«Τις νομικές ελλείψεις σε διαγωνισμούς πρόσληψης στο δημόσιο και τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν για τη ενικότερη αξιοπιστία τους», επισήμανε ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, με αφορμή την πρόσφατη άρνηση του ΑΣΕΠ να κυρώσει τους πίνακες προσληπτέων διαγωνισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο διαγωνισμός αφορούσε την πλήρωση 55 θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (προκήρυξη με αριθμ. πρωτ. 246263/ ΦΕΚ Β/92/21.1.2009).

Ads

Η κρίση του ΑΣΕΠ επιβεβαιώνει τις απόψεις που είχε διατυπώσει ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με τον διαγωνισμό αυτόν, με αφορμή σχετικές αναφορές που είχε δεχτεί από υποψήφιους. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν τα ακόλουθα προβλήματα: Προσκλήθηκαν σε προφορική συνέντευξη υποψήφιοι, που δεν διέθεταν τα τυπικά προσόντα, και υπήρξε ελλιπής αιτιολόγηση τόσο των πρακτικών επιλογής, όσο και των πρακτικών απόρριψης των ενστάσεων.

Δεδομένου ότι ο έλεγχος νομιμότητας της διαδικασίας και των πινάκων κατάταξης των υποψηφίων ενέπιπτε περαιτέρω στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ, ο Συνήγορος του Πολίτη τερμάτισε τη διαμεσολάβησή του, αλλα έθεσε υπόψη του ΑΣΕΠ τα ευρήματα από τη διερεύνηση των σχετικών αναφορών, ενώ παραλληλα «έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά του, όπως υποχρεούται απέναντι και στους πολίτες, που προσέφυγαν στον ίδιο τιμώντας τον με την εμπιστοσύνη τους».