Λήγει σήμερα η προθεσμία που είχε δοθεί σε 151 επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου προκειμένου να αποστείλουν στο Υπουργείο Οικονομικών καταλόγους με το πλεονάζον προσωπικό, ώστε αυτό να ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Το εν λόγω προσωπικό πρέπει να είναι τουλάχιστον το 10% του συνόλου των εργαζομένων ανά ΔΕΚΟ. Η νομοθετική ρύθμιση για την εφεδρεία αναμένεται να κατατεθεί αρχές Οκτωβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει πέντε κριτήρια. Θα προηγηθούν οι υπάλληλοι άνω των 60 ετών, όσοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αυτοί που δεν διαθέτουν πτυχίο, όσοι διορίστηκαν εκτός διαδικασιών του ΑΣΕΠ και οι υπάλληλοι διοικητικών καθηκόντων. Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στα Νέα, ο Δημήτρης Ρέππας προαναγγέλει την κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων στο δημόσιο τομέα.

Ads

 
Ωστόσο, αβέβαιο παραμένει σύμφωνα με δημοσιεύματα αν θα παραδοθούν οι λίστες από τους 151 φορείς του Δημοσίου καθώς υπάρχουν φορείς που αρνούνται να τις στείλουν καθώς επισημαίνουν ότι είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι αλλά και φορείς που ζητούν διευκρινίσεις και παράταση προκειμένου να προχωρήσουν.
 
 
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι φορείς καλούνταν να δηλώσουν τα ονόματα τουλάχιστον του 10% των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφεδρεία. Αρκετοί είναι οι φορείς που επισημαίνουν ότι είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι κι έχουν αποστείλει σχετικά αιτήματα προς εξέταση στην Ελληνική Στατιστική Αρχή η οποία είναι αρμόδια να γνωμοδοτήσει σχετικώς. Επιπλέον υπάρχουν φορείς που δηλώνουν αδυναμία να προχωρήσουν στην κατάρτιση λίστας πλεονάζοντας προσωπικού.

 
Διευκρινίσεις έχει ζητήσει για παράδειγμα η διοίκηση της ΕΡΤ για τη διαδικασία επιλογής των πλεοναζόντων εργαζομένων -υπολογίζονται σε περίπου 300- ενώ έχει επισημάνει και την ύπαρξη νομικών κωλυμάτων στο σχέδιο εφεδρείας.

 
Χωρίς ονόματα, αλλά μόνο με στοιχεία ειδικοτήτων, τυπικών προσόντων και ηλικίας, αναμένεται να δοθούν σήμερα στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ οι λίστες των υποψήφιων εφέδρων από τους ομίλους ΟΣΕ και ΟΑΣΑ. Παράλληλα, συζητείται το ενδεχόμενο να ζητηθεί εξαίρεση των αστικών συγκοινωνιών και του ΟΣΕ από την υποχρέωση της εργασιακής εφεδρείας, καθώς επισημαίνουν ότι το προσωπικό λόγω του καθεστώτος εξυγίανσης έχει ήδη μειωθεί σημαντικά εξαιτίας των υποχρεωτικών μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων.

Ads

Υπάρχει λοιπόν η εκτίμηση ότι η απομάκρυνση επιπλέον 10% των εργαζομένων θα οδηγήσει σε νέα συρρίκνωση των δρομολογίων και σε μη επίτευξη των οικονομικών στόχων. Η κατάσταση θεωρείται οριακή και στον ΟΣΕ, όπου από τους 4.000 εργαζομένους έχουν απομείνει 2.700, ενώ από τους 1.500 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν απομείνει 900.
 
 
Ανάλογη πρακτική με αποστολή λίστας χωρίς ονόματα θα ακολουθήσουν και άλλοι φορείς όπως ο ΕΟΜΜΕΧ, ενώ δεν λείπουν οι οργανισμοί που αρνούνται εντελώς να στείλουν λίστες καθώς είναι πλήρως χρηματοδοτούμενοι καθώς όπως υποστηρίζουν δεν λαμβάνουν κανενός είδους κρατική επιχορήγηση και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να περιληφθούν στο σχέδιο εργασιακής εφεδρείας.
 
 
Υπάρχουν πάντως και φορείς μεταξύ των οποίων η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, οι διοικήσεις των οποίων έχουν ανακοινώσει πως θα ανταποκριθούν και θα στείλουν εμπρόθεσμα τις σχετικές λίστες.

Κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων στο Δημόσιο προανήγγειλε ο Ρέππας

Εν τω μεταξύ, την κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων στο Δημόσιο, προαναγγέλλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Δημ.Ρέππα η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται προ των πυλών, ενώ σε καθεστώς εφεδρείας μπαίνουν άμεσα 30.000 εργαζόμενοι. Ο υπουργός θέτει, επίσης, θέμα άρσης της μονιμότητας με ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος μετά το 2013.

«Η κατάργηση οργανικών θέσεων δεν απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση» δηλώνει ο κ. Ρέππας στα Νέα, τονίζοντας ότι «η αλλαγή των οργανισμών με κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων στο Δημόσιο είναι προ των πυλών». Όσον αφορά στην άρση της μονιμότητας, ο κ. Ρέππας αναφέρει ότι «το θέμα της μονιμότητας τίθεται από πολλές πλευρές εν όψει της ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος μετά το 2013».