Το προσχέδιο του νόμου για την «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα» κατέθεσε για ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Ads

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής, του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας, του Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας, των 51 Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης και της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος.

Επιπλέον καταργούνται η Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών, η Ιόνιος Ακαδημία, το Μουσείο και η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Τυπογραφείου, η Διεθνής Ικάριος Αεραθλητική Ακαδημία κι η Ένωση για την Αντισεισμική Προστασία των Κρατών – μελών του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου, το Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, το Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος, το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας και το Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο σε καθεστώς εκκαθάρισης τίθενται η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης Α.Ε., το Ιχθυοκαλλιεργητικό Κέντρο Αχελώου, το Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. και η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.

Ads

Σημειώνεται ότι το τακτικό προσωπικό τόσο των υπό λύση, όσο και των υπό εκκαθάριση εταιρειών θα μεταφέρεται, με σχετική αίτηση, σε άλλους φορείς με την ίδια σχέση εργασίας. Από τη διάταξη εξαιρείται το προσωπικό της ΑΓΡΟΓΗΣ, του οποίου καταγγέλλονται οι συμβάσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και τις συγχωνεύσεις του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων υπουργείου Οικονομικών με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με τις Α.Ε. «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας», «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης», «ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ ΕΠΕ», και «Κέντρο Ελληνικής Γούνας» συγχωνεύονται στο «ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε.», ενώ η «Εταιρεία Διανομής Αερίου», συγχωνεύεται με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Τέλος, καταργείται το Δ.Σ. του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και τη διοίκησή του θα ασκεί πλέον το ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.