Ο Νίκος Βούτσης ήταν ο πρώτος που πριν από περίπου τρεις μήνες είχε ανοίξει δημόσια το «χαρτί» των διπλών εκλογών – εθνικών και ευρωεκλογών – τον επόμενο Μάιο. Πρόκειται για το σενάριο που γίνεται πλέον το επικρατέστερο και δη με… διευρυμένες, τριπλές και όχι μόνον διπλές κάλπες, μετά την τροπολογία που κατέθεσαν οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία και έγινε δεκτή. 

Ads

Η τροπολογία, σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκε κατόπιν συνεννόησης με το Μαξίμου και παρά τις επιφυλάξεις του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη. Οι 16 βουλευτές σε αυτή εισηγούνται την διεξαγωγή των εκλογών για τους δήμους και τις περιφέρειες ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και, συγκεκριμένα, του πρώτου γύρου στις 26 Μαΐου του 2019 μαζί με τις ευρωκάλπες και του δεύτερου μία εβδομάδα αργότερα. Στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη, το οποίο εισάγεται το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλεπόταν η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου του 2019, ωστόσο οι 16 βουλευτές ζητούν την «κατ’ εξαίρεση» μετάθεσή τους κατά την πρώτη εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

Ανοιχτές επιλογές

Πίσω από αυτήν την κίνηση διαφαίνεται η πρόθεση του Μαξίμου να έχει ανοιχτές όλες τις επιλογές ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, την ώρα που τόσο εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εντός κυβέρνησης πληθαίνουν οι υποστηρικτές των τριπλών εκλογών τον Μάιο.

Ads

Οι υπέρμαχοι του εν λόγω σεναρίου, ανάμεσά τους και κορυφαίοι υπουργοί, στηρίζονται σε τέσσερα επιχειρήματα: Τον, ούτως ή άλλως, πεπερασμένο χρόνο της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ μετά το μακεδονικό, την διάχυση και εκτόνωση της δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος στις πολλαπλές κάλπες, την ντε φάκτο και από την βάση διαμόρφωση «προοδευτικών συμμαχιών» μέσα από τους υποψηφίους της κεντροαριστεράς που θα υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές κάλπες, και την αποσυσπείρωση που θα προκαλέσουν στην ΝΔ οι «αντάρτικες» γαλάζιες υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες.

Ως πρόσθετο στοιχείο προβάλλεται και ο κίνδυνος μιας επανάληψης του «συνδρόμου Σαμαρά». Δηλαδή, το ενδεχόμενο μια αρνητική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου να διευρυνθεί και να μετατραπεί σε άνετη νίκη της ΝΔ στις εθνικές κάλπες εάν αυτές στηθούν τέσσερις μήνες αργότερα, με την λήξη της κυβερνητικής θητείας, όπως είχε γίνει αντίστροφα το 2014.

Ο εκλογικός «αιφνιδιασμός»

Απέναντι σε αυτά τα επιχειρήματα διατυπώνονται εισηγήσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό, τόσο σε ό,τι αφορά τον χρόνο της εθνικής κάλπης όσο και σε σχέση με τα πολιτικά διλήμματα που θα τεθούν. Η βασική πρόταση εδώ, με λίγους όμως υποστηρικτές, είναι η διεξαγωγή των εθνικών εκλογών έως τις αρχές της άνοιξης και χωρίς να έχει κυρωθεί από την Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

«Να μπει το μακεδονικό στα εκλογικά διακυβεύματα», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, προσμετρώντας και το πολιτικό κόστος που επιφέρει η συμφωνία ειδικά στην βόρειο Ελλάδα. Πρόκειται ωστόσο για άποψη χαμηλής δυναμικής, καθώς εκτιμάται ότι αφ’ ενός θα εμφάνιζε την κυβέρνηση διστακτική και ασυνεπή σε μια εμβληματική της επιλογή, την επίλυση του ονοματολογικού, και αφ’ ετέρου θα μετέτρεπε το μακεδονικό σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής σύγκρουσης.

Σε κάθε περίπτωση, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ούτε πρόκειται να ληφθούν πριν «ωριμάσουν» οι δημοσκοπήσεις της πρώτης μεταμνημονιακής περιόδου μαζί και με τα πρώτα μέτρα οικονομικής και κοινωνικής αποσυμπίεσης. Στο τραπέζι, άλλωστε, παραμένει πάντοτε και το σενάριο της πλήρους εξάντλησης της τετραετίας, ενώ οι πλέον σκεπτικοί εντός κυβέρνησης επισημαίνουν και δύο καθοριστικούς, αστάθμητους παράγοντες: Το εάν θα καταφέρει τελικά ο Ζόραν Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα και να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔΜ και το ποιες θα είναι οι τελικές κινήσεις του Πάνου Καμμένου…