Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου στις 2 μετά το μεσημέρι κλιμακώνουν οι εκπαιδευτικοί τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολείων.

Ads

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής), μαζί με την ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας), θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιών, εκατοντάδες τμήματα συγχωνεύονται ή και καταργούνται, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας και μη συμπεριλαμβάνοντας μαθητές/τριες που έχουν παραπεμφθεί στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με τεράστιες συνέπειες τόσο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών όσο και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

«Καταργούνται τμήματα ακόμα και κατευθύνσεων στα Γενικά Λύκεια και ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, παρότι ήδη συμπληρώνουν διψήφιο αριθμό μαθητών/τριών και αναμένονται και οι εγγραφές των μετεξεταστέων και ταυτόχρονα δίνονται προφορικές οδηγίες για αντιπαιδαγωγικές μετακινήσεις μαθητών/τριών σε άλλα σχολεία», καταγγέλλουν οι ομοσπονδίες.

Ads

Όπως τονίζουν, «πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που σε συνδυασμό με τις ακατάλληλες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές, τους/τις εκπαιδευτικούς που κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές σε διάφορες περιοχές της χώρας, τους πενιχρούς μισθούς των 776 ευρώ των νεοδιόριστων, τις συνεχείς διώξεις, την αύξηση της γραφειοκρατίας και την επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών αποσυνθέτουν το δημόσιο σχολείο σε βάρος των παιδιών μας».

Η ΑΣΓΜΕ καλεί παράλληλα τις Ομοσπονδίες και τις Ενώσεις όλης της υπόλοιπης χώρας μαζί με τους τοπικούς Συλλόγους Δασκάλων και Καθηγητών να διοργανώσουν αύριο παραστάσεις διαμαρτυρίας στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων μαθητών χαιρετίζει τις μαζικές πρωτοβουλίες Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων σε όλη τη χώρα ενάντια στις συγχωνεύσεις και αναφερόμενη στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας σημειώνει:

«Αυτή η πολιτική απόφαση του υπ. Παιδείας έχει ως αποτέλεσμα:

  • Να διαμορφώνονται Τμήματα με 25 – 27 μαθητές, υποβαθμίζοντας το παιδαγωγικό έργο.
  • Μαθητές να «μην χωράνε» πλέον στο σχολείο που φοιτούσαν και να αναγκάζονται να αλλάξουν σχολείο, σε πολλές περιπτώσεις στην επαρχία να αναγκάζονται να φοιτήσουν σε σχολείο ακόμα και σε άλλο χωριό.
  • Να μη λαμβάνεται υπ’ όψη ο αριθμός γνωματεύσεων ανά Τμήμα για μαθητές που χρειάζονται

Παράλληλη Στήριξη». Αποτυπώνει έτσι η ΑΣΓΜΕ τις συνέπειες του σχεδιασμού του υπουργείου και τους λόγους που σκορπά αγανάκτηση».

Στην υπόλοιπη χώρα

Σε διαμαρτυρία στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς καλεί την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη στη 1 μ.μ. η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς –Ιθάκης «αρνούμενη να δεχτεί τις περικοπές 12 ολιγομελών τμημάτων σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί μας, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και υγεία των μαθητών και επιδεινώνει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών», όπως επισημαίνει στο κάλεσμά της.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού στον Πύργο, αναδεικνύοντας όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των καθηγητών, αλλά και τον χώρο της Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Ηλείας την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στη 1 μ.μ.

Τις συγχωνεύσεις και την κατάτμηση τμημάτων σε όλη τη χώρα, στα οποία φοιτούν μαθητές/τριες με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό έτος 2024 – 2025, καταγγέλλει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βόρειου Αιγαίου.

Καταγγέλλει ιδιαίτερα ότι στην εγκύκλιο του γγ του υπουργείου Παιδείας όχι μόνο δεν προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα που υπάρχει Παράλληλη Στήριξη αλλά επιπλέον προκρίνεται η μετακίνηση των μαθητών της Α’ τάξης σε όμορα σχολεία, όταν ο αριθμός των μαθητών της τάξης είναι μικρότερος από 30 (δηλαδή λιγότερο από 15 σε κάθε τμήμα), προκειμένου να μην προχωρήσει η κατάτμηση τμημάτων.

«Δεν φτάνει που υποβαθμίζεται η αναγκαία Ειδική Αγωγή με το να στέλνονται αδιακρίτως ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες χωρίς υποδομές και προσωπικό, τώρα επιχειρούν να στοιβάξουν τα παιδιά αυτά σε πολυπληθή τμήματα.

Η απόφαση αυτή μαζί με άλλες για κλείσιμο ή συγχώνευση σχολικών μονάδων, κατά τις οποίες μετακινούνται μαθητές σε άλλα σχολεία, οδηγούν σε περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού για τη νέα σχολική χρονιά και εκτός των άλλων σε νέο χτύπημα των παιδιών με αναπηρίες», τονίζεται μεταξύ άλλων.