Για «φαρσοκωμωδία με πρωταγωνιστές τον υπουργό Οικονομικών και την τρόικα και κομπάρσους κάποιους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που παρίσταναν τους αντάρτες και τους διαφωνούντες» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, αναφερόμενος στον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ads

 
«Η τελική μορφή στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση έχει στόχο την φοροεξόντωση των μικρομεσαίων εισοδημάτων», είπε ακόμη ο Δ. Στρατούλης μιλώντας στον RealFm.
 
«Έχουμε ένα νέο δυσβάστακτο για τον λαό φορολογικό μέτρο» σχολίασε ο κ. Στρατούλης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μέτρο αντικοινωνικό, γιατί επιβάλλεται σε όλους από το πρώτο ευρώ της περιουσίας τους, και αντιαναπτυξιακό, γιατί σκοτώνει την αγορά ακινήτων και βάζει βόμβα μεγατόνων στα θεμέλιά της».
 
Καμία συνεργασία με ΑΝΕΛ
 
Ερωτηθείς για τα περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είπε ότι «τα προγράμματα των δύο κομμάτων είναι διαφορετικά, αν και συμφωνούν στο ότι πρέπει να καταργηθούν τα μνημόνια και να αντικατασταθούν από ένα αναπτυξιακό σχέδιο και να καταγγελθούν οι δανειακές συμβάσεις».
 
«Όμως, υπάρχουν σοβαρές και πολύ μεγάλες διαφορές τόσο στο οικονομικό πρόγραμμα όσο και στα ζητήματα εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής, οπότε κεντρική πολιτική συμφωνία για κοινή κάθοδο στις εκλογές, συγκρότηση κυβέρνησης ή γενικευμένη συνεργασία στις δημοτικές εκλογές δεν είναι δυνατόν να υπάρξει», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι σαφές. Εμείς, μετά το τελευταίο μας συνέδριο, τις συμμαχίες μας τις αναζητούμε στην Αριστερά και σε αριστερές, προοδευτικές, αντιμνημονιακές δυνάμεις. Επομένως, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προκύψει».
 
Από την άλλη πλευρά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Πέτρος Τατσόπουλος υποστήριξαν σε συνεντεύξεις τους ότι συνεργασία μεταξύ των δυο κομμάτων μπορεί να υπάρξει μόνο σε μικρούς δήμους ενώ μια κεντρική συμμαχία είναι σενάριο απίθανο.
 
Μιλώντας στο Mega, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνης δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κεντρική συνεννόηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όπως είπε: «Το “αντιμνημονιακό” δεν αρκεί· το προοδευτικό πρόσημο είναι αναγκαίο».
Σημείωσε, πάντως, ότι «πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ιδιαιτερότητες και προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα αποφασίσουν στη βάση της πολιτικής μας, για τις συνεργασίες».
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, «οι υποψηφιότητες για τους κεντρικούς δήμους λαμβάνονται με πιο πολιτικά κριτήρια, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα».
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε πως «στις τοπικές κοινωνίες μπορεί να υπάρξει κάποια συνεργασία, κατά περίπτωση» και πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να στηρίξουν τον Γιάννη Δημαρά, αλλά όχι τον Παναγιώτη Ψωμιάδη».

Την ίδια στιγμή, σχολίασε ότι «θα ήταν λάθος να υπάρξει μία κεντρική συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα, λέγοντας ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα και στην κοινωνία και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Ο Π. Τατσόπουλος χαρακτήρισε «αρχέτυπο του λαϊκισμού» τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, σημειώνοντας ότι «μπορούν να τον διδάσκουν στα πανεπιστήμια ως λαϊκιστικό πρότυπο».

Ads

Ο Πέτρος Τατσόπουλος, βέβαια, συγκεντρώνει πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με δηλώσεις του για τις γελοιογραφίες των ΝΕΩΝ σχετικά με τις Ζωή Κωνσταντοπούλου, την Ραχήλ Μακρή και την Θεοδώρα Τζάκρη. Ο βουλευτής είχε σχολιάσει ότι «ο Χαντζόπουλος δεν είναι σεξιστής, γιατί παλαιότερα ήταν ο ίδιος που παρουσίασε την τρικομματική ως σεξιστικό ιψενικό τρίγωνο. Τότε, όμως, δεν ήταν σεξιστής».

«Είναι πόλεμος και θα πρέπει με πολύ μεγάλη προσοχή, αποφασιστικότητα, καθαρό μάτι και με τις αξίες μας να συμμετέχουμε σ΄ αυτόν τον πόλεμο. Δεν είναι καμία βεντέτα με τον Βενιζέλο για τα υποβρύχια, καμία βεντέτα με τον .. Χαντζόπουλο με τα ΝΕΑ. Είναι πόλεμος κι εκεί ο καθένας τα στρατόπεδά του…», σχολίασε μιλώντας “στο Κόκκινο” ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνώ με τον Πέτρο, σας το λέω ευθέως … Ο Πέτρος έχει μία αντίληψη, την εξής, η οποία είναι λάθος. Επί της ουσίας θα μιλήσω. Δεν θα πω μόνο για το πόσο θα έπρεπε να μην εκφράζει ενδεχομένως κάποιες απόψεις πριν τις συζητήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εγώ θέλω να πω και επί της ουσίας. Έχει μια απολύτως λαθεμένη ο Πέτρος άποψη, ότι τάχα υπάρχει μια αριστερά, και μάλιστα η δικιά μας αριστερά, που έχει μια δυσανεξία σε σχέση με την ελευθερία έκφρασης. Το εξέφρασε … και η Κική Δημουλά τότε που είχε πει για τα παγκάκια, το εξέφρασε για την Σώτη Τριανταφύλλου η οποία παραληρεί ανενδοιάστως την τελευταία τετραετία από έντυπα, από παντού, με στοχοποιημένο τον ΣΥΡΙΖΑ, το εκφράζει τώρα με τον γελοιογράφο τον Χατζόπουλο και άλλους. Είναι λάθος επί της ουσίας. Γιατί δεν υπάρχει χώρος που να είναι πιο ανοιχτός ουσιαστικά στην καλλιτεχνική έκφραση, στη δημιουργία κ.λπ. Παραβλέπει πλήρως λοιπόν ο Πέτρος ότι βρισκόμαστε σ΄ αυτόν τον πόλεμο που σας είπα. Δηλαδή δεν είναι κάποια έκφραση μιας δημιουργικής σκέψης τα όρια και άρα μπορεί κανείς να το πάρει … Είναι μια στρατευμένη, κατόπιν υποδείξεως άποψη».

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας αναφέρθηκε και στο εσωκομματικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις Τατσόπουλου: «Υπάρχει θέμα και έχουμε μιλήσει τρεις φορές με τον Πέτρο τον Τατσόπουλο στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής ομάδας και έχουμε κάνει πολιτική και λειτουργική συζήτηση και την άλλη βδομάδα έχουμε και κοινοβουλευτική ομάδα την Τρίτη, οπωσδήποτε θα συζητήσουμε γι αυτό το ζήτημα. Μην έχετε καμιά αμφιβολία. Μακριά από μας αυτό που θα έλεγε κανείς καταστατικά μέτρα. Αλλά δεν είμαστε και, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε πόλεμο, χρειάζεται η ελάχιστη ή και κάτι περισσότερο από την ελάχιστη συνοχή και αλληλεγγύη. Διότι κάπου χάνει κανείς και το νήμα της αλληλεγγύης. Και αν χαθεί αυτό, όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες».