άνοδο των δυνάμεων της μιζέριας και της πόλωσης.

image
 
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του πολιτικού σχηματισμού για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ έκανε λόγο για «κείμενο ηθικά, πολιτικά και νομικά κατάπτυστο» σημειώνοντας ότι αυτοί που το υπογράφουν «δεν έχουν αίσθηση του μεγέθους της ευθύνης που ανέλαβαν προσωπικά». Επανέλαβε μάλιστα ότι μοιάζει με «προκήρυξη της «βίλα Αμαλία», ενώ χαρακτήρισε άθλια ενέργεια τη σημερινή κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει μέτωπο μεταξύ των «εκφραστών της μιζέριας, του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που επενδύουν στην καταστροφή» και των δυνάμεων της ασφάλειας, της προοπτικής και της ανάκαμψης. Σημείωσε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του μετώπου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.
 
Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη της διαφθοράς και της διαπλοκής. H υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου στο γενικότερο πλαίσιο ασυλίας των ισχυρών και προστασίας τους από τους πολιτικούς τους φίλους».
 
Απευθυνόμενος ειδικότερα στον κ. Βενιζέλο τον κάλεσε «αντί να χυδαιολογεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πετώντας την μπάλα νευρικά στην εξέδρα, να απαντήσει συγκεκριμένα για τις προσωπικές του ευθύνες ως προς τη διαχείριση της λίστας».