Τις αλλαγές που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το αρμόδιο υπουργείο, μετά και από διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει η υπουργός Παιδείας με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας και με πρυτάνεις. Οι τελευταίοι αντιδρούν κυρίως όσον αφορά τα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ, την εκλογή των πρυτάνεων, το άσυλο, τη χρηματοδότηση, την αξιολόγηση των διδασκόντων και το τριετές πρόγραμμα σπουδών που εισάγει η νέα ρύθμιση. Την Τρίτη η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου θα έχει συναντήσεις με τους καθηγητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Ads
Τη διαφωνία τους με τις μεταρρυθμίσεις του νέου νόμου πλαισίου για την παιδεία είχαν εκφράσει, εξάλλου, οι πρυτάνεις και κατά την 67η Σύνοδό τους το Σαββατοκύριακο στο Βόλο. Καταδικάζοντας το νέο νόμο, οι πρυτάνεις είχαν κάνει λόγο για «ένα χαμηλής ακαδημαϊκής στάθμης νομοθέτημα», το οποίο και «αλλάζει τη δομή των πανεπιστημίων εισάγοντας επιχειρηματικά κριτήρια».
Σήμερα λοιπόν, σε συνέχεια της συνόδου, η ακαδημαϊκή κοινότητα ξεκινά σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα, ενημερώνωντάς τα για τις θέσεις της, την ίδια στιγμή που οι πανεπιστημιακοί αναμένεται να συναντηθούν με την υπουργό Παιδείας, προκειμένου να τους δοθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Στο μεταξύ, ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Βασίλης Παπάζογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ανέφερε ότι η αστυνομία, θα επεμβαίνει στο χώρο των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ακόμη και αν ειδοποιηθεί από έναν περαστικό που βλέπει να γίνονται έκτροπα. Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι δεν καταργείται η δημόσια χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ότι δεν θα υπάρξουν δίδακτρα, ενώ τόνισε ότι τα πανεπιστήμια παραμένουν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ο κ. Παπάζογλου υπογράμμισε ότι η διοίκηση πρέπει να μείνει σε ανθρώπους που μπορούν να την κάνουν σωστά και έκανε λόγο για ακαδημαϊκούς – ηγέτες. Όπως είπε οι υπόλοιποι καθηγητές θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, που είναι η διδασκαλία και η έρευνα. Τέλος διευκρίνισε ότι οι αντιδράσεις που υπάρχουν προβληματίζουν το υπουργείο.
Εν τω μεταξύ, «το νομοσχέδιο που έχει διαρρεύσει στον Τύπο είναι πολύ διαφορετικό από την πραγματικότητα» διευκρίνισε ο ειδικός γραμματέας Ανώτατης Παιδείας Β. Παπάζογλου στους προέδρους των ΤΕΙ που συνεδριάζουν εκτάκτως τη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βρυζίδης. Λίγο αργότερα και ο πρόεδρος των διδασκόντων ΤΕΙ Γ. Τσάκνης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μετά τις διευκρινίσεις του ειδικού γραμματέα Β. Παπάζογλου εκτιμά πως οι νέες διατάξεις του υπουργείου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κινούνται προς θετική κατεύθυνση.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε το πρωί στο ΣΚΑΙ ότι το νομοθέτημα κατεδαφίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και καταλύεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση της πολιτείας να το χρηματοδοτεί, ενώ εκτίμησε ότι μετακυλιεται το κόστος στην ελληνική οικογένεια. Για το συμβούλιο που θα διοικεί τα πανεπιστήμια, τόνισε ότι πρόκειται για ένα ολογαρχικό και αυταρχικό όργανο, καθώς άλλοι εκλέγονται και άλλοι θα διοικούν, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση αυτών που ασκούν τη διακυβέρνηση. Αναφερόμενος στο άσυλο είπε ότι ενταφιάζεται και εκτίμησε ότι θα απορριφθεί και από τα πανεπιστήμια και από την κοινωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του τύπου, στελέχη του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για κατάργηση ασύλου, εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακές σπουδές και άλλες διατάξεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο νόμο πλάισιο αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως, μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να εντείνουν την αντιπαράθεση με τους πανεπιστημιακούς.
Ανακριβείς οι διαρροές στον Τύπο, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του διαμηνύει για άλλη μία φορά ότι «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και διαψεύσεις μας αναφορικά με τις χύδην διαρροές στον Τύπο ως προς το Νόμο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, κάποιοι συνεχίζουν να ‘μεταφράζουν’ κατά το δοκούν όσες πληροφορίες έχουν και να δημιουργούν λάθος εντυπώσεις».
Στην ίδια ανακοίνωση το υπουργείο διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές, όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν. Μετά τη χρονική διάρκεια σπουδών ν+2 (όπου ν είναι ο κανονικός χρόνος φοίτησης συν δύο χρόνια ) και ν+ν για τους μερικής φοίτησης, το κάθε Ίδρυμα θα αποφασίζει τους τρόπους και τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας». Τονίζει ότι «τα συγγράμματα θα συνεχίσουν να διανέμονται κανονικά. Σε 3 χρόνια όλα θα είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο.
«Πραγματικά, απορούμε πόθεν προκύπτει ότι η σίτιση θα υφίσταται μόνο αν η σχολή έχει χρήματα. Ματαιοπονούν όποιοι καλλιεργούν τεχνητή ένταση ψαρεύοντας σε θολά νερά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αναγκαία και επιτακτική χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, προσθέτοντας ότι μόνο έτσι θα γίνουν εξωστρεφή και ανταγωνιστικά. Ο υπουργός Επικρατείας διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα επιβληθούν δίδακτρα στις ανώτατες σπουδές «παρότι κάποιοι το διακινούν», όπως είπε χαρακτηριστικά ένω κληθείς να σχολιάσει τη διαφωνία των Πρυτάνεων και τις απόψεις τους ότι δεν έγινε διάλογος και δεν θα αποδεχτούν τις αλλάγες που προτείνονται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου έχει κάνει διάλογο με τους φορείς των ΑΕΙ επί ένα χρόνο και θα συνεχίσει και τώρα «εκτεταμένο διάλογο με τους πρυτάνεις και τους καθηγητές».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >