Σχέδιο μετεγκατάστασης εννέα υπουργείων στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, στην περιοχή του Υμηττού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή την επίσκεψη, εργατικά συνδικάτα και κινήσεις πολιτών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 

Ads

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η παρέμβαση θα απελευθερώσει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, δημιουργώντας ένα πάρκο 80 στρεμμάτων κάτι που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες αίτημα των κατοίκων. Παράλληλα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το δημόσιο σε 7 έως 8 χρόνια.

Η μετεγκατάσταση όλων των υπουργείων και οι υπηρεσίες που λειτουργούν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και οι υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου, αναμένεται όπως είπε πρωθυπουργός να μεταφερθούν σε βάθος πενταετίας.

image

Ads

Μιλώντας σε σχετική εκδήλωση από την περιοχή, το πρωί του Σαββάτου, ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε το πάρκο αναψυχής που θα δημιουργηθεί στην περιοχή να πάρει την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης», ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Υμηττού  τρεις φορές.

Σύμφωνα με το σχέδιο, μέσα στην επόμενη πενταετία οι περισσότερες υπηρεσίες του Μαξίμου και εννέα υπουργεία, μαζί με τις υπηρεσίες που επίσης βρίσκονται διάσπαρτες στο κέντρο της Αθήνας, θα μετακομίσουν στον Υμηττό. Στα 157 στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ, η οποία θα μετεγκατασταθεί στο Λαύριο, όχι μόνο θα δημιουργηθεί ένας νέος κυβερνητικός πυρήνας, δημιουργώντας την αφετηρία για πρόσθετες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση, αλλά το Δημόσιο σε βάθος 25ετίας θα εξασφαλίσει δημοσιονομικό όφελος τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ.

Πρόκειται για έσοδα που θα προκύψουν από την αποφυγή ενοικίων αλλά και από τα μισθώματα που θα περάσουν στο κρατικό ταμείο, αφού ένα μεγάλο μέρος από τα σημερινά κτίρια που χρησιμοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας, το σημερινό πολυδαίδαλο και δυσλειτουργικό σύστημα, ανήκει στο Δημόσιο και θα εκμισθωθεί για άλλες χρήσεις.

ΚΚΕ: Πράξη που αποτυπώνει την πορεία διάλυσης της αμυντικής βιομηχανίας

«Η μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, που βρίσκονται στο δήμο Δάφνης – Υμηττού, δεν είναι απλά ένα έργο αστικής ανάπλασης, όπως προσπαθεί να το εμφανίσει ο πρωθυπουργός, αλλά μια πράξη που αποτυπώνει την πορεία υποβάθμισης και διάλυσης ενός στρατηγικής σημασίας κλάδου, όπως είναι αυτός της αμυντικής βιομηχανίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την όποια επιλογή μετεγκατάστασης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Τα «κουφάρια», που αποτέλεσαν και το ντεκόρ της σημερινής κυβερνητικής φιέστας, είναι η εικόνα αυτής της υποβάθμισης, την οποία γνωρίζουν πολύ καλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Οι εγκαταστάσεις και τα εργοστάσια της πρώην ΠΥΡΚΑΛ οδηγήθηκαν και οδηγούνται στο κλείσιμο, όχι γιατί μειώθηκε η σημασία τους, ούτε γιατί οι παραγωγικές δυνατότητες και λειτουργίες τους δεν είναι αναγκαίες για τους εργαζόμενους και το λαό ή για την αμυντική ικανότητα, αλλά γιατί αυτό υπηρετεί τα μονοπώλια στο χώρο της πολεμικής βιομηχανίας και τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ» επισημαίνει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η οδυνηρή πραγματικότητα του παραγωγικού μαρασμού και απαξίωσης, διάλυσης, κλεισίματος και ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, την ενέργεια και την άμυνα, όπως τα Ναυπηγεία, ο ΟΤΕ, η ΕΑΒ ή η ΕΛΒΟ, αποτέλεσμα των πολιτικών, που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ευθυγραμμιζόμενες πλήρως με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το στόχο της κυβέρνησης, που είναι η συρρίκνωση έως και η εξάλειψη της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει και πληρώνει τεράστια ποσά για εξοπλισμούς, που αγοράζει η χώρα από ομίλους ισχυρών καπιταλιστικών χωρών, για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς και τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την «αξιοποίηση» των εγκαταστάσεων σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η συγκέντρωση πολλών κυβερνητικών κτιρίων στο -υπό διαμόρφωση- «Κυβερνητικό Πάρκο» γίνεται για να απελευθερωθούν κτίρια στο κέντρο της Αθήνας για το τουριστικό κεφάλαιο. Θα επιβαρύνει την περιοχή, ενώ η κατασκευή με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ παραπέμπει στην εκμετάλλευση των μελλοντικών εγκαταστάσεων από τον ανάδοχο-επιχειρηματία».

Το ΚΚΕ «για άλλη μια φορά εκφράζει την αντίθεσή του με την πολιτική διάλυσης, ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στην αμυντική ικανότητα της χώρας. Τα εργοστάσια των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), είναι παραγωγικές μονάδες στρατηγικής σημασίας, οι οποίες στα χέρια του λαού μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμο εργαλείο. Η όποια μετεγκατάσταση πρέπει να γίνεται με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και με παράδοση των αντίστοιχων χώρων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΚΙΝΑΛ: Ναι στην μετεγκατάσταση, όχι στον κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

«Εδώ και χρόνια έχουμε προτείνει την μετεγκατάσταση των ΕΑΣ (τέως ΠΥΡΚΑΛ) από τον Υμηττό και την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο για την δημιουργία πάρκου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χωρίς καμία διαβούλευση, προχώρησε σήμερα σε εξαγγελίες, χωρίς όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το μέλλον των ΕΑΣ. Λέμε «ναι» στην μετεγκατάσταση, σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, αλλά όχι σε κλείσιμο ή δραστική υποβάθμιση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και σε απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

Σε μια εποχή, συμπληρώνει το ΚΙΝΑΛ,  που οι ανάγκες της εθνικής άμυνας αυξάνονται, και υπάρχουν πολλά συμβόλαια για τα ΕΑΣ, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να μη έχει σχέδιο για την αναβάθμιση τους. Πόσο μάλλον, τονίζει, όταν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν την ευκαιρία για μια ισχυρή ελληνική αμυντική βιομηχανία. Επιτέλους ας μην αγοράζουμε τα πάντα από το εξωτερικό, χάνοντας πόρους και θέσεις εργασίας.

Το ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζει ότι για το θέμα αυτό προχωρά άμεσα σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, απαιτώντας από την κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο και δεσμεύσεις για την στήριξη των ΕΑΣ και των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και να προχωρήσει σε διάλογο με την τοπική κοινωνία για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.