Τα ξίφη τους διασταυρώνουν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, αυτή τη φορά εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να αλλάξει έναν πρόσφατα ψηφισμένο δικό της νόμο με σκοπό, σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, να καταστήσει σύννομη την προαγωγή του νυν αντιπροέδρου και άλλων στελεχών του ΑΣΕΠ.
 
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από τους γνώστες των κοινοβουλευτικών πρακτικών ως πρωτοφανής και αντίθετη στο πνεύμα συναίνεσης που επιτάσσει ο νόμος για την στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών. Όμως απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε την Τετάρτη 7/4 στη Βουλή ότι «εγώ δεν είμαι άνθρωπος των συναινέσεων. Δεν συγκυβερνάμε».
 
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση, φωτογραφική σύμφωνα με την αντιπολίτευση, με την οποία δίνει τη δυνατότητα σε υπηρετούντα μέλη του ΑΣΕΠ να προαχθούν σε ανώτερες θέσεις εντός του Συμβουλίου, κάτι που απαγορευόταν από τον νόμο 4779/2021. Μάλιστα ο νόμος αυτός, ψηφισμένος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Ιανουάριο, αποτελεί τον εκτελεστικό νόμο της αναθεωρημένης διάταξης του άρθρου 101Α του Συντάγματος.
 
Βασικό διακύβευμα της κίνησης αυτής σύμφωνα με πηγές της αντιπολίτευσης είναι να ανοίξει ο δρόμος για την προεδρία του ΑΣΕΠ για τον αντιπρόεδρο Θάνο Παπαϊωάννου, μιας και η θητεία του νυν προέδρου Ιωάννη Καραβοκύρη ολοκληρώνεται λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το σύννομο αίτημά του για ανανέωση. Σύμφωνα με μη κομματική πηγή που έχει άριστη γνώση του θέματος, η επιθυμία αυτή της κυβέρνησης να βρεθεί ο κ. Παπαϊωάννου στην κεφαλή του ΑΣΕΠ έχει να κάνει με δύο στοχεύσεις-λόγους:
 
Πρώτον, το εκτός συγκλονιστικού πλέον απροόπτου προεκλογικό έτος 2022, μετά από πολλά χρόνια σχετικής στασιμότητας στις προσλήψεις στο Δημόσιο εξαιτίας των μνημονίων, το ΑΣΕΠ θα διενεργήσει πανελλήνιο διαγωνισμό στον οποίο υπολογίζεται ότι θα βρεθούν υποψήφιοι 200 με 300 χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι. «Ο νόμος 4779/2021 (σ.σ την επίμαχη ρύθμιση του οποίου αλλάζει τώρα η κυβέρνηση) δίνει αβαντάζ στους νέους σε βάρος μεγαλύτερων ενδεχομένως υποψηφίων με εμπειρία και «υπερπροσόντα», λέει ο συνομιλητής μας. «Η Νέα Δημοκρατία θέλει ο διαγωνισμός αυτός να έχει τη σφραγίδα της, προκειμένου να προσεγγίσει νέους ψηφοφόρους, ηλικιακή κατηγορία στην οποία πάσχει», συμπληρώνει.
 
Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται τον έλεγχο της κορυφής του ΑΣΕΠ για να προχωρήσει τάχιστα στην τοποθέτηση νέων διευθυντών και γενικών διευθυντών στις υπηρεσίες που δεν το έχει κάνει ήδη.
 
Αμφότερες οι προοπτικές αυτές είναι πιθανό να μοιάζουν ελκυστικές στο δυνάμει σύμμαχο της κυβέρνησης στο θέμα της επιλογής του προέδρου του ΑΣΕΠ, δηλαδή την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Εκμεταλλευόμενοι τη μείωση της αναγκαίας πλειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την ανάδειξη της ηγεσίας των Ανεξάρτητων Αρχών από ⅘ σε ⅗ που είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ, η στήριξη της Ελληνικής Λύσης αρκεί στην κυβέρνηση για να τοποθετήσει τους εκλεκτούς της σε θέσεις-κλειδιά.
 
Ποιός είναι ο «εκλεκτός» της κυβέρνησης για την κεφαλή του ΑΣΕΠ
 
Ο Θάνος Παπαϊωάννου, νυν αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ και δικηγόρος στο επάγγελμα, είναι στέλεχος με σαφές πολιτικό στίγμα. Το 2009 ορίστηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου γενικός γραμματέας της Βουλής. Το 2016 ήταν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας για μία από τις θέσεις των αντιπροέδρων του ΑΣΕΠ, κατά την τότε ανανέωση της σύνθεσης που έγινε με πλειοψηφία ⅘ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
 
Πληροφορίες τον θέλουν να έχει στενή συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με τον οποίο άλλωστε συνυπήρξαν στη Νομική της Αθήνας στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Οι ίδιες πηγές τον εμφανίζουν να δηλώνει περήφανα εντός του ΑΣΕΠ ότι επικοινωνεί απευθείας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.