Mε δύο ρυθμίσεις-ανάσα για εργαζόμενους και οφειλέτες και με μια σειρά από μεταμνημονιακά κοινωνικά νομοσχέδια δρομολογεί η κυβέρνηση την στροφή στη «θετική ατζέντα» και την φυγή από το τοξικό πολιτικό κλίμα που προκάλεσε η αναδιάταξη του κοινοβουλευτικού χάρτη μετά την συμφωνία των Πρεσπών.

Ads

Χρονικό ορόσημο και αφετηρία αυτής της στροφής αποτελεί η κύρωση αυτή την εβδομάδα στην Βουλή και του Πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – ένα βήμα, που θα κλείσει και την τελευταία διπλωματική εκκρεμότητα για την χώρα στο μακεδονικό. Το Πρωτόκολλο, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον Νίκο Βούτση, θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Επιτροπή και την Παρασκευή θα γίνει η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι ότι πριν από το νέο «διήμερο των Πρεσπών» ορίστηκε ήδη για αύριο, Τετάρτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η ψήφιση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ενώ αύριο αναμένεται και η υπογραφή της υπουργικής εγκυκλίου για την εφαρμογή του αυξημένου κατώτατου μισθού – μια υπογραφή που, κατά τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνει και μια ακόμη θετική εξέλιξη για χιλιάδες εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος θα περιλαμβάνει και την αύξηση των επιδομάτων των τριετιών για προϋπηρεσία έως το 2012. Με βάση τον μνημονιακό νόμο 4093/12, η προϋπηρεσία, δηλαδή τα επιδόματα τριετιών, έχουν «παγώσει» από τις 14/2/2012 και για όσο διάστημα χρειαστεί έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%. Όμως, η εγκύκλιος θα ορίζει ότι όσοι εργαζόμενοι είχαν συμπληρώσει από μία έως 3 τριετίες έως τις 14/2/2012 δικαιούνται να διατηρήσουν για κάθε μία από αυτές 10% προσαύξηση, υπολογιζόμενη πλέον επί του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ.

Ads

Μια ακόμη θετική είδηση, που αφορά τους οφειλέτες, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες κι έχει να κάνει με την αύξηση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει σύνδεση του ακατάσχετου λογαριασμού, που σήμερα ανέρχεται στα 1.250 ευρώ μηνιαίως, με την διάθεση που δείχνουν οι φορολογούμενοι να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Δηλαδή, όσο πιο συνεπής είναι ένας φορολογούμενος στην εξυπηρέτηση των ρυθμίσεών του, τόσο θα αυξάνεται και το ακατάσχετο όριο στον λογαριασμό του. Η αύξηση θα γίνεται κλιμακωτά ώστε το ποσό που θα μπορεί να κινεί στον ακατάσχετο λογαριασμό του ο οφειλέτης να ισοδυναμεί με το τριπλάσιο μέχρι και το τετραπλάσιο της δόσης που πληρώνει σε ρύθμιση. Προϋπόθεση για να «χτίζεται» προς τα πάνω το αφορολόγητο όριο είναι να έχει υπαχθεί ο οφειλέτης στην ρύθμιση των 120 δόσεων.

Πέραν τούτων, στο νομοθετικό έργο της Βουλής έχουν ενταχθεί για το αμέσως επόμενο διάστημα η σύμβαση παραχώρησης της χρήσης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και η κύρωση παραχώρησης των περιφερειακών λιμένων. Θα ακολουθήσουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τον εκσυγχρονισμό του εταιρικού δικαίου και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον φορέα που θα αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και η κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον διαχωρισμό της εμπορικής δραστηριότητας και των δικτύων της ΔΕΠΑ.

«Σταθμό» για το κοινοβουλευτικό έργο αποτελεί και το τριήμερο από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου, οπότε θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η  πρώτη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ η δεύτερη ψηφοφορία η οποία θα κρίνει και το ποια άρθρα θα είναι αναθεωρητέα άρθρα θα γίνει μετά από περίπου έναν μήνα.