«Ο γενικευμένος και σοβαρός περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας αλλοδαπών με αβέβαιο χρόνο λήξης, στην πράξη αποτελεί σήμερα τον κανόνα», σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, σε παρέμβασή του με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην Αμυγδαλέζα. Η Ανεξάρτητη Αρχή υπογραμμίζει ότι η αστυνομία αδυνατεί να διασφαλίσει συνθήκες που να διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων, ενώ σημειώνει ότι έπειτα από αυτοψίες σε τρεις χώρους μαζικής κράτησης αλλοδαπών ενημέρωσε σχετικά με τις διαπιστώσεις της το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία της» για τις παρατεταμένες περιόδους κράτησης «τις πολύ κακές συνθήκες», καλώντας να διερευνηθούν οι άμεσα όλοι οι ισχυρισμοί για κακομεταχείριση από αστυνομικούς φρουρούς πριν την εξέγερση.

Ads

Ο ΣτΠ ζήτησε επίσης από την ΕΛ.ΑΣ να ληφθεί μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης αλλά και τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των μικτών ροών μετανάστευσης και ασύλου.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, η ΕΛ.ΑΣ ανταποκρίθηκε εγγράφως στις επισημάνσεις του, αναφέροντας αναλυτικά τις προσπάθειές της για τη βελτίωση των συνθηκών στα συγκεκριμένα κέντρα κράτησης (Κόρινθος, Αμυγδαλέζα, κρατητήρια της Δ/νσης Αλλοδαπών στην Π.Ράλλη) αλλά και γενικότερα για την καλύτερη οργάνωση του συστήματος διοικητικής κράτησης και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις αυτές «με διάθεση καλής συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ». Ωστόσο, όπως τονίζει, «με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στους χώρους κράτησης, και ειδικότερα τα προβλήματα, τα οποία έχουν ανακύψει εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης, της διάρκειας ή και της παράτασης του χρόνου κράτησης των αλλοδαπών τρίτης χώρας (αιτούντων άσυλο και υπό απέλαση ή επιστροφή στις χώρες προέλευσης), ισχύει και παραμένει επίκαιρη η βασική επισήμανση στο αρχικό έγγραφό της Ανεξάρτητης Αρχής: ‘Η αστυνομία αδυνατεί να διασφαλίσει συνθήκες που να διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων, διότι οι χώροι αστυνομικής κράτησης αλλοδαπών έχουν μεταβληθεί σε ιδιότυπες φυλακές, δεδομένου του μεγάλου και συνεχώς διογκούμενου αριθμού κρατουμένων που κρατούνται για πολλούς μήνες».

Ads

Η Ανεξάρτητη Αρχή υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να περιοριστεί η διοικητική κράτηση αλλοδαπών «στο απολύτως αναγκαίο χρονικά μέτρο εν όψει απέλασης – απομάκρυνσης τους».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, δήλωνε την Κυριακή για την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα ότι “στόχος μας είναι κάθε παράνομος μετανάστης, εφόσον τα αρμόδια όργανα κρίνουν ότι δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας, να κρατείται μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι“.

Διεθνής Αμνηστία: Άμεση διερεύνηση των καταγγελλιών για κατομεταχείριση

Τη «βαθιά ανησυχία της» για τις παρατεταμένες περιόδους κράτησης των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, αλλά και για «τις πολύ κακές συνθήκες» σε διάφορους χώρους κράτησης μεταναστών και σε αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως τονίζει η Οργάνωση, αυτοί ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν σε εξέγερση τους ανθρώπους που κρατούνται στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η εξέγερση «παρακινήθηκε από άτομα που κρατούνται στο κέντρο, αφού έμαθαν ότι θα κρατούντο μέχρι δεκαοκτώ μήνες και όχι δώδεκα μήνες, όπως είχαν αρχικά ενημερωθεί». «Αστυνομικοί φρουροί έκοψαν το ηλεκτρικό ρεύμα σε δύο από τους οικίσκους που χρησιμοποιούνται για ύπνο σε συνέχεια της ενεργοποίησης των κλιματιστικών από τους μετανάστες. Ορισμένοι χτυπήθηκαν και κακοποιήθηκαν προφορικά από τους αστυνομικούς φρουρούς, όταν αρνήθηκαν να επιστρέψουν στους οικίσκους τους», καταγγέλλει η Οργάνωση.

Επισημαίνει ακόμη ότι κατά τις επισκέψεις εκπροσώπων της στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2013 «οι κρατούμενοι εξέφρασαν την απελπισία τους για την παρατεταμένη κράτησή τους και ανέφεραν, μεταξύ άλλων, κακή ποιότητα του φαγητού, κακές συνθήκες υγιεινής και  δυσκολίες να μιλήσουν με τις οικογένειές τους λόγω περιορισμένης πρόσβαση σε τηλέφωνα».

«Τόσο οι αστυνομικοί όσο και οι κρατούμενοι μίλησαν για τις ανησυχίες τους για την υγιεινή λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού στο κέντρο κράτησης», προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία.

Καλεί τέλος τις ελληνικές αρχές «να σταματήσουν την πρακτική της συστηματικής και παρατεταμένης κράτησης των μεταναστών και αιτούντων άσυλο, και να διερευνήσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους ισχυρισμούς της κακομεταχείρισης από αστυνομικούς φρουρούς πριν από την εξέγερση στην Αμυγδαλέζα».