Με σταθερό εμπρηστή τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με τις… κατά συρροή διαρροές να «καίνε» τις παρασκηνιακές κινήσεις εκτόνωσης, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί απόψε στη Ρίγα της Λετονίας να κερδίσει την πολιτική συμφωνία για λύση.

Ads

Το επίσημο δείπνο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής ξεκινά ακριβώς στις 8 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ – μια συνάντηση, που αποτελεί και το «κλειδί» για το πολιτικό deal κορυφής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Ρίγα το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει διέξοδο με μια τετράμηνη γέφυρα χρηματοδότησης προς την Αθήνα και τελική λύση τον Σεπτέμβριο. Το βασικό ζητούμενο της αποψινής συνάντησης, δε, είναι το πώς μπορεί «μονταριστεί» αυτή η συμφωνία ώστε αφ΄ενός να μην ναρκοθετηθεί η ελληνική θέση που αξιώνει «ενιαία λύση» και, αφ’ ετέρου, να μην υπάρξει βέτο από τις σκληρές «συνιστώσες» των πιστωτών που αξιώνουν «ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης» μέσω επίσημης παράτασης του ισχύοντος προγράμματος.

Διαβάστε σχετικά:

Τα βλέμματα στραμμένα στο ευρωπαϊκό ραντεβού της Ρίγα

Ads

Όπως μετέδωσε, πάντως, και ο Guardian επικαλούμενος Γερμανούς αξιωματούχους, το θέμα της τετράμηνης «γέφυρας» είναι πιθανό να συζητηθεί στη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, ενώ «παρά τις επιφυλλάξεις Σόιμπλε, η ιδέα να δοθεί κάποιος χρόνος στην Ελλάδα για να σχεδιάσει τις μεταρρυθμίσεις εξετάζεται σοβαρά».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο εν λόγω χρόνος μπορεί να έχει τη μορφή μιας «τετράμηνης ανάσας» που θα επιτρέψει στην Αθήνα να διαμορφώσει μια λεπτομερή λίστα μεταρρυθμίσεων για τα μεγάλα ζητήματα – δηλαδή, κυρίως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος, μάλιστα, που επικαλείται ο Guardian φέρεται να είπε: «Αυτό είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα που συζητείται πολύ σοβαρά. Και είναι απολύτως λογικό. Εάν δεν προχωρήσει, τότε σημαίνει ότι στρεφόμαστε σε σενάρια τύπου Κύπρου, με ελέγχους κεφαλαίων και κλειστές τράπεζες… Σενάρια που οδηγούν όσο πιο κοντά γίνεται σε μια έξοδο από το ευρώ».

Το σχέδιο της «τετράμηνης ανάσας» φέρονται να υιοθετούν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, οι… τορπίλες όμως κατά της πολιτικής διεξόδου συνεχίζονται έως τη τελευταία στιγμή.

Λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες και λίγο μετά τη διαρροή εγγράφου του Ευρωκοινοβουλίου που δείχνει πιθανό έκτακτο Eurogroup και συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, ο… συνήθης ύποπτος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χτύπησε ξανά με συνέντευξή του στο Reuters: Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και, εξ… οφίτσιο πλέον, επικεφαλής των «σκληρών» της διαπραγμάτευσης δήλωσε ότι η αισιοδοξία της Αθήνας δεν έχει βάση και επανέφερε για πολλοστή φορά την απειλή της ελληνικής χρεοκοπίας.

«Αυτό που γνωρίζω από τις συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς δεν στηρίζει την αισιοδοξία που προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Αθήνας», δήλωσε, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει ακόμα υπόσταση στην ανακοίνωση ότι είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία».

Στην ίδια συνέντευξη όταν ερωτήθηκε εάν η Ελλάδα πλησιάζει περισσότερο στο να καταστεί αφερέγγυα απάντησε ότι η κατάσταση είναι στα χέρια της Αθήνας προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα».