Το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για Covid-19, για όταν θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπογραμμίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να τονίσω το πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα» και σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση.

Ads

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρίες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα με την εξής ιεράρχηση: πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Ads

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο κ. Τσιόδρας του έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο”». Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.209 νέα κρούσματα, 60 θανάτους και 480 διασωληνωμένους.