Σε 200.000 ανέρχονταν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που δεν κατάφεραν να κάνουν self test μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, λόγω ελλείψεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μεσημέρι της Κυριακής.

Ads

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι είχε ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολικών διευθύνσεων σε όλη τη χώρα με επιπλέον self test από το απόθεμα του κράτους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, έγιναν 1,6 εκατομμύρια τεστ. Παρά το μεγάλο ποσοστό της σχολικής κοινότητας που δεν μπόρεσε να κάνει τεστ μέχρι το βράδυ της Κυριακή 9 Ιανουσρίου, είχαν ανιχνευθεί περίπου 14.000 κρούσματα, τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, όπως διαρρέει το υπουργείο Παιδείας. Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Γ. Οικονόμου ανέβασε αυτόν τον αριθμό σε πάνω από 15.000 (15.547).

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας «αν αυτά τα εν δυνάμει κρούσματα είχαν κολλήσει σε κοινωνικές δραστηριότητες π.χ. άλλα 10 άτομα το κάθε ένα, τότε θα είχαμε 155.000 κρούσματα», υπογραμμίζοντας πως «ο έλεγχος στη σχολική κοινότητα είναι ο πιο μαζικός που έχει γίνει στη χώρα από την αρχή της πανδημίας και αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικός». 

Ads

Ωστόσο, το γεγονός ότι την Δευτέρα, το 12% της εκπαιδευτικής κοινότητας δεν μπόρεσε να προμηθευτεί δωρεάν self test – άρα να μην ξέρει στοιχειωδώς αν έχει μολυνθεί – ενισχύει τους φόβους και τις ανησυχίες γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που διερρέει η κυβέρνηση.