Την απόσυρση του άρθρου 221, που «ακυρώνει συσσωρευμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και περιορίζει την ελευθερία επιλογής των ασφαλισμένων», ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους τους ενστόλων, που αντιδρούν στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το επικουρικό Ταμείο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το εν λόγω άρθρο αντιδημοκρατικό και σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι «ηθικός και φυσικός αυτουργός της καταλήστευσης των ταμείων και των εφάπαξ τον ενστόλων». ο ΣΥΡΙΖΑ «τώρα κλείνει το μάτι στην Αστυνομία, για λίγες ψήφους», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης από τη Βουλή.

Ads

«Το άρθρο αυτό ακυρώνει συσσωρευμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και περιορίζει την ελευθερία επιλογής των ασφαλισμένων. Ηθικός και φυσικός αυτουργός της καταλήστευσης των ταμείων και των εφάπαξ των ενστόλων είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή που εκθειάζει και κολακεύει τους ενστόλους, που τους φέρεται απαξιωτικά, δίνοντάς τους προεκλογικό επίδομα από το δήθεν πλεόνασμα, ενώ τους έχει ήδη κόψει τους μισθούς και τις συντάξεις, την ίδια στιγμή σχεδιάζει και ενορχηστρώνει την καταλήστευση των ασφαλιστικών τους ταμείων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών, «κάνοντας ένα ακόμα ρουσφέτι προς το ιδιωτικό κεφάλαιο». «Αυτό που προωθεί δεν λέγεται εξυγίανση της κοινωνικής ασφάλισης. Λέγεται εξαφάνιση της κοινωνικής ασφάλισης. Και, επιπλέον, είναι μια νέα, μετά το PSI, νομοθετημένη υφαρπαγή των όποιων αποθεματικών απέμειναν στα υγιή ταμεία», επεσήμανε.

«Με την εξαΰλωση των συντάξεων και των εφάπαξ στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση επιβάλλει αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, που γονάτισαν με το βενιζέλειο PSI και που η ίδια αποτελειώνει με τη μνημονιακή πολιτική της» κατέληξε.

Ads

Πανελλαδική κινητοποίηση ενστόλων

Σημειώνεται ότι οι ένστολοι πραγματοποίησαν σήμερα πανελλαδική κινητοποίηση κατά των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, που συζητείται σήμερα στη Βουλή, και αφορούν το ασφαλιστικό τους. Το μεσημέρι της Τετάρτης, έγινε πορεία προς τη Βουλή, ενώ προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, αλλά και στρατιωτικοί. Όλοι τους διαμαρτύρονται και για τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης με την απόφαση του ΣτΕ για την αποκατάσταση των αποδοχών τους.

Σε κοινή ανακοίνωση των ομοσπονδιών σημειώνεται ότι «καλούνται τα Προεδρεία των Πρωτοβάθμιων να δράσουν καταλυτικά, παρεμβαίνοντας στα κατά τόπο γραφεία των βουλευτών, ιδίως της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντάς τους τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζονται εφόσον δεν αποσυρθεί το επίμαχο άρθρο 221 για το ΤΕΑΠΑΣΑ και ψηφιστεί τελικά από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής».

Παράλληλα, ζητούν από τους βουλευτές «να ακούσουν έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, την καθολική απαίτηση των ενστόλων για απόσυρση του επίμαχου άρθρου. Είναι αδιανόητο, όταν αποκαλύπτονται οι επιζήμιες για τα Ταμεία μας επιπτώσεις της δήθεν μεταρρυθμιστικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας και μάλιστα την ώρα που καταγράφεται δημοσίως το φιάσκο της αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ψηφίζεται σχετική τροπολογία προς αποκατάσταση της ανωμαλίας που προκλήθηκε, κάποιοι βουλευτές να εξακολουθούν να νομοθετούν με τόση ελαφρότητα».

Επιπλέον σημειώνουν  ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε μεσούντος του θέρους, να προκαλέσει για άλλη μια φορά το σύνολο των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως έχουμε ήδη τονίσει, καλώντας στο συλλαλητήριό μας όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους μας, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, όλων των Σωμάτων, Κλάδων και Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το προσκλητήριο αγώνα είναι διαρκές και το μέτωπο αγώνα αρραγές. Θα λάβουν την απάντηση όσο κι αν προσπαθούν να υπονομεύσουν τον δίκαιο αγώνα μας».

Aπόσυρση του άρθρου ζητά η ΔΗΜΑΡ

Την αντίθεσή της στην τροπολογία που αφορά τόσο τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και την αναδιάρθρωση των ταμείων των ένστολων εκφράζει και η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ οι προωθούμενες τροπολογίες θα οδηγήσουν στην αποσάθρωση, την κατάργηση και τη διάλυση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.
 
Όπως τονίζει αν και είναι σταθερά υπέρ της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, της βιωσιμότητας και του εξορθολογισμού των ταμείων, αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της ΕΛΑΣ, αλλά αντίθετα «ο εξορθολογισμός των δαπανών και η αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων και άλλο οι ενέργειες που προωθούνται και οι οποίες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των φορέων».
 
Παράλληλα στην ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία χρειάζεται γνώση, στρατηγικός σχεδιασμός, εκσυγχρονισμός με σχέδιο και επιστημονική προσέγγιση πάνω στις ιδιαιτερότητες της χώρας και όχι ρυθμίσεις που δεν εκφράζουν τι ανάγκες της εποχής, της κοινωνίας και των πολιτών. Ως εκ τούτου η ΔΗΜΑΡ ζήτησε την άμεση απόσυρση του άρθρου 221 που θίγει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας.