Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης όλων των εκκρεμών ζητημάτων έως τη Δευτέρα ώστε το Eurogroup να δώσει την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των δυο δισ. ευρώ, έθεσε μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. 

Ads

Στις δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «υπάρχουν δύο τρία θέματα που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι και το Eurogroup της Δευτέρας τα οποία ολοκληρώνουν και το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων της Ελλάδας και θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ. Αν δεν κλείσουν η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη αλλά είμαι αισιόδοξος». 

Διαβάστε επίσης:

Στη συνέχεια σημείωσε ότι από τον Αύγουστο και μετά η συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση έχει βελτιωθεί πολύ. «Αν υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα θα πρέπει να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Η ολοκλήρωση και αυτών των θεμάτων πιστεύω ότι είναι εφικτή μέχρι και το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε. 

Στη συνέχεια χαρακτήρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πολύ καλό διαπραγματευτή ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ευημερεί μέσα σε αυτήν με αναπτυξιακή προοπτική. «Στόχος όλων μας είναι οικοδομήσουμε ένα success story και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά. 

Για το ζήτημα του χρέους, ο Πιερ Μοσκοβισί απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υποστήριξε ότι οι συζητήσεις πρέπει να προχωρήσουν βήμα – βήμα. «Να κατακτήσουμε μικτές νίκες» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι όταν έρθει η ώρα για τη συζήτηση για το χρέος αυτή θα πρέπει να διέπεται από αισιοδοξία και πραγματισμό, ώστε να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Νωρίτερα, μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε τη συζήτηση για το χρέος ρεαλιστική. 

Ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες αλλά χρειάζεται ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν κάποια πρώτα βήματα θα πρέπει να γίνουν και άλλα ώστε να ενισχυθούν οι τράπεζες και να προστατευτούν οι καταθέσεις των καταθετών» σημείωσε. Απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί σε ερώτηση για τον αν η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών συνδέεται με την επιτυχία της αξιολόγησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του απέφυγε επίσης να αναφερθεί συγκεκριμένα  για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει στα θέματα αυτά να εξαντληθεί το περιθώριο του διαλόγου ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. «Υπάρχουν κάποια πράγματα που γίνονται και κάποια που δεν γίνονται» συμπλήρωσε. 

Για το ζήτημα του χρέους υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι συνομιλίες να ξεκινήσουν πριν από τα Χριστούγεννα. Σημείωσε ότι η το επόμενο διάστημα η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί για αυτό το ζήτημα, να παρουσιάσει ένα κείμενο προτάσεων, προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Εφόσον το ΚΥΣΟΙΠ ανάψει το «πράσινο φως» το κείμενο αυτό θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης με τους δανειστές.