«Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, την οποία ανοιχτά ενθαρρύνουμε, είναι κατά βάση απόφαση των ίδιων των τραπεζών», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Μετά την πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, παράγοντες της Εθνικής Τράπεζας προαναγγέλλουν ανάλογες πρωτοβουλίες με το «βλέμμα» μέσα κι έξω από τη χώρα.

Ads

«Στο νέο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την κρίση και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αναζητήσουν τη θέση και το ρόλο τους, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να στηρίξουν την ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μεγαλύτερα σχήματα, διεθνή επέκταση και οικονομίες κλίμακας», αναφέρει στη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει συμφωνία κάτω από το τραπέζι: «Η πρόταση αυτή, όπως και οποιαδήποτε άλλη έρθει, θα εξεταστεί με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες». «Οι τράπεζες από εδώ και πέρα πρέπει να ξαναμπούν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, διοχετεύοντας κεφάλαια και παίρνοντας ενεργά μέρος στην ανάπτυξη της χώρας», συμπληρώνει.

Η κυβέρνηση, η οποία φέρεται να επιθυμεί την αναδιάρθρωση των τραπεζών με βασικό κρατικό πυλώνα την Εθνική, προωθεί την πρόσληψη ανεξάρτητων διεθνών συμβούλων για την αποτίμηση τόσο της πρότασης Σάλλα (ιδιοκτήτη τράπεζας Πειραιώς), όσο και τις κρατικές συμμετοχές στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εγχώρια αγορά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στρέφει το ενδιαφέρον της προς την Alpha Bank και τη Eurobank.

Ads

Σημειώνεται ότι ως πλεονεκτήματα της πρότασης εξαγοράς ΤΤ και ΑΤΕ από την τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζονται από τους υποστηρικτές της η σωτηρία της Αγροτικής Τράπεζας προτού παρέμβει η τρόικα, το γεγονός ότι παραμένει σε ελληνικά χέρια η υποθηκευμένη αγροτική γη και η πεποίθηση πως ενισχύεται η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές της ίδιας προοπτικής διαφωνούν με την εκχώρηση σε ιδιώτες της διαχείρισης της περιουσίας των αγροτών που είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ. Αναφέρουν ότι το τίμημα εξαγοράς των δυο κρατικών τραπεζών είναι χαμηλότερο της χρηματιστηριακής αξίας τους και κυρίως εστιάζουν στην απώλεια δυνατότητας της κρατικής παρέμβασης στην αγορά μέσω των τραπεζών υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.