Την κατηγορηματική του διαφωνία με την απόφαση τρόικα-κυβέρνησης να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές προς το ΙΚΑ εκφράζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος τονίζει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαπράξει «μέγιστο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό έγκλημα» με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισημαίνει, επίσης, ότι  μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ «θα επαναφέρει τις παλιές αυστηρότερες διατάξεις για τις απολύσεις».

Ads

«Σε μία Ελλάδα που με τις μνημονιακές πολιτικές τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει τετραπλασιαστεί η ανεργία, είναι έγκλημα να απελευθερώνεις τις ομαδικές απολύσεις. Θα οδηγηθούν και με αυτόν τον τρόπο στο υπερπέραν τα ποσοστά της ανεργίας», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο Δ. Στρατούλης εκτιμά ότι η «η απώλεια εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι από 800 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο…».  Επίσης, υπογραμμίζει ότι η μείωση των εισφορών «βοηθάει κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολλούς εργαζόμενους και θα είναι σχετικά μεγάλο το ποσό της ελάφρυνσής τους. Τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις δεν τις βοηθάει γιατί έχουν άλλου τύπου προβλήματα».

Αναφερόμενος στην πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να «επαναφέρει τις παλιές αυστηρότερες διατάξεις για τις απολύσεις», Ο Δ. Στρατουλης εξηγεί πως «θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε το καθεστώς ώστε να είναι πολύ δύσκολη η απόλυση των εργαζομένων. Η σχετική πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει είναι και δέσμευσή μας προεκλογική ότι θα είναι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα εγκρίνει μια κυβέρνηση της Αριστεράς» .

Ads

«Ταυτόχρονα τα μεγάλα ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ κλπ θα πρέπει να στηριχθούν, με κάθε τρόπο», προσθέτει.