Επιπρόσθετος χρόνος δύο ετών προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της θα δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung επικαλούμενη ένα πρωτόκολλο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
 

Ads

Με βάση τη συμφωνία αυτή η Αθήνα θα πρέπει να περιορίσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2016 και όχι το 2014, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα, προσθέτει η εφημερίδα.
 
Πάντα σύμφωνα με την πηγή αυτή, θα πάρουν επίσης παράταση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποδεσμεύσουν σύντομα τη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.
 
Ερωτηματικό κατά την Suddeutsche Zeitung παραμένει το πώς θα κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό του 2013 και του 2014 αφού υπολογίζει ότι θα χρειαστούν επιπλέον 15-18 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, η Κομισιόν αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung. «Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω τίποτε από το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία», πρόσθεσε ο Σάιμον Ο΄Κόνορ.

Πάντως, το εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν διευκρίνισε σήμερα ότι εάν παραταθεί το χρονοδιάγραμμα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, τότε τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης θα πρέπει να παράσχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.
 
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Άσμουσεν ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για να παρασχεθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, διαψεύδοντας το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Seuddetsche Zeitung.
 
Αναφερόμενος στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τη τρόικα τόνισε πως έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη. «Προς το παρόν δεν υπάρχει τελική συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Καταγράφουμε πρόοδο στην Αθήνα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ads