Επικριτικά σχόλια και αντιδράσεις προκάλεσε η προσωρινή εξαφάνιση παλιότερων τοποθετήσεων κατά του Μνημονίου από την προσωπική ιστοσελίδα του νεοφώτιστου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου. Συνεργάτες του επικαλούνται στο tvxs.gr τεχνικούς λόγους και επισημαίνουν ως πάγια τη θέση του για τη συντομότερη δυνατή απεξάρτηση της χώρας από τη δανειακή σύμβαση, ωστόσο, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών.

Ads

Τίτλοι όπως «Να βγούμε από το μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα: γίνεται! (30-3-11)» πλαισιώνουν θέσεις του κ. Οικονόμου στην προσωπική του ιστοσελίδα: «Το Μνημόνιο δεν είναι επιδεκτικό ούτε στην επικαιροποίηση ούτε στην αναθεώρηση, διότι δεν οδηγεί σε λύση. Έλυσε μεν το πρόβλημα του δανεισμού, αλλά έχει φτιάξει ένα καταστροφικό πρόβλημα χρέους. Μάλλον υπήρχε το πρόβλημα χρέους, αλλά το έκανε μη διαχειρίσιμο. Για να μπορέσουμε όμως να καταγγείλουμε το Μνημόνιο, διότι αυτή είναι η μόνη λύση που υπάρχει, να καταγγελθεί αυτή η σύμβαση, πρέπει μέχρι τον Ιούνιο όπου είναι η Σύνοδος Κορυφής, η οποία θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις και θα πρέπει να ζητηθεί η έναρξη του μηχανισμού όχι το 2013, αλλά το 2012. Η μόνη λύση την οποία μπορεί η κυβέρνηση να κάνει, είναι να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση που έχει και να ενταχθεί στον μηχανισμό τώρα».

Μετά την υπουργοποίηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώθηκε πως ανάλογες αναρτήσεις προς στιγμή έπαψαν να υπάρχουν στην ιστοσελίδα του. Συνεργάτες του κ. Οικονόμου δηλώνουν στο tvxs.gr ότι από το τέλος Μαρτίου είχαν προκύψει τεχνικά προβλήματα λόγω αλλαγής του server, η αποκατάσταση του οποίου καθυστέρησε (πλέον διατίθεται εκ νέου το συγκεκριμένο υλικό).

Πάντως, στο διάστημα που μεσολάβησε διατυπώθηκαν στη σελίδα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο facebook σχόλια όπως «Κύριε Οικονόμου μέχρι χθες άλλα λέγατε και τώρα άλλα κάνετε. Αλλά τι να περιμένουμε από πολιτικούς. Κατά τ’ άλλα ‘μην απαξιώνετε όλον τον πολιτικό κόσμο’» ή «Τίμησε τις μέχρι τώρα θέσεις σου και καταψήφισε το Μνημόνιο 2».

Ads

Ο ίδιος, από το βήμα της Βουλής, μίλησε για προσπάθεια να αλλοιωθούν οι πολιτικές του θέσεις από «τραμπούκους», «κακοποιούς» και «εγκληματίες» που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου για να υπερασπιστούν συμφέροντα: «Είναι τραμπούκοι σαν αυτούς που κυνήγησαν τον κ. Χατζηδάκη, τον κ. Πεταλωτή. Προσέχετε, μην δίνετε πάτημα σε εγκληματίες και κακοποιούς». Ζήτησε δε να διαβαστεί με προσοχή το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του, σημειώνοντας: «όταν λέω να βγούμε από το μνημόνιο, δεν εννοώ αναδιάρθρωση, ούτε στάση πληρωμών και πτώχευση».

Σε χθεσινή συνέντευξη στο Real Fm, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν απαρνείται τις αρχικές θέσεις του: «Η στάση μου κατά του μνημονίου και υπέρ της απεμπλοκής από το μνημόνιο είναι σταθερή και για αυτό θα πρέπει να εργαζόμαστε, για να γίνει αυτό (…) Θα πρέπει να καταβληθεί μία προσπάθεια, όχι για να απεμπλακούμε από την εξάρτηση του δανεισμού, με τους επαχθείς όρους του μνημονίου, αλλά ταυτοχρόνως θα πρέπει να αποφύγουμε και τη στάση πληρωμών».

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να εγκρίνουν το Μεσοπρόθεσμο.