Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται παρά μόνον ως φάρσα – είτε πρόκειται για τα Ιουλιανά του ‘65, είτε για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το ’93 λόγω μακεδονικού. To εάν ωστόσο αυτή η ιστορική γνώση και μνήμη αποτελεί κεκτημένο του προέδρου της ΝΔ μένει να φανεί από τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος – εξελίξεις, οι οποίες «σφραγίζονται» από την ανοιχτή πλέον καταγγελία της κυβέρνησης για σχέδιο αποστασίας που καθοδηγείται από επιχειρηματικά συμφέροντα για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ads

Η καταγγελία ήρθε μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη για το Μακεδονικό και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπέδειξαν χθες πηγές του Μαξίμου, δεν κατονομάζονται αλλά προσδιορίζονται σε «Πειραιά και Θεσσαλονίκη» και  φωτογραφίζονται ευκρινώς. Κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, έδειχναν ευθέως χθες προς την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και του Ιβάν Σαββίδη μετά τα επεισόδια στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ όπου συμμετείχαν και οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Η επιχείρηση «νέα αποστασία»

Η υπόθεση Λαζαρίδη θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες ως η κορυφή του παγόβουνου σε ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης με όχημα το Μακεδονικό. «Δεν τους βγήκε η αριστερή παρένθεση, δεν τους βγήκε η καταστροφολογία στην οικονομία, δεν τους βγήκε το σενάριο του 4ου Μνημονίου, και τώρα παίζουν τα ρέστα τους στην πατριδοκαπηλία και στην συμφωνία για το Μακεδονικό», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή.

Ads

Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι το συγκεκριμένο επιχειρηματικο-πολιτικό λόμπι περνά πλέον στην τελική φάση της επιχείρησης «πτώση της κυβέρνησης» που βασίζεται στην δημιουργία τεσσάρων παράλληλων μετώπων: Την στοχοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να προκληθεί θεσμική κρίση, την δημιουργία κλίματος διχασμού μέσα από τα media που ελέγχει, την υποκίνηση των ακραίων περιστατικών προπηλακισμών για το Μακεδονικό και – κυρίως – την προσπάθεια διάλυσης του ευάλωτου κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ.

Σ’ αυτό το σχέδιο εντάσσεται και η καταψήφιση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα από τον Δημήτρη Καμμένο, ενώ σε ό,τι αφορά την χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη το μήνυμα που εκπέμπεται από την πλευρά των ΑΝΕΛ έχει την δική του σημασία: «Δεν βάζουμε όλες τις περιπτώσεις στο ίδιο τσουβάλι», έλεγε χθες το βράδυ στέλεχος του κόμματος με γνώση του παρασκηνίου, για να προσθέσει: «Εάν όμως ο Γιώργος Λαζαρίδης θέλει να αποδείξει ότι δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου αποστασίας, το ελάχιστο που οφείλει να κάνει είναι να παραδώσει άμεσα την έδρα του».

Το παρασκήνιο της ανεξαρτητοποίησης Λαζαρίδη

Αντίστοιχο είναι το μήνυμα προς τον, ανεξάρτητο πλέον, βουλευτή και από το Μαξίμου, ενώ κυβερνητικές πηγές θέτουν με ένταση το ερώτημα «τι μεσολάβησε από τα ξημερώματα έως το μεσημέρι της Τρίτης, που ώθησε τον κ. Λαζαρίδη να προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Τvxs.gr, ο Γιώργος Λαζαρίδης ενημέρωσε την Δευτέρα το απόγευμα στελέχη του κόμματός του ότι σκέφτεται να ανεξαρτητοποιηθεί διότι η πολιτική του συνείδηση δεν μπορεί να αντέξει την συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό.

Ακολούθησε ένα μπαράζ εσωτερικών συσκέψεων και επαφών, και αργά το βράδυ ο βουλευτής συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο στο σπίτι του τελευταίου, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά και του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρου Τοσουνίδη. Στην διάρκεια της συνάντησης υπήρξε επικοινωνία και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα η συζήτηση έκλεισε με τις διαβεβαιώσεις Λαζαρίδη ότι δεν θα ανεξαρτητοποιηθεί και θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, καθώς και την υπόσχεση προς τον βουλευτή ότι το Μαξίμου θα επανεξετάσει το αίτημα των ΑΝΕΛ για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με διευρυμένη πλειοψηφία στην Βουλή.

Πιέσεις και σε άλλους βουλευτές των ΑΝΕΛ

Μετά την ανατροπή αυτών των δεσμεύσεων και τις χθεσινές εξελίξεις, πηγές των ΑΝΕΛ επιβεβαίωναν ότι και άλλοι βουλευτές του κόμματος δέχονται πιέσεις και εκφοβισμό, ενώ αργά το βράδυ από κύκλους προσκείμενους στην ΝΔ πλέον διακινούντο σενάρια για επικείμενη ανεξαρτητοποίηση και τρίτου βουλευτή του Πάνου Καμμένου το επόμενο διάστημα. Οι ίδιοι κύκλοι της ΝΔ υποδείκνυαν, μάλιστα, ως «αδύναμους κρίκους», όπως τους χαρακτήριζαν, την Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και τον Κώστα Κατσίκη. Παράλληλα, media του ομίλου Μαρινάκη δημοσίευαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία η ίδια η κυβέρνηση ενορχηστρώνει την ρήξη με τους ΑΝΕΛ στοχεύοντας στην αντικατάσταση του κυβερνητικού εταίρου με το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές.

Το σενάριο των «εφεδρειών»

Τα σενάρια αυτά μάλιστα έφεραν ως «εφεδρείες» και έτοιμους να μεταπηδήσουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τους βουλευτές των ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλο, καθώς και τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη. Ειδικά, δε, σε ό,τι αφορά τον βουλευτή του Ποταμιού ως «αποδεικτικό στοιχείο» παρουσιάστηκε η αυριανή συμμετοχή του σε εκδήλωση για το Μακεδονικό μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο – γεγονός, που προκάλεσε την ευθεία απάντηση του Σπύρου Δανέλλη: «Για τους συκοφάντες», έγραψε αργά το βράδυ στο twitter, «αλλά και τα καλοπροαίρετα θύματα τους: ευχαρίστως θα συμμετείχα σε εκδήλωση και της ΝΔ για το Μακεδονικό. Αυτονόητο, είμαι και παραμένω βουλευτής με Το Ποτάμι. Αν άλλαζα κόμμα θα άφηνα την έδρα!»…