Στο «κόκκινο» βρίσκεται επιδημιολογικά η Αττική, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, με τα κρούσματα να φτάνουν σήμερα τα 9.882. Είναι ενδεικτικό ότι αυτός ο αριθμός των μολύνσεων, ξεπερνά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που αφορούσε ολόκληρη τη χώρα. Την ίδια στιγμή, στη δεύτερη πολυπληθέστερη περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 2.665 νέες λοιμώξεις.

Ads

Διαβάστε περισσότερα: Κορονοϊός: Νέο μαύρο ρεκόρ με 21.657 κρούσματα!

Ωστόσο, το Λεκανοπέδιο εμφανίζει και μια άλλη «πρωτιά», καθώς σύμφωνα με δειγματοληψίες που έκαναν Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ από 20/12 έως και 27/12, τα θετικά PCR που αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, κυμαίνονταν στην Αττική έως και 66%  ενώ στην περιφέρεια μόλις το 7,7%, με τα ποσοστά ανά ημέρα να κυμαίνονται μεταξύ 3% και 13%. Έτσι, είναι γεγονός ότι το ποσοστό του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση στην Ελλάδα με πρώτη απ΄όλες τις περιφέρειες την Ατική.

Ιικό φορτίο: Αύξηση στις μισές περιφέρειες

Όσον αφορά το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη συμπεριλαμβάνονται στις περιφέρειες που παρατηρήθηκε αύξηση.

Ads

Συγκεκριμένα, έξι στις 12 περιοχές , που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις το διάστημα 20-26 Δεκεμβρίου σε σχέση τις μέρες 13-19 Δεκεμβρίου.

Έτσι, καθαρή αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (+233%), στην Κέρκυρα (+191%), στην Περιφέρεια Αττικής (+100%), στο Ηράκλειο (+35%), στα Χανιά (+26%) και οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+14%).

Αντίθετα, πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν σε πέντε από τις δώδεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε μία. Καθαρή μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-34%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στο Βόλο (-14%), στην Ξάνθη (-18%), στη Λάρισα (-21%) και και στο Ρέθυμνο (-26%). Σταθερό έμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Πάτρα (+1%).