Η παρατεινόμενη συζήτηση για τον επικείμενο ανασχηματισμό και τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει θέσει σε στάση… ανάπαυσης την κυβέρνηση, δυσχεραίνοντας περαιτέρω τον συντονισμό στο κυβερνητικό έργο. Στο ΠαΣοΚ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα «δείξουν» τον καταλληλότερο για τις λίστες των υποψηφίων. Στη Νέα Δημοκρατία, η αποχώρηση Βαρβιτσιώτη από τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής πλήττει ακόμα για μία φορά το επιθυμητό κλίμα ομοφωνίας και συνεννόησης στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ads

Με τη συζήτηση περί ανασχηματισμού και αλλαγών στο υπουργικό σχήμα να διατηρείται ανοιχτή, και καθώς επίκειται η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όλες οι μείζονες κυβερνητικές δραστηριότητες φαίνεται να έχουν ανασταλεί αφού όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις της Κυριακής, με τη λήξη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, για να ερμηνεύσουν τις διαθέσεις του πρωθυπουργού.

Το κυβερνών κόμμα θα λάβει σήμερα και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τους εν δυνάμει υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να οριστικοποιήσει τα ονόματα για τις περιφέρειες και τους δήμους. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος του τριήμερου Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ αύριο Πέμπτη πραγματοποιείται το Πολιτικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, στην Περιφέρεια Αττικής, οι δημοσκοπήσεις είναι εκείνες που θα δώσουν την απάντηση. Οι μετρήσεις που περιλάμβαναν πολλά ονόματα (Τίνα Μπιρμπίλη, Παύλο Γερουλάνο, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Κώστα Σκανδαλίδη, Γιάννη Σγουρό, Γιάννη Μίχα κ.ά) παραλαμβάνονται σήμερα, αλλά τη λύση στο πρόβλημα θα δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αμφίθυμος εμφανίζεται κατά πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου και για τον Δήμο Αθηναίων, παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης κινείται σε πολύ χαμηλά για τον ίδιο επίπεδα (κάτω από 30%). Ενώ όλες οι ενδείξεις φέρουν την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά ως φαβορί για την υποψηφιότητα, εντούτοις το όνομα του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη εξακολουθεί να παραμένει μια ισχυρή επιλογή.

Ads

Τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού τροφοδότησε εκ νέου και η χθεσινή συνάντηση του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμου με τον πρωθυπουργό. «Πάντως», γράφουν σήμερα τα Νέα, «ο κ. Παπαδήμος φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τον άτυπο κώδικα που υποδεικνύει σε όσους έχουν θητεύσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην αναμειγνύονται στην εσωτερική πολιτική των χωρών τους, τουλάχιστον αμέσως μετά την αποχώρησή τους» ενώ σύμφωνα με «έγκυρες πληροφορίες» που επικαλείται το Βήμα, στο σχεδιασμό του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνεται η αξιοποίηση της εμπειρίας του πρώην στελέχους της ΕΚΤ, του οποίου η θητεία έληγε τον Ιούνιο, σε έναν ρόλο συμβούλου ή/και συνδέσμου επικοινωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, σχολιάζοντας τα περί ανασχηματισμού της κυβερνήσεως, έκανε λόγο για «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες». «Ο επικείμενος ανασχηματισμός είναι σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και οι υπουργοί προσπαθούν να λύσουν το σταυρόλεξο, αντί για τα προβλήματα του ελληνικού λαού και παραλύει το έργο της κυβέρνησης» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αμηχανία χωρίς τέλος επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου η αποχώρηση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη από την προεδρεία του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, καθότι «ενοχλημένος από τον τρόπο που τον μεταχειρίστηκε η νέα ηγεσία του κόμματος (δεν διέψευδε τα σενάρια ότι αντάλλαξε την παραίτησή του με το χρίσμα στον γιο του, Μιλτιάδη, για τον Δήμο Γλυφάδας)», όπως γράφει η σημερινή Ελευθεροτυπία, δεν συνάδει με το κλίμα ενότητας που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο Αντώνης Σαμαράς.

«Οι λόγοι περιγράφονται στην προς τον Αντώνη Σαμαρά επιστολή μου» ανέφερε ο ίδιος ο κ. Βαρβιτσιώτης για την αποχώρησή του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη σειρά του τον ευχαρίστησε «για την επί σειρά ετών προσφορά του», ενώ η Ρηγίλλης διέψευδε τα περί ενόχλησης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αλλαγή σκυτάλης.

Νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου είναι ο πρώην γραμματέας του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Α. Σαμαρά. Η επαναφορά και επιστράτευση του κ. Μεϊμαράκη, ύστερα από πολλούς μήνες αποστασιοποίησης που ακολούθησαν τις εσωκομματικές εκλογές, συνδέεται με την ανάγκη της κομματικής συστράτευσης υπέρ της στήριξης του Βασίλη Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής, μια επιλογή που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ν.Δ.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ αναφερόμενος στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, σημείωσε ότι έχει προσφέρει πάρα πολλά στην παράταξη και το κόμμα με το ήθος του και την προσωπικότητά του «την οποία όλοι αναγνωρίζουμε».

«Θα προσπαθήσω ώστε να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας η οποία θα δίνει αισιοδοξία στους πολίτες που είναι σήμερα απαισιόδοξοι. Θα προσπαθήσω με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλουμε στην ανάταση του ηθικού και της ψυχολογίας και του Νεοδημοκράτη αλλά κυρίως του Έλληνα πολίτη» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης. Πρόσθεσε ότι το ΙΔΚΚ θα είναι ένας οργανισμός μάχης ο οποίος «θα κινηθεί αυτοτελώς και θα συμβάλει στην προσπάθεια να υπάρχει αυτή η κυβερνητική πρόταση εξουσίας από τη ΝΔ».

Όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να αρθρώσει πολιτικό λόγο και θα ασχολείται με πολιτικά ζητήματα και καθόλου με ζητήματα που παράγουν παραπολιτική. «Οι πολίτες βαρέθηκαν την παραπολιτική. Περιμένουν λύσεις από την πολιτική και εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» κατέληξε.

Χθες, ο Αντ. Σαμαράς μετά την ανακωχή με την Ελσα Παπαδημητρίου συναντήθηκε με ακόμη έναν «αντάρτη», τον Θανάση Γιαννόπουλο. Ο βουλευτής, εξερχόμενος από τη συνάντηση, δήλωσε ότι παρά την πικρία του που δεν πήρε ο ίδιος το χρίσμα, θα στηρίξει τον υποψήφιο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Θ. Χειμάρα. Τέλος, χθες η Ν.Δ. έδωσε χρίσματα στους δήμους Πέλλας, στον γεωπόνο Γρ. Στάμκος, Έδεσσας στον δημοτικό σύμβουλο Δ. Γιάννου και Δωρίδος, στον δήμαρχο Ευπαλίου, Α. Παγώνη.

Διαβάστε επίσης: