Ένα σχέδιο για αλλαγές στον εκλογικό νόμο φαίνεται πως έχει ετοιμάσει το Μαξίμου.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», το σχέδιο έχει ήδη καταρτισθεί και προβλέπει κλιμακωτό μπόνους επιπλέον δέκα εδρών για το πρώτο κόμμα, σε συνδυασμό με την «ψαλίδα» από το δεύτερο.

Βασική πρόταση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η ισχυροποίηση της πρώτης δύναμης μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός έξτρα πριμ εδρών, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ποσοστιαία απόσταση μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος. Στόχος είναι ο πρώτος της κάλπης να μη χρειάζεται ποσοστά της τάξης του 40%, αλλά να υπάρχει αυτόματη πριμοδότησή του σε συνάρτηση και με τη διαφορά του από τον δεύτερο, ακόμα και σε χαμηλότερα ποσοστά, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Επίσης, τα «Νέα» αναφέρουν πως υπάρχει και μια ακόμη πρόταση, η οποία υποστηρίζει πως ανεξαρτήτως του αν θα προσμετράται η «ψαλίδα» των δύο πρώτων, μπορεί να χαμηλώσει ο πήχης της αυτοδυναμίας μέσα από μια άλλη τροποποίηση. Με βάση τον ψηφισμένο νόμο της ΝΔ για το κλιμακωτό μπόνους, η πρώτη δύναμη που πετυχαίνει ποσοστό άνω του 25% παίρνει μπόνους 20 έδρες, και για κάθε 0,5 ποσοστιαία μονάδα κερδίζει άλλη μία έδρα (μέχρι τις 50 έδρες σε ποσοστό 40% και άνω).

Ads

Κατά τις βασικές εισηγήσεις για τη νέα νομοθετική αλλαγή, προτείνεται να μειωθεί η πρόβλεψη του 0,5% για την επιπλέον έδρα, στο 0,4% ή και λιγότερο, ώστε το όριο για την επίτευξη αυτοδυναμίας να μην υπερβαίνει την περιοχή του 36,5%. Σημειώνεται πως με τον ισχύοντα νόμο αναμένεται να απαιτηθεί περίπου 38%, ανάλογα βέβαια και με το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων τα οποία δεν θα πιάσουν το μίνιμουμ 3% για την είσοδό τους στη Βουλή.