Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται την Τετάρτη ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συλλάλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στις 10:00 στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ. Τα συνδικάτα αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική και στις αλλαγές που φέρνει στα εργασιακά. 

Ads

«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός μας δεν πρέπει να παρασυρθούν από τους πανηγυρισμούς για έξοδο στις αγορές, δεν πρέπει να παρασυρθούν από την όποια πιθανή μικρή ανάκαμψη ακολουθήσει στη συνέχεια, αφού όλα αυτά θα πατήσουν πάνω σε σωρεία αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων, θα πατήσουν πάνω στη μόνιμη εποπτεία της Ε.Ε., στα μνημόνια διαρκείας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, από την Ομόνοια, πριν ξεκινήσει προς το Σύνταγμα η πορεία του ΠΑΜΕ, που αριθμούσε αρκετές χιλιάδες κόσμου. 

image

image

Ads

Εξίσου μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι διαδηλωτές αφού έκαναν πορεία προς την Βουλή, διαλύθηκαν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. 

image

Βίντεο Βασίλης Νούσης

Δύο συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ οργάνωσαν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και το ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στην πλατεία της Καμάρας έγινε συγκέντρωση με πρωτοβουλία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Τα συλλαλητήρια εξελίχθηκαν σε πορείες προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στις οποίες συμμετείχαν απολυμένοι και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

image

image

Με δύο συγκεντρώσεις και πορείες, η μια του Εργατικού Κέντρου και η άλλη του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του Ηρακλείου στην 24ωρη απεργία. Ανάλογες διαδηλώσεις και στην Πάτρα και στις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου.

Στη γενική απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), και έτσι δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια. Τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) λειτουργούν κανονικά λόγω της επιστράτευσης του προσωπικού, όμως ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα θα είναι κλειστός από τις 10:00. Οι οδηγοί των λεωφορείων και των τρόλει θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι την λήξη της βάρδιας. 

Κλειστά, λόγω συμμετοχής στην απεργία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, θα παραμείνουν τα φαρμακεία στο λεκανοπέδιο. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Το νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

Στην απεργία θα συμμετάσχουν, επίσης, δικαστικοί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, οι οποίοι προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 10:30 μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία προς τον ΟΛΠ. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Απεργούν, επίσης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στις τράπεζες, οι δάσκαλοι και καθηγητές και οι εργαζόμενοι στις εφορίες.