Στο προσφυγικό η κυβέρνηση έχει αλλάξει περί τους πέντε αρμόδιους υπουργούς, υφυπουργούς και συντονιστές, έχει ξαναϊδρύσει ένα υπουργείο που η ίδια κατήργησε το προηγούμενο καλοκαίρι, αγωνίζεται επί ματαίω να κατευνάσει «γαλάζιους» δημάρχους και κομματάρχες, παραγγέλνει πλωτά… φράγματα για το Αιγαίο και έχει αυτή την στιγμή εγκλωβισμένους στην χώρα 70.000 απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ads

Στα ελληνοτουρκικά, αφού επένδυσε στην αυταπάτη του «κατευνασμού» του Ερντογάν και στον μύθο της «διεθνούς απομόνωσης» της Τουρκίας κι αφού έδωσε γη και ύδωρ άνευ του παραμικρού ανταλλάγματος στον Ντόναλντ Τραμπ, παρακολουθεί αμέτοχη το Uruc Reis να κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα επειδή το ανάγκασε ο… «κακό καιρός» και αναμένει να μας σώσουν τα αεροπλανοφόρα και οι φρεγάτες του Μακρόν.

Στην οικονομία, η ανάπτυξη του… 4% αναβάλλεται επ’ αόριστον, η μεσαία τάξη πληρώνει τους ίδιους – εάν όχι περισσότερους – φόρους με πέρσι, οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις στις συντάξεις αποδεικνύονται άνθρακες, και ο Άδωνις Γεωργιάδης ενημερώνει το πανελλήνιο πως η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς είναι επιζήμια για την οικονομία.

Και στο… ποδόσφαιρο, κατάφερε μέσα σε έξι μήνες ό,τι δεν κατάφεραν επί χρόνια δεκάδες άλλες κυβερνήσεις – να στρέψει εναντίον της ταυτόχρονα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό και να βρεθεί απόλυτος όμηρος των εγχώριων ολιγαρχών της διαπλοκής.

Ads

Όλα αυτά μάλλον αρκούν για να καταδείξουν τα, εξαιρετικά πρώιμα, αδιέξοδα που αντιμετωπίζει μια κυβέρνηση μόλις έξι μηνών και την επείγουσα ανάγκη της για έναν ισχυρό επικοινωνιακό και πολιτικό αντιπερισπασμό. Κατά πολλούς εντός και πέριξ της Νέας Δημοκρατίας αυτός ο αντιπερισπασμός θα μπορούσε να είναι η παραπομπή ενός πρώην πρωθυπουργού στην προανακριτική, ή ακόμη και σε ειδικό δικαστήριο, για την περίφημη υπόθεση της δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο της Novartis.
Μεταξύ αυτών των «πολλών» είναι και ο Αντώνης Σαμαράς, το ερώτημα όμως που τίθεται από τους πιο ψύχραιμους και προβληματισμένους στο Μαξίμου είναι το εάν πρόκειται για μια όντως «καλή ιδέα».

Προσώρας, το προφανές είναι πως κάποιοι έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές στην συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής, μετά από σχεδόν τρία χρόνια ερευνών και τουλάχιστον τρεις καταθέσεις, θυμήθηκε αιφνιδίως ότι είχε λησμονήσει να παρουσιάσει «στοιχεία-βόμβα». Ζήτησε αυτοβούλως να προσέλθει και να καταθέσει, για τέταρτη φορά, στην Προανακριτική κι εκεί, σε γενικές γραμμές, είπε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχέδιο με στόχο να στείλει στην φυλακή τους Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη. Το σχέδιο, όπως σαφώς υπονόησε, είχε πολύ υψηλότερο κέντρο εντολών από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και είχε επίσης ορίζοντα τις εκλογές έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει στις κάλπες έχοντας εκπληρώσει το αίτημα Πολάκη «να μπουν κάποιοι στην φυλακή».

Η τεκμηρίωση των ισχυρισμών Αγγελή εξαντλήθηκε στην μεταφορά συζητήσεων που ο ίδιος φέρεται να είχε με άλλους δικαστικούς λειτουργούς, αυτό ωστόσο δεν απέτρεψε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διακηρύξει ότι προκύπτουν «στοιχεία φωτιά» για την υπόθεση της «σκευωρίας» και, κυρίως, έδωσε την δυνατότητα στον Αντώνη Σαμαρά να αναφωνήσει για μια ακόμη φορά ότι «θα τους πάει μέχρι τέλους».

«Από την πρώτη ημέρα είχα πει ότι είναι συμμορία. Και όσοι τότε δεν το πίστευαν, σήμερα το πιστεύουν. Η ιστορία αυτή πρέπει να καθαρίσει σε βάθος και μέχρι τέλους!», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός την επομένη της κατάθεσης Αγγελή, απαντώντας σε ερώτηση τοπικού σταθμού της – γενέτειράς του – Καλαμάτας.

Ακολούθησε πυκνή αρθρογραφία φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση δημοσιογράφων, με πρώτον τον Γιάννη Πρετεντέρη, που προανήγγειλαν πολιτικές εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς και κυβερνητικές διαρροές περί «νέων δεδομένων» που μπορεί να φέρουν ανατροπές. Οι ίδιες διαρροές παραπέμπουν στο τέλος Φεβρουαρίου και την ολοκλήρωση των εργασιών της Προανακριτικής, μαζί με την επισήμανση ότι εάν διαπιστωθεί «ευρύτερο σχέδιο εξόντωσης αντιπάλων, τότε δεν μπορεί ο μόνος ένοχος να είναι ο Παπαγγελόπουλος».

Στην Κουμουνδούρου αρκετοί είναι εκείνοι που πίσω από αυτή την εικόνα βλέπουν ένα ακόμη – από τα πολλά εσχάτως – μήνυμα Σαμαρά προς το Μαξίμου, αυτή τη φορά με το αίτημα να παραπεμφθεί ο Αλέξης Τσίπρας ως ο «αρχισκευωρός» και εγκέφαλος της «πολιτικής συνωμοσίας» εναντίον του. Δεν είναι κρυφό, άλλωστε, πως εξ αρχής ο Αντώνης Σαμαράς επεδίωκε την παραπομπή Τσίπρα, εν είδει προσωπικής δικαίωσης, και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αφήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκτός του κάδρου της Προανακριτικής ήταν ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην, ανοιχτή πια, σύγκρουση με το Μαξίμου.

Το αξιοσημείωτο στοιχείο είναι πως το μήνυμα Σαμαρά δείχνουν να υιοθετούν, χωρίς πολλές δεύτερες σχέσεις, και κάποια στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου που επιζητούν εναγωνίως έναν άμεσο πολιτικό αντιπερισπασμό. Στον αντίποδα, το ερώτημα που θέτουν οι πιο ψύχραιμοι είναι ποιο ακριβώς ουσιαστικό κέρδος μπορεί να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας ότι υποκύπτει στην πίεση Σαμαρά κάνοντας «ήρωα» τον Αλέξη Τσίπρα. Και, μάλιστα, την ώρα που επιδιώκει συναίνεση σε εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις για τα εθνικά θέματα.