Κεραυνό εν αιθρία αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη η πρόθεση που εκδήλωσε η κυβέρνηση για την παραχώρηση σε ιδιωτικά συμφέροντα για “επιχειρηματική αξιοποίηση” του Στρατοπέδου Καρατάσιου, έκτασης 672 στρεμμάτων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλάζοντας άρδην την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση για απόδοση των πρώην στρατοπέδων της πόλης στις τοπικές κοινωνίες. 

Ads

Σημειώνεται ότι οι παραχωρήσεις στις τοπικές κοινωνίας ικανοποιούν ένα πάγιο αίτημα των πολιτών του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος για την δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής, όπως έχει συμβεί με το παρακείμενο Στρατόπεδο Παύλου Μελά, που μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό Πάρκο. 

Το “προξενεύουν” σε επιχειρηματίες

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την παραχώρηση σε ιδιώτες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρότζεκτς  και αναφέρει:

Ads
  1. Το εν λόγω ακίνητο θα αποτελεί αντικείμενο προβολής και προώθησης σε κάθε  ευκαιρία επαφών της, με επιχειρηματικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δοθεί πληροφοριακό υλικό σε συμμετέχοντες σε εκθέσεις-συνέδρια και έχει γίνει αποδέκτης έντονου ενδιαφέροντος από ποικίλου εκπροσώπους, όπως φορείς αξιοποίησης ακινήτων, developers, επενδυτικά σχήματα και εταιρίες διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως κινηματογραφικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.
  2. Η έκταση του στρατοπέδου είναι δυνητικά αξιοποιήσιμη, από ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της παροχής, στην τοπική κοινωνία, εκμεταλεύσεων έντονου περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού θετικού αποτυπώματος.
  3. Το συγκεκριμένο πρώην στρατόπεδο αποτελεί ακίνητο υψηλής υπεραξίας, το οποίο χρήζει ολιστικής ανάπτυξης, με πολυμορφική ένταξη χρήσεων (όπως κατοικία, εργασία, εμπόριο, αναψυχή). Η οποιαδήποτε αξιοποίηση δύναται, λόγω του μεγέθους ακινήτου, να συνδυάσει τον σεβασμό στο εξαίρετο φυσικό περιβάλλον, τον χωρισμό σε ζώνες διαφόρων δραστηριοτήτων, με στοιχεία σύνθεσης ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού ύφους, που θα εξασφαλίζει την εναρμόνιση βιοκλιματικών, οικιστικών και εμπορικών δράσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων και αυτοτελών περιβαλλοντικών λειτουργών, με σθεναρή αναφορά και προσανατολισμό στην ανθρώπινη κλίμακα και τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση την αρχεία της αειφορίας.

Αρνείται ότι υπάρχει αίτημα του Δήμου ο Υπουργός

Ο Υπουργός Άμυνας υιοθετεί πλήρως τους ισχυρισμούς του Ταμείου Εθνικής Άμυνας ότι έχει την απόλυτη κυριότητα του στρατοπέδου, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που το αμφισβήτησε και το διεκδίκησε μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρεται σε συνομιλίες που έχουν γίνει με αθλητικά σωματεία και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ενεργό αίτημα του Δήμου για παραχώρηση της έκτασης.

Παράλληλα αφήνει αιχμές για το Δήμο και το βαθμό που έχουν προχωρήσει οι παρεμβάσεις του στο άλλο στρατόπεδο της περιοχής, αφήνοντας υπόνοιες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την εκμετάλλευση από ιδιώτες ακόμη και των εκτάσεων που ήδη παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οργισμένη αντίδραση από το Δήμο Παύλου Μελά

Έντονη είναι η αντίδραση του δήμου Παύλου Μελά. Σε αντίθεση με όσα αναφέρει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά (προερχόμενος από τη ΝΔ) Δημήτρης Δεμουρτζίδης αναφέρει ότι έχει κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος με όλα τα στοιχεία για το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσου».

Μάλιστα, όπως σημειώνει, σχετικός φάκελος έχει φτάσει στο παρελθόν σε όλους τους εμπλεκόμενους (Υπουργείο, ΤΕΘΑ, βουλευτές  Θεσσαλονίκης) που περιλαμβάνει το αίτημα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις προτάσεις, που έχουν προκύψει μετά από ευρεία διαβούλευση. Τελος, αναφέρει ότι ήδη στο τμήμα των 120 στρεμμάτων που είχε παραχωρηθεί στο παρελθόν έχουν γίνει έργα περίφραξης, παιδικών χαρών, αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δ. Αυγέρη: “Όποιος ρωτά, ν’ απευθύνεται στην τοπική κοινωνία. Οποίος απαντά, επίσης!”

Αντιδρώντας η Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δώρα Αυγέρη, δηλωνει: “Αν κάποιος θέλει πράγματι να μάθει τι γίνεται με το στρατόπεδο Καρατάσιου, θα πρέπει απλά να απευθυνθεί στους κατοίκους και τους ενεργούς πολίτες του δήμου Παύλου Μελά. Για να εισπράξει την απάντηση ότι χάρη στην ξεκάθαρη πολιτική βούληση και το μεθοδικό σχέδιο της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογήθηκαν οι αποδόσεις των στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία. Όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις.

Οποιαδήποτε ερώτηση, με οποιονδήποτε άλλο αποδέκτη, επιστρέφεται λόγω…αναρμοδιότητας. Εν προκειμένω, το έπραξε ο συνερωτηθείς υπουργός Ανάπτυξης! Απάντησε ότι είναι αναρμόδιος! Μάλλον, όμως, για να σώσει τα προσχήματα ότι δεν πρόκειται να γίνει καζίνο η παιδική χαρά που έχει “καταλάβει” μέρος του στρατοπέδου. Πάντως, μετά την απάντηση του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι μπουλντόζες της “ανάπτυξης” των ιδιωτικών συμφερόντων αρχίζουν να ζεσταίνουν μηχανές… Αλλά θα βρουν απέναντι τους τις μπουλντόζες-μινιατούρες των μικρών παιδιών, που παίζουν ανέμελα στο πράσινο που τους χάρισε ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή”.

Κ. Νοτοπούλου: Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα

Η πρώην Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, από την πλευρά της σημειώνει μεταξύ άλλων: “Αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις τις τοπικής κοινωνίας, αποτρέψαμε ιδιοτελείς διεκδικήσεις, με όραμα να αποτελέσει και αυτός ο χώρος πολύτιμο περιβαλλοντικό κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έρχεται σήμερα, με τη γνωστή πλέον πραξικοπηματική λογική του “επιτελικού” κράτους, να παρακάμψει τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης, να αγνοήσει επιδεικτικά τους αγώνες και τις κατακτήσεις της τοπικής κοινωνίας, ανοίγοντας το δρόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα που απροκάλυπτα προωθεί. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η “αξιοποίηση” που ευαγγελίζεται υποκρύπτει επενδυτικά σχέδια, ξένα προς τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να σεβαστεί την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Να συνταχθεί με την πολιτική που θέλει την αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, προς όφελος των πολιτών και όχι με όρους real estate.”