Εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, επισιτισμό, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, αλυσίδες ταχυφαγείων από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 12 το μεσημέρι, μετά το σχετικό κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

Ads

Στην κινητοποίηση, την οποία στηρίζει πλήθος σωματείων και συνδικάτων, συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (τουριστικά λεωφορεία).

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι «δεν συναινεί πλέον στην φτωχοποίηση των εργαζόμενων και στο δόγμα “Μισή δουλειά, μισός μισθός, μισή ζωή”» και θέτει εκ νέου τα εξής αιτήματα:

  • Καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα, στον επισιτισμό, στην εστίαση, στις αλυσίδες ταχυφαγείων, στις βιομηχανίες ζαχαρωδών και στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, στους φούρνους.
  • Αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα των κλαδικών συμβάσεων.
  • Ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα.
  • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικά εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό.
  • Παράταση επιδόματος ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
  • Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των εργαζομένων ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.
  • Ρυθμίσεις για όλους σε Τράπεζες, Εφορίες και ΔΕΚΟ.

Διαβάστε επίσης: «Τους ξέραμε από τα προηγούμενα χρόνια, με 9 ευρώ την ημέρα δεν ζεις!»

Στο υπουργείο Εργασίας και το ΠΑΜΕ

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας καλούσε και το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, το οποίο πρόσκειται στο ΠΑΜΕ. «Με τα νέα μέτρα ο εποχικός εργαζόμενος θα πρέπει να ζήσει για ένα χρόνο με 9 ευρώ την ημέρα», σημειώνει το Συνδικάτο και προθέτει ότι: «Το σύνθημα “Στους εργάτες έχουν αλλεργία – Δίνουν τα πάντα στην εργοδοσία” αναλύεται ως εξής:
 

Ads
  • Εποχικό ξενοδοχείο με 200 εργαζόμενους, λειτουργεί 4 μήνες.
  • Ο ξενοδόχος πριν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης θα πλήρωνε για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές περίπου 933.200 ευρώ. Αξιοποιώντας όλα τα μέτρα (“ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, αναστολή συμβάσεων κλπ.) θα πληρώσει 475.000 ευρώ. Δηλαδή 49,1% λιγότερα. Σχεδόν τα μισά!
  • Ο εργαζόμενος με μεικτό μισθό 900 ευρώ, πριν τα μέτρα θα έπαιρνε για τους 4 μήνες δουλειάς και 3 μήνες ανεργία περίπου 4.200 ευρώ καθαρά.

 
image

image

image

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων σε επισιτισμό – τουρισμό

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στους κλάδους του επισιτισμού-τουρισμού τονίζοντας ότι τα κυβερνητικά  μέτρα που εξαγγέλθηκαν δε λύνουν στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αντίθετα, οδηγούν στη μη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, στη μείωση αποδοχών που στις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης φτάνει το 50%, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην ανεργία για τους εποχικά εργαζόμενους.
 
Καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει τις καταστροφικές για την κοινωνία και την οικονομία πολιτικές. Να στηρίξει τους  εργαζομένους στους ευαίσθητους τομείς του τουρισμού και του επισιτισμού, ακολουθώντας μέτρα όπως η  στήριξη της εργασίας  με 40% επιδότηση μισθού και 100% επιδότηση εισφορών  και το σύνολο των προτάσεων για τη στήριξη των εργαζομένων και των  τουριστικών επιχειρήσεων που περιγράφονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης».

image

image