Συγκέντρωσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης κήρυξε στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 και κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα.

Ads

Επιπλέον, οι μαθητές της Αθήνας προχώρισαν στην πρώτη κινητοποίησή τους τη νέα σχολική χρονιά με τη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στο Υπουργείο Παιδείας. Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων ακούστηκαν συνθήματα όπως «Σχολείο αναμορφώνει όχι να εξοντώνει» και «Σου φέραμε κουβέρτες Κεραμέως Νίκη…σε λίγο θα ζητήσεις για τα σχολεία νοίκη».

Σύμφωνα με το κάλεσμα των μαθητών, από τις πρώτες μέρες στο σχολείο φαίνεται πως για ακόμα μια χρονιά η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας δεν έχουν κανένα σκοπό να λειτουργήσουν έτσι όπως πρέπει και αξίζει στους μαθητές.

Οι μαθητές καταγγέλλουν την Τράπεζα Θεμάτων, την ακρίβεια που πλήττει τις οικογένειες των μαθητών, αλλά και τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, ειδικά στα ΕΠΑΛ.

Ads

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί όλα τα σχολεία στην Αττική να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία έξω από το Υπ. Παιδείας, μαζί και με τα σωματεία των καθηγητών και τα τα σχολεία στην υπόλοιπη Ελλάδα να κινητοποιηθούν την ίδια μέρα σε Δημαρχεία, Περιφέρειες και Διευθύνσεις Βθμιας Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές διεκδικούν:

1. Κατάργηση Τράπεζας Θεμάτων και ΕΒΕ- Ούτε σκέψη για εφαρμογή της στη Γ Λυκείου

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ
2. Δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία για όλα τα μαθήματα και για όσους το έχουν ανάγκη

3. Δωρεάν γεύμα ή σνακ για όλους με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας

4. Μείωση των τιμών στα σχολικά κυλικεία με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής μας

5. Κανένα κενό σε καθηγητές σε κανένα μάθημα

6. Να μην καταργηθούν ειδικότητες στα ΕΠΑΛ. Αναβάθμιση των εργαστηρίων τους

7. Ούτε ευρώ για θέρμανση από την τσέπη μας

8. Δωρεάν μετακίνηση για όλους μας

9. Δωρεάν test για τον κορονοιό. Υγιεινή και καθαριότητα στα σχολεία

ΟΛΜΕ: «Δύσκολη χρονιά για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς»

Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) δηλώνει πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος λόγω του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, παρά την πρόσληψη αναπληρωτών.

Αρχικά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ΔΣ της Ομοσπονδίας νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, οι εκπαιδευτικοί ενώ «έβαλαν πλάτη» τα χρόνια της πανδημίας, «αυτό δεν εκτιμήθηκε ουσιαστικά από την Πολιτεία».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι αυτήν τη στιγμή, ένας νεοπροσληφθείς εκπαιδευτικός αμοίβεται με 100 ευρώ λιγότερα από τον κατώτατο μισθό που λαμβάνει ένας ανειδίκευτος εργάτης. Η ΟΛΜΕ ζητά αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών στα όρια του πληθωρισμού.

Επιπλέον, ζητά να βρεθούν λύσεις για το θέμα της στέγασης των αναπληρωτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν -ειδικά σε νησιά και τουριστικές περιοχές- πρόβλημα εύρεσης καταλύματος.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ τόνισε, επίσης, ότι παρά την έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών, έχουν ανακύψει πολλά προβλήματα στις τοποθετήσεις τους, καθώς τοποθετούνται σε σχολεία απευθείας από το υπουργείο και όχι από τις οικείες διευθύνσεις, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή σε άλλα σχολεία να πλεονάζουν εκπαιδευτικοί και σε άλλα να υπάρχουν κενά.

Τέλος, το ΔΣ εξέφρασε προβληματισμό για την απουσία μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και για την αντιμετώπιση θεμάτων που αναμένεται να ανακύψουν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνου, αυτήν τη στιγμή οι δήμοι είναι εκείνοι που διαχειρίζονται τα κονδύλια με τα οποία τα σχολεία πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και υπάρχουν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γινόταν σωστότερη διαχείριση εάν τα σχολεία είχαν την άμεση διαχείριση των πληρωμών ρεύματος και θέρμανσης.

«Θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά», κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.