Το μοντέλο μιας επιθετικής και εμπροσθοβαρούς παρέμβασης στην οικονομία με στόχο την υπέρβαση της βαθιάς ύφεσης που πυροδοτεί η πανδημία του κορονοϊού παρουσιάζει σήμερα, στις 14:00, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ads

Πρόκειται για το σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι», το ύψος του οποίου φθάνει στα 30 δις ευρώ και, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Κουμουνδούρου, αποτελεί, ουσιαστικά, και το πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας που θα εφάρμοζε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν βρισκόταν εκείνος στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για μια παρέμβαση «ολιστικής προσέγγισης» και ευρείας κλίμακας, απολύτως κοστολογημένη και βασισμένη στα μοντέλα που ήδη ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιστρατεύοντας βαριά και ριζοσπαστικά δημοσιονομικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το σχέδιο είναι εμπροσθοβαρές και έχει διπλή στόχευση –  αφενός την άμεση στήριξη της δημόσιας Υγείας και την ανακούφιση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που βιώνουν ήδη τις σκληρές επιπτώσεις της πανδημίας και, αφετέρου, την ώθηση και την επανεκκίνηση της οικονομίας κατά την επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό οι άξονές του είναι τρεις:

  • Πακέτο δαπανών για την άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας
  • Δημοσιονομικές δαπάνες  άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών.
  • Πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Σε ό,τι αφορά ακριβώς την παροχή ρευστότητας και την ώθηση στην οικονομία το σχέδιο προβλέπει έναν συνδυασμό εγγυοδοτικών μηχανισμών και χρηματοδοτικών εργαλείων ύψους περίπου 20 δις ευρώ.

Κατά τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ ο δημοσιονομικός χώρος γι αυτού του τύπου τις παρεμβάσεις είναι υπαρκτός και τα περιθώρια απολύτως ρεαλιστικά καθώς ήδη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει συμφωνηθεί η ευέλικτη εφαρμογή και η παρέκκλιση από τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ πρόσθετη ρευστότητα παρέχουν και οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

Ads

Την ίδια ώρα, δε, η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί και στο δημοσιονομικό απόθεμά της, το γνωστό «μαξιλάρι», το οποίο αυτή την στιγμή λειτουργεί ως ο εγγυητής για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Με αυτά τα δεδομένα, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν απολύτως ανεπαρκείς τις παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση – παρεμβάσεις ύψους 5 δις ευρώ (2,6% του ΑΕΠ) και τονίζουν ότι στερούνται αναπτυξιακής προοπτικής στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που θα προκύψει για την οικονομία μετά την πανδημία. Πόσο μάλλον, αφού ήδη οι περισσότερες χώρες παγκοσμίως – μηδέ της ευρωζώνης εξαιρουμένης – έχουν ήδη προχωρήσει σε ριζικές παρεμβάσεις και πρωτοφανείς δαπάνες τόνωσης της οικονομίας και στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, για την αντιμετώπιση της κρίσης η Βρετανία προχωρά σε δαπάνες αντίστοιχες του 15% του ΑΕΠ της, η Ισπανία και η Ιταλία φθάνουν στο 20%, η Γερμανία στο 15% και η Γαλλία στο 12%. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, η Σουηδία καλύπτει από τα κρατικά ταμεία το 95% του μισθού, η Νορβηγία το 80%, η Δανία το 75%, η Πορτογαλία το 66% και η Γερμανία το 60%.

Ως εξαιρετικά προωθημένο δείχνουν και το πρόγραμμα της Γερμανίας για την στήριξη των επιχειρήσεων με δανεισμό ύψους 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψος 156 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην Ισπανία στο πακέτο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν, τα μισά αφορούν κρατικές εγγυήσεις για δανεισμό επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για δάνεια και επιδόματα σε οικονομικά πληττόμενες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, 6μηνο πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων για όλες τις επιχειρήσεις, αναστολή πληρωμής στεγαστικών δανείων και λογαριασμώνκοινής ωφέλειας για όσους πλήττονται.

Στη Σουηδία θα διατεθούν 500 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών με μηδενικό επιτόκιο ενώ δίνεται η δυνατότητα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων για ένα χρόνο με κόστος 27,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιπλέον καλύπτεται το 95% των μισθών στις επιχειρήσεις και παγώνουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές.